Predictibil,dar ……..Igor Dodon ales presedinte a Republicii Moldova


Nu putea fi altfel…. Contrar celor scrise de un jurnalist  si Moldova sau moldovenii de peste Prut sunt predictibili…. Nu ar fi posibil la Chisinau o lebada neagra ……  Asa cum a fost la Bucuresti in 2014 sau la Washinghton in 2016…. Sau, ca sa extind, acelasi jurnalist spunea ca nu poate face nici o predictie asupra castigatorului alegerilor  prezidentiale din Moldova pentru ca nu-si da seama care din cei doi candidati  este sustinut de Rusia….Pana la urma  se poate sa fi fost  Igor Dodon candidatul sustinut de Rusia…. si firele care au dus la el  de la marele imperiu sa fie complect nevazute…

Dupa cum  este posibil ca la mijloc sa fie vorba in special  de predictibilitate.Generatia care voteaza in Moldova este legata prin mii de fire de Rusia…. Nu se pot rupe cu una cu doua…Ceilalti cei ce au luat  drumul strainatatii  s-au trezit tarziu si n-au reusit sa se mobilizeze  destul…Nici media de acolo (din Moldova) n-a jucat rolul absolut  special pe care l-a jucat media din Romania la alegerile prezidentiale din 2014. Prezentand  cu mare interes si pe larg ce se petrecea la sectiile de votare din  afara tarii  si  aducand cu abilitate  acele stiri  catre emotie,  media a creat  un impact devastator  asupre celor din tara… Daca „aia” stau de ore bune la coada sa voteze acolo in Occident  eu nu pot sa pierd o jumatate de ora sa votez?  Reactia a fost una  lucrata ca la carte de media, de sistem,de servicii,…….nu are importanta    acum….

In Moldova n-am avut parte de asa ceva    si rezultatul a fost cel anticipat…. Se spune ca Igor Dodon este pro-rus.Luarile lui de pozitie indica o apropiere de Rusia…. Dar mai departe….?

Moldovenii si-au facut-o/ales-o cu mana lor….Ma intreb daca drumul nu era acelasi  si cu Maia Sandu? Vor urma alegeri parlamentare anticipate si   guvernul „pro-european” va fi maturat de la putere…De altfel(am pus ghilimelelele de rigoare) nu stiu cat de proeuropean este guvernul actual…. sau daca nu este preamult spus guvern „proeuropean”….Repetarea  scenariului   de care avut parte Rom,ania  este sau era  oricand posibila la  Chisinau…adica sub diferite pretexte intre care cel mai   insistent si vulcanic era cel al „gramezii de fier vechi care este industria” romaneasca, distrugi tot(sub forme mascate tu  adica UE ramanand cu mainile curate) si lasi teren liber tututror    cioflingarilor care vin in chip de mari investitori  sa ne invete cum sa facem garnituri de cauciuc,sucuri   chimizate la extrem si   restaurante de doua parale   numite tare gingas „fast-food”….Nu vorbesc aici de Renault sa se inteleaga bine….daca am fi avut vreo cinci „Renault” in Romania post comunism era bine…..

N-am in mine nici o samanta de nationalism dar  nu pot accepta sa fiu luat de prost….

Asa cum  in complicitate  s-a distrus complet reteaua de banci cu capital romanesc de ne-am trezit si plangem pe ascuns ca nu mai avem o banca romaneasca(cu capital romanesc….. ca sa nu am probleme cu colegul nostru de generatie Mugur Isarescu) si profitul celor asa zis romanesti se scurge pe conducte cu diametre   foarte mari spre patriile muma….

Poate ca moldovenii_oameni simpli dar  destepti_ au inteles ceva din experienta  noastra  si n-au dorit ras-tuns-frezat asa cum    a fost „servirea” la noi.din partea „frizerilor” UE.

E de discutat  si in ce masura Moldova poate fi o colonoe ruseasca sau  ca Dodon va   pune Moldova la picioarele Moscovei…Personal ma indoiesc…. Nu va mai fi o Yalta asa devreme…Cine crede asta   se scalda in iluzii…. Tarisoara despre care Mircea  Druc spunea ca  este cat  trei judete de ale Romaniei poate fi inca  tampon intre Rusia si Ceilalti,  destul de multa vreme….

Mult mai probabil ca Romania va fi in continuare in centrul jocului geo-politic si sub aripa  SUA.Dincolo de Prut va fi o zona tampon unde se face trecerea de la  romanism la slavism…. daca pana  atunci romanismul nu va deveni o peltea  incolora si fara miros….. amestecata in   oala „politicii corecte ”  in care oala nu exista nici izbavire, nici  viata fara apoi ci numai un moloh cenusiu  fara nuante culori si  personalitate in care   se zbat care sa sfasie mai tare….

 

 

Reclame

Un gând despre “Predictibil,dar ……..Igor Dodon ales presedinte a Republicii Moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s