De la Luncavita in vale…Cum sunt Sarbatorile de iarna…….


„Comuna cărășeană Luncavița,  este așezată într-o zonă extrem de pitorească din culoarul Timiș-Cerna, pe versantul sud-vestic al cumpenei apelor numită Poarta Orientală, nu departe de muntele Semenic, într-o regiune colinară cu o minunată deschidere spre Munții Cernei și Munții Țarcului.”

„Cu câteva zile înainte de Crăciun, de Ignat, aproape în fiecare casă se taie unul sau doi porci, iar la pregătiri, care încep cu tăiatul și pârlitul porcului și se termină cu carnea pusă la sărat și cu făcutul cârnaților și a celorlalte preparate tradiționale, ia parte întreaga familie.
Urmează apoi masa de pomană, la care se servește borândăul, pregătit din sânge și bucăți de carne, friptură și cârnați fripți, toate stropite cu răchie fiartă.
Sărbătorile religioase de la cumpăna anilor încep cu seara de Ajun și se termină la Bobotează, răstimp în care are loc și schimbarea anului.
Crăciunul se serbează în 25 decembrie încă din vremea primului împărat roman creștin Constantin cel Mare, și în toată această perioadă, în multe sate bănățene se mai păstrează obiceiul colindelor, a procesiunilor cu măști sau a Sorcovei și Plugușorului în ajun de an nou.
Încă din seara de Ajun, oamenii din Luncavița, însoțiți de copiii numiți „pițărăi”, pornesc din casă-n casă cu colinda. „Bună ziua lui Ajun, dar mai bun al lui Crăciun. Dați colacul și cîrnatul, să mă duc la altul” este una din urările colindătorilor specifice locului.
Sunt întâmpinați de gazde cu fructe, dulciuri, nuci, porumb și chiar bani, toate așezate frumos în coșuri împletite, și sunt aruncate către colindători, mai ales către cei mici, în timp ce bărbații sunt tratați cu prăjituri și țuică.
Tot în ajun sunt pregătite și bucatele pentru masa de sărbătoare din ziua de Crăciun, din care nu lipsesc sarmalele și cozonacii.
Seara Ajunului este încă așteptată cu sufletul la gură de copii, căci înseamnă venirea lui Moș Crăciun, care aduce bradul împodobit cu dulciuri și fructe și darurile pentru cei mici și le așează sub pom.
Ziua de Crăciun începe cu participarea la slujba religioasă de la biserică, urmată de masa îmbelșugată la care participă întreaga familie. În cele trei zile de sărbătoare, mai sunt organizate și petreceri în sat, cu dans și muzică populară bănățeană.

Tot textul aici:: http://www.pressalert.ro/2016/12/satul-din-banat-care-traditiile-de-craciun-au-ramas-nealterate-de-sute-de-ani-vezi-ce-peisaj-pitoresc-il-inconjoara-foto/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s