Rock-ul si Nobelul


Muzica lui Dylan face parte din  rock. Unii i-au spus  folk,altii  au intrat in zona cantecelor protestatare ….Muzica lui Dylan   este  rock.Rock-ul curat  este  plin de farmec, este antisistem sa zicem(ca tot se poarta  termenul) dar este facut de oameni normali,inteligenti  plini de talent,usor boemi(dar numai usor cat sa  sperie doamnele  cititoare a lui Coelho care-i confunda,vai Doamne cat de mare este gradina prostiei, cu….. satanistii….)

Dylan-plete,jeansi ,muzicuta si o chitara – a fost si el antisistem,dar un anti-sistem normal si a ramas asa  prin tot ce a compus  si scris …..

Dylan ca si   alti cativa ( Beatles,RollingStones,Pink Floyd,Phoenix) face parte din categoria celor ce  au ridicat rock-ul la rang de arta  si l-au facut sa fie o  zona importanta din ceea ce numim cultura…. Rock-ul inseamna muzica dar si  mesaj transmis   prin versurile cantecelor…. Versurile sunt adevarate poeme… sau cantecul este un adevarat poem  in care sunetul muzicii se  „leaga”/ ingemaneaza cu versurile Cat de departe suntem de  „muzica usoara” termen atat de utilizat la noi si in care  cei mai multi canta cum  iubesc ei pe o ea si  aceasta  domnisora nu le impartaseste iubirea…

Fenomenul rock este parte  a culturii universale si nu ma sfiesc sa  adaug/amintesc  din nou, pentru toti cei ce ma citesc,  de Phoenix si a lor capodopera „Canta(o)fabule”.

„Canta(o)fabule” este o opera extraordinara-   muzica si versuri….. Versurile  lui Serban Foarta (aici cu Andrei Ujica) poate meritau si ele  un Nobel….(de fapt opera lui…. Serban Foarta)

Dylan este  un tip  formidabil care  facea  sa  se umple  ziarele de stanga din lume (ca si ziarele de la noi) la sfarsitul anilor ’60… Toti il „preamareau ” pentru  cantecele anti-Vietnam…. si el era de a lor….. Dylan nu a fost numai atat,nu este numai atat… Cand lumea a inceput sa  ia aminte la versurile lui  a fost dintr-o data receptat altfel…Erau/sunt versuri despre viata si moarte despre iubire si dezamagire scrise cu un imens talent….

Mai jos poemul muzical „Blowin’ in the wind”  intr-o varianta   mai rock decat  originalul.Alaturi de Dylan  marele chitarist Keith Richards si basistul Ron Wood(ambii RollingStones).

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s