Romania este o pleasca pentru Vest……Tarziu si tradiv…… domnilor rectori si responsabli cu invatamantul


Consiliul Nationa al Rectorilor(CNR) si Conferintei Nationale de Farmacoeconomie si Management Sanitar (CNFMS)  au ajuns  la doua concluzii amare,adevarate,importante si tardive….. Sa le  prezentam:

1 Rezidentiatul asa cum este   in Romania  imparte   absolventii de la Medicina  in doua, fie   admisi ,fie- pe cei care nu reusesc-   ii transforma in someri…. Someri care parasesc  imediat Romania si sunt preluati cu bratele deschide de  universitatile de Medicina din Vest…..  Ca  occidentalii nu sunt prosti… Preiei gata format un medic care a trudit sase ani in Romania(scoala buna)  fara sa te coste nimic….

In graba noastra fenomenala de a pune „botul”,citeste a ne pune  bine, adica in genunchi cu poarta de la Bruxelles(voita sau nu ,  reflex ramas de la  fanarioti) am facut o greseala pe care o platim scump.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, profesor doctor Leonard Azamfirei:„Rezidentiatul este o chestiune mult discutata in Romania, a fost o eroare pe care Romania a facut-o in momentul negocierilor pentru aderarea la UE pe domeniul sanatate. Suntem legati de o legislatie europeana care ar fi permis Romaniei, daca ar fi facut demersurile necesare, sa o schimbe intr-un mod specific. Paradoxul pe care il avem este ca absolventii de medicina nu pot profeseze in Romania, dar pot profesa in alta parte. Solutia este o presiune care trebuie sa existe dinspre Romania spre Uniunea Europeana de a reaseza acest lucru in zona in care este asezata medicina dentara si farmacia. Ei cand termina au drept de practica, medicii generalisti nu au, ceea ce este anormal. A fost o greseala birocratica pe care o platim acum. Trebuie sa fie o negociere a Romaniei cu UE pentru schimbarea acestei directive”(sursa:www.hotnews.ro).

Hulitul si „infamul” regim comunist  avea loc de munca pentru fiecare absolvent de medicina. Stagiatura in satele/comunele patriei. Cateodata crunta si mizerabila dar mai totdeauna o scoala ,un „masterat’ unde invatai „meserie”…..  Piata libera adica  aceasta nerozie a unor    indivizi  gosolan de atenti cu propriilor  afaceri,  nu este cea mai buna cale de a  „construi” o tara…De multe ori „dictatura”  sub forma unor legi mai aspre este necesara…. Asa si cu  stagiatura medicilor…. In locul ei asisitam  de ani buni la aceasta hemoragie de  absolventi de medicina catre Vest …Si cei de acolo isi freaca mainile bucurosi de asa pleasca…. rugandu-se  in gand ca noi sa fim in continuare la fel de prosti

 

2. Exista prea multe programe de licenta si masterat.   Nu prea multe  ci  o cifra care este imensa….1900 de programe de licenta si masterat la universitatile din Romania..

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, profesor doctor Leonard Azamfirei:„Sunt peste 1.900 de programe de licenta si masterat si acestea nu au aparut ca o consecinta a cerintei pietei, ci ca o solutie de a rezolva anumite probleme legate de norme, de functii didactice in interiorul universitatilor. Or, programele trebuie sa apara in mod firesc pentru ceea ce se cere pe piata nu pentru ce se cere in interiorul universitatilor”(sursa:www.hotnews.ro)

Asa  am ajuns la mizeria de  masterate cu denumiri de te apuca plansul si de aici  consecinta,majoritatea  sunt   de o nulitate absoluta , nu folosesc nimanui  dar care obliga absolventul sa le urmerze ca sa  fie implinit  ca studii…

„Ne-am pus bine” cu UE  ca prostii(din interes, din prostie?;nu are rost sa mai cautam,raul a fost facut!!!)  la preluarea  in litera a legislatiei europene  prin aiuritul ciclu: licenta-masterat doctorat…. Si de aici,  odata    statuat, acest ciclu  a incaput pe mana  ferchesilor nostri profesori care l-au masacrat,ras,tuns si frezat  pana la  ceea ce este azi…. O pierdere de vreme obligatorie…. Iara fac apel la hulitul regim comunist. Erai absolvent de  facultate cu un ciclu normal….. Erai absolvent de facultate cu un ciclu scurt*3 ani) Iti ocupai locul de munca si faceai un stagiu,numita stagiatura care te invata mai bine decat zece masterate gramada.Doreai sa te perfectionezi in taiatul frunzei la caini…?Aveai posibilitatea   Doreai doctorat? E,aici era o problema…Trebuia sa faci  dovada ca tu chiar ai o idee,o tema ce merita a fi cercetata,dezvoltata….

Iertata-mi fie comparatia dar in Romania ultimilor 15 ani  „doctorii”(atentie NU medicii!) au aparut precum cacarezele unei turme de oi,  intinse,imprastiate peste campurile cu iarba grasa/verde  ale patriei….. Nimic altceva….

Sigur,exista si cuvenitele exceptii,in fata carora ma inclin….Dar sunt atat de putine exceptii…..!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s