Andrezj Wajda-unul dintre cei mai mari regizori de film ai acestei lumi.In memoriam


Intentionat am scris la timpul prezent pentru ca Andrezj Wajda va ramane prin opera lui  unul dintre marii regizori ai acestei lumi  in care traim si ne invartim.

Vestea am capatat-o pe canalele obisnuite ale informatiei, adica de la  „om la om”.Sunt zile cand nu  stau deloc la  cheremul stirilor din lume sau tara.M-a indurerat ca orice pierdere de vieti omenesti,m-am indurerat pentru Wajda, omul care a  avut coloana si a facut putine compromisuri cu arta lui (adica filmul).

Prea am trait,(prea m-au tulburat,prea am „invatat”) cu filmele lui…..  Wajda face filme in care  imaginea are un rtol extreaordinar asa cum trebuie sa fie un film,in care imaginea  vorbeste  in locul cuvintelor

Andrezj Waida nascut la 6 martie  1926 si trecut la cele vesnice la 9 octombrie 2016.

90 de ani.

Varsta rotunda,prea frumoasa ca sa nu fie si obositoare….. Wajda ca orice polonez care se respecta a trait   cu toata fiinta  starea lui de polonez pe care nu a uitat-o si nu si-a renegat-o nici in vremuri grele nici cand sirene il ademeneau sa „ramana” in Vest sau Occident.Wajda a ramas pana la capat in Polonia. Roman Polanski un alt polonez celebru,regizor de film important,(nu la acelasi nivel cu Wajda) a  lucrat  foarte mult in Occident  dar a venit la sfarsitul vietii la sanul patriei,Polonia,care l-a aparat  si l-a primit ca pe orice fiu( chiar daca ratacitor).Si s-a pus punct  unei  „evadari” care a durat  peste 35 de ani.

Raman filmele….

Odata trilogia :”Pokolenie” („O generație”),”Kanal” (Canalul, 1957) și „Popiol i diament” („Cenușă și diamante”, 1958)

Si apoi: „Popioly” (1965), „Brzezina” (Pădurea de mesteceni, 1970), „Wesele” (Nunta, 1973), „Ziemia obiecana” („Pământul făgăduinței”, 1975), „Bez znieczulenia” („Fără anestezie”, 1978), „Panny z Wilka” („Domnișoarele din Wilko”, 1979) și „Danton” (1983)

Si cele doua filme implicat politice care au dat seama asupra  situatiei si  revoltei contra regimului comunist din Polonia:”Czlowiek z marmuru” („Omul de marmură”, 1977)  si „Czlowiek z zelaza” („Omul de fier”, 1981) distins cu premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Si in sfarsit „Katyn”(2007) un film despre locul unde au fost masacrati mii de polonezi (printre care  si tatl  regizorului).Ultimul film  cu titlu parca   sa ramana  marturie pentru ce a fost:”Walesa, Man of Hope” (2013). Wajda avea atunci 83 de ani.

Afectiv sunt legat de doua mari filme a lui Wajda:”Cenusa si diamante” si „Padurea de mesteceni”.Primul cu  Zbigniew Cybulski  al doilea cu Daniel Olbrychski. Doi actori imensi,   cum putini sunt.Si pe care lumea nu-i stie sau se tot uita dupa tot felul de vedetute americane in loc sa-i tina minte pe ei…. Si inca ceva : nu pot sa uit niciodata imaginea cu adevarat extraordinara din „Padurea de mesteceni”.fac cat  o lume!

olbrychski_wajda

Un gând despre “Andrezj Wajda-unul dintre cei mai mari regizori de film ai acestei lumi.In memoriam

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s