Domnul Mihai Sora


 Domnul Mihai Sora    implineste 100 de ani pe 7 noiembrie.Nascut  la Ianova langa Topolovatul Mare si Chizatau in judetul Timis. Banatean. Este unul din cei mai importanti eseisti romani.dar si un filosof de marca…. Domnul Mihai Sora este si acum o prezenta  constanta, extraordinar de tanara si puternica in  peisajul  public.Urmariti acest text preluat de facebook-ului domnului  Mihai Sora.

Acum trei ani, în noiembrie 2013, hălăduiam prin Iordania: pe cal, măgar ori alte mijloace de locomoție. Și nu eram chiar ultimul în cârdul de turiști. N-aș fi escaladat, ce-i drept, Everestul, la cei 97 de ani ai mei de-atunci (nu neapărat din cauza lor, bată-i vina, doar că Everestul e în altă țară .

Profesorul Leon Dănăilă are 83 de ani și este cap de listă la PNL, pentru Senat.
Iar fețe palide, coțofene jurnaliste au decis că e prea vechi, vechiuț, învechit, stătut și înăcrit pentru o asemenea funcție.
Lasă că Profesorul are mintea-brici, că – până mai ieri – era el însuși cu briciul în mână, operând pe creier atâția oameni (nu chiar pe toți, din păcate: ar fi avut nevoie de o intervenție și coțofenele noastre)!
Dar să presupui, din capul locului, că un om ajuns la vârsta cutare nu mai poate urmări o dezbatere, nu mai are neuroni pentru o discuție, pentru analiza unui text de lege sau orice altceva care ține de însăși extensia profesiei lui – aceea de a Î N Ț E L E GE (intelligere) ce se întâmplă cu el și cu semenii din jur, în ipostaze infinit mai simple decât profesia propriu-zisă, – ei bine, presupunerea aceasta este o neghiobie în toată regula. Pentru că ea activează tocmai anomaliile lumii în care trăim – de la „generaționismul“ de sorginte totalitară, la duhorile mediatice care iau suspiciunea și infatuarea drept m o d i v i v e n d i.

Nu știu cum se va descurca Leon Dănăilă dacă va fi ales în Senatul României (după cum nu știu ce se va întâmpla cu vreun alt candidat, în afara celor care și-au dat deja arama pe față, în legislaturile precedente). Ceea ce pot spune, însă, este că am mai multă încredere în discernământul unui om ca Leon Dănăilă decât în agilitățile de maimuțici ale parlamentarilor actuali. Față de ei, Profesorul Dănăilă pornește la drum cu un handicap: e prea civilizat ca să se zbenguie din creangă în creangă, dintr-un partid într-altul, să tragă cu urechea pe la uși ori să învețe, prin gaura cheii, tehnicile și urzelile rinoceritei, dansând cu veselie din corn.
„Discernământ“, da? Acesta este cuvântul-cheie. Nu numărul 83.

PS: Opțiunea pentru PNL a Profesorului Dănăilă este o discuție separată; nu constituie subiectul rândurilor mele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s