‘Inimi cicatrizate” de Max Blecher.O carte si filmul facut dupa carte.Dosar Blecher-ACTUALIZARE


1.Cartea/romanul aparuta recent la „Humanitas”:

inimi-cicatrizate-coperta-450x411

2.Afisul filmului cu acelasi nume. Regia si scenariul:  Radu Jude, Imaginea ( despre care am auzit aprecieri…. la superlativ semnata de  Marius Panduru…..

inimi-cicatrizate-afis

3.Mi se pare surprinzator cum generatia tanara il descopera acum pe Max Blecher…. De ce pe el..?.” De ce literatura lui ? In final este   foarte bine ce se intampla…..Opera lui Blecher merita….sa fie cunoscuta….

Operele  lui au fost publicate in Romania  inainte de ’89,inainte de moartea  autorului,etc,etc…… Cei de azi ,mai ales editorii, s-au catarat pe valul „Blecher” si scot editii cu scrierile lui….Nu-i nimic rau….. Numai ca Blecher n-a fost descoperit pentru literatura romana de cei  puberi( sau mai putin)de azi……

Au facut-o oameni imporrtanti ai culturii romane…

-Prima monografie critica despre operra literara a lui Blecher a fost scrisa de Radu G.Teposu…. Cartea   are titlul”Suferintele tanarului Blecher” si este esentiala pentru cei ce vor sa-l inteleaga azi pe Blecher…Radu G.Teposu este unul  dintre cei mai importanti critici     al generatiei „optzeciste”.

Radu G.Teposu(1954-1999) a murit de tanar intr-un teribil accident petrecut pe soseaua Brasov-Cristian…..  Era atunnci director al revistei „Cuvantul” care, ironie a sortii, edita si  VIP(revista de  stiri usoare…..  mai tarziu    disparuta…)

Crtiticul se indrepta cu masina spre Sirnea,satul natal….Oprise intr-o parcare,cam in dreptul drumului spre Magurele- si a fost  spulberat  si el si masina de o alta masina….

-Otilia  Teposu ,sotia criticului publica peste ani  noi contributii la cunoasterea  operei si omului Max Blecher.Aici::http://www.formula-as.ro/2015/1170/lumea-romaneasca-24/max-blecher-apoteoza-suferintei-19309-

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s