Doua carti pe care le recomand…!Didactic,anost titlul meu…..


 

Trecand in  fuga, pret de cateva minute, pe la un targ  de carte am fost pus in situatia de a recomanda  cateva carti….Am parcurs rapid standurile, panoramand la maxim sutele de carti intinse mese…..    Carti SF care nu intereseaza decat pe  liceenii  ce mai cred in descoperirea unuei alte lumi,  altfel total   fara valoare,…….traduceri la kilogram, in general din literaturi fara suflu,intepenite  si moarte(Franta,Tarile de Jos,Germania,etc) pe care editorii mizeaza a proasta-n targ(eu nu cred in miza lor,romanii nu sunt prosti,vezi cazul Coelho  cu care „Humanitas” ne-a obosit destul,brazilianul care s-a bucurat de un nesperat succes la noi o vreme ,    prozatorul coafezelor,manichiuristeleor si pedichiuristelor(ma inclin in fata meseriei acestor doamne si faptul ca sunt amintite aici nu are nimic peiorativ!) si in general al   doamnelor de o anume varsta care simt ca le fuge pamantul de sub picioare) si a celor ce  pierd timpul pe un site de „socializare”……Coelho care (de ceva vreme) sta pe rafturi si se aseaza praful pe coperti….

Pe o taraba, carti romanesti   editate(acum ceva  ani) de un ziar, sub  titluatura „Biblioteca pentru toti”……

Aleg imediat „Cel mai iubit dintre pamanteni”-Marin Preda.Trei volume,coperta cartonata.Si editia originala avea tot trei volume…Atunci cartea s-a vandut in peste 100.000 exemplare …si s-a citit cred de cel putin dublul  cifrei cartii tiparite ….

O carte care ar fi putut fi extraordinara/capodopera daca Marin Preda avea rabdare.

Preda n-a mai avut rabdare,nici timpul n-a mai avut rabdare cu el si a murit subit la cateva luni dupa terminarea si aparitia cartii…Avea 58 de ani….

Sunt pagini care  adunate pot intra  cu adevarat in cele cateva zeci de mari carti ale acestei lumi…Imi masor cuvintele,stiu ce scriu….Paginile  despre   iubirile lui Petrini(Suzy,Matilda….) paginile de un umor apocaliptic(de care nu-l crdeam in stare pe Prdea!) cu  echipa de deratizare….. Cartea aceasta trebuie citita, pentru ca nici un rand nu este  scris la „trecerea” paginii…. Cu fiecare rand Preda s-a apropiat de moarte…. Ca in tot cartea sufera la constructie este altceva…dar nimic nu este fals aici…. Marin Preda este categoric cel mai  profund  scriitor/cunoscator    al sufletului omenesc de la noi  in  ultimile doua veacuri…(cel sfarsit si cel in care inotam….)

Dupa   alte vizite scurte  aleg „Texte pentru Phoenix”  a lui Serban Foarta ( unele texte scrise impreuna cu Andrei Ujica)….Poezie pura,  aproape de Ion Barbu,  poezie care nu se  desluseste din prima,departe de ” filosofiile” lui Nichita Stanescu, aproape de Cantemir si a lui unica Istorie Ieoglifica….

Poezia in stare pura….Nu prea place la multi,multi nu rezoneaza  cu o astfel de poezie….Daca aveti rabdare  insa veti descoperi poezia….Uitati  linia melodica a capodoperei „Cantofabule”, construita pe aceste texte…. Serban Foarta este un imens poet si om de cultura….    Ma gnadesc  la  pana la urma insignifiantul Bob Dylan  fata cu aceasta carte…… Nimeni nu va  sti peste inca 25 de ani de poemele   sau versurile   din cartile  lui Bob Dylan….Multi vor fi descoperit  atunci  poezia, marea poezie a acestor „Texte pentru Phoenix”…. Serban Foarta si noi nu,Nicu Covaci   vom mai fi  demult tarana …… versurile si muzica raman…. N-am nimic cu Dylan,imi plac unele balade ale lui,il ascult de la debutul lui,a fost supralicitat, enorm supralicitat in comparatie cu adevaratii titani ai rock-ului(Beatles,RollingStones,Pink Floyd ,Led Zeppelin) de catre stanga din lumea intreaga.

De aici pana la premiul Nobel  pentru literatura este …prea mult….. Sunt/am fost un impatimit al rock-ului  dar  una este rockul sau daca vreti, una este poezia sublima  a rock-ului …. si  altceva poezia  ca opera literara……. De aceea ma uit intrigat la  acest premiu care  uneori chiar nu mai consacra pe nimeni…..

Retineti,„Serban Foarta-Texte pentru Phoenix”...

.Carte asta este blestemata….A aparit in regia autorului inainte de ’89 intr-un tiraj minuscil,dupa ’90 apare  la o editura   care iara nu are putere si este expediata pe rafturile unde  se vand laolalta  CD-uri si cartile lui Nicu Covaci….Pacat….

Pacat de noi,pacat de voi cei ce nu incercati sa o cititi…Asa,in fiecare zi sau odata pe saptamana sau odata pe lunba cate un poem…..

Poezia nu musca,poezia doare  sau te  duce la sublim…..mai tare decat toate porcariile   stimulatoare numite generic:droguri…..

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s