De la „Dulce ca mierea e glontul patriei” pe Broadway


Stirea  (multumesc M.F.)  este urmatoarea(www.metropolis.ro):

La numai un an după reuşita din Marea Britanie,  spectacolul „The Encounter”  este invitat pe Broadway, la prestigiosul John Golden Theatre.  Începând cu 20 septembrie 2016 şi până pe  8 Ianuarie 2017, 804 spectatori pe seară vor păşi în universul plastic-sonor al Amazonului.  În strada 45 din New York, o instalaţie de sound design 3 D şi un actor, Simon McBurney.Citiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-festivalul-de-teatru-de-la-edinburgh-petru-popescu-ajunge-pe-broadway/”
Si acum noi…..
Spectacolul  de teatru -de tipul one man show- este facut dupa romanul „Amazon Beaming”.Roman de succes in America.La fel ca „Almost Adam” celalat roman care i-au adus autorului  un bun castig material….
Si  acum,pe Broadway….. New York-America….. adica SUA….
Nu stiu daca  trebuie sa vrei mai mult in viata…..
Si totusi eu care am citit greu   cele doua romane traduse din engleza(„Amazon Beaming” si „Almost Adam”) ma gandesc ca de la   „Dulce ca mierea e glontul patriei”pana pe Broadway nu este  o asa mare distanta…Numai pare mare….In fond „Dulce ca mierea…..” putea oricand fi subiectul unui film  realist   sau neo-realist care sa   „rupa” Romania….Dar America ? Oare ? Ma intreb…..
Continui sa cred ca  prin cele 5 romane de inceput Petru Popescu  ramane   in istoria literaturii romane  la loc de frunte…. Ca  prin „Supleantul”  autorul a incercat o  re-apropiere fata de  limba romana si romanul  sau  jurnalul are momente cand „suna” foarte bine, odata pentru ca este scris fara  prejudecati si   fara a avea in minte ideea sa placa… si a doua pentru ca se simte emotia  scriitorului la revenirea in limba romana.
Ma bucur ca Petru Popescu are succes international si ma intreb daca nu ar fi nimerit sa vedem spectacolul  englezului  Simon McBurney si la Bucuresti….
Desi a incercat sa se rupa    (in  ideea  ca sa izbutesca in America) de   tot ceea ce ar avea legatura cu  Romania(mod de a scrie,  analiza atenta si folosirea cu mestesug a  cerintelor/gusturilor literare  ale  publicului  american)  literatura scrisa in romaneste   il va tine pe Petru Popescu  la locul  meritat al marilor scriitori.
Iara „Prins” ramane o capodopera a literaturii  romane si nu numai….
Nu stiu daca cele doua romane de succes  aparute in America il  situeaza  pe Petru Popescu in randul marilor scriitori americani …. Ele sunt sigur un succes comercial si de stima….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s