Luminatia


Sunt ortodox, nascut nu facut, dar am crescut,am trait,traiesc  alaturi de catolici,protestanti si  greco-catolici.La mine in Banat poomenirea mortilor se face  in prima duminica de dupa Rusalii…. Asta nu inseamna  ca nu respect luminatia din Ardeal si Maramures…

Mi se pare o   sarbatoare  normala, fireasca a semenilor mei…. De aia suntem  cei din Ardeal si Banat  fara conflicte si traim  in pace cu ceilalti…. Nu este vorba aici de  idioata multiculturalitate atat de cantata  de Occident.

Este normal si firesc sa-ti respecti semenul,vecinul, aproapele de la  serviciu sau colegul de clasa sau de studentie……. Fara ifose si fara   patima,fara   „ranza” umflata……

Dupa cum  pomenirea celor  dragi care au trecut la cele vesnice o poti face in orice moment,in orice zi,fara a astepta  una anume….

 

„Luminaţia sau Ziua Morţilor este o sărbatoare de origine celtică adusă de catolici. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană şi cele Protestante, sărbatoarea Tuturor Sfinţilor se ține în ziua de 1 noiembrie, după calendarul gregorian, iar în bisericile orientale, cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sarbatorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean.

În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici sarbatoresc Luminația în seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preotii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocşi oficiază slujbe de pomenirea mortilor, arată crestinortodox.ro

Tradiţia spune că, în noaptea Luminaţiei, porţile dintre cele două lumi se deschid şi doar acum cei plecaţi dintre noi pot veni să ne viziteze.

Chiar dacă este sarbatoare catolică, Ziua Morţilor este celebrată şi de preoţii ortodocşi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul celor morţi. 

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Ziua Tuturor Sfinţilor în prima duminică de după Rusalii, unde se face pomenirea tuturor sfinţilor, dar şi a celor adormiţi din neam în neam.(http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/1-noiembrie-ziua-mortilor-sau-luminatia–152272.html)

00144970_large

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s