De la Ignat la Sf Ioan.Romania petrecareata


Anul asta sau trecerea dintre ani, Romania a parut intr-o petrecere continua.sau cum ar zice  un mare scriitor,intr-o sarbatoare continua.

Incepand cu pregatirea si taiatul porcului( parlit, transat ,apoi jumari, slanina pentru afumat,caltabosi, toba-sfargal in Banat pana  carnati si sangerete) si terminand cu Sf Ioan,un fel de srbatoare nationala dat fiind numarul mare de purtatori/purtatoare a acestui nume ce pare   comun dar este frumos….

Intreacestedoua date capitale se  aflaCraciunul,mare sarbatoare care ar trebuipetrecuta in tiihna si faracomertulordinarnumit marketing care se face azi,trecand  apoipestenerozia cu revelionul si terminand cu petrecerea (in primul rand bahica) a   sarbatoritilorIoan/Ioana….

Romania   sfrsitului de an 2016 si inceputului de an 2017 a fost paralizata de sarbatori sau mai exact de  petrecerea continua…

Chiar daca nu in fiecare zi cu bautura si mancare din belsug(trebuie o pauza pentru  organism), indopatul matelor a fost la ordinea zile ca si un obiectiv esential al vietii noastre ..

Mancare si bautura..Cati pot,  cati isi permit.

Mai sunt si unii necajiti,mai sunt si unii bolnavi….

Vazuta la televizor si pe strazile marilor orase, Romania a petrecut rupandu-i-se in „paispe” de celelalte… Cand   „ai” de o seama cu noi totusi,cei din vest, reveneau  din 2 ianuaruie la serviciu noi abia ne chinuiam sa vedem circumferinta sau diametrul banitei  pe care o purtam pe umeri in loc de cap dupa atata alcoiol..si restul….

O zi doua de  hodina si gata, Sf.Ioan…

Nici Craciunul n-a fost  departe…Craciunul inseamna Nasterea  Domnului,un miracol…… dar a ajuns o  sarbatoare a  mancatului pe nerasuflate,o……..,neaparat in mijlocul familiei.

De unde Dumnezeu a aparut si acest loc comun,nu stiu…Toti corporatistii  care abia stiu sa lege doua vorbe,daca ii scoti din limba de lemn invatata pe la multinationale, iti vor spune  cu un aer evlavios de parca tu esti dracul si ei curatul,o…vai, da …nu mergem nici unde de Craciun..

Craciunul este sarbatioarea familiei  sau si mai si………Craciunul se petrece totdeauna acasa” si in plimbari…

Spiritul Craciunului de fapt a miracolului il ai sau nu-l ai….

Restuleste o tiganeala de loc comun,un primitivism mimetic  dupaaltii,o destrabalare  fara   rusineintr-ozi care ar trebui sa fie sfanta…. Si pentrucei multi nu este…. Trecpestealtasarbatoare „nationala”,   numita Sf.Stefan……..

Din sarbatoare in sarbatoare,totul fara  decenta, fara pic de   intoarcere spre sine, ne trezim mahmuri in  dinineata zilei de dupa Sf.Ioan…

Trebuie sa mergem la munca? Trebuie sa mergem la scoala?

Nu se poate fara, totusi..?

.N-ar putea social-democratii, campionii pomenilor, sa faca  25 zile de munca si restul de sarbatoare?

Astai-icapitalismul…. si Romania si l-a insusitpreabine…

Sa petreci….

Nu ca eu as fi un calugar sau crescut la un pension de maici…. dar…. este mult,prea mult…

.Ajunge…..

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s