Manastirea si schi-ul.La Valea Mare


Valea Mare este o manastire de la langa Intorsura Buzaului-Covasna, apoi  si o mica localitate la marginea de acel focar de sate populate  numai de romani  de  langa Curbura Carpatilor,,,,Valea Mare este si un loc extraordinar unde poate fiinta o manastire…Am avut,avem  o explozie a constructiei de manastiri in ultimii 25 de ani…care mai sarace,care mai chinuit construite de „talentu” de constructor si arhitect a vreunui  staret,  care (putine)trainice, adevarate lucrari de arta,constructii monumentale…Oamenii care vietuiesc in ele se trec,constructia ramane ca simbol al trecerii lor,a trecerii noastre si ca o incercare de a-l regasi pe Domnul…. Manastirea de la Valea Mare este asezata in cel mai frumos,mirifc loc posibil  pentru un astfel de lacas….Inchipuiti-va o vale intre doua  siruri de dealuri  blande….care o  strajuiesc…Intre cele doua  siruri de dealuri  nu mai mult de  3-400 de metri..Pe unul din siruri  pajiste si ici colo  aluni…Aluni rasfirati    atat cat sa nu fie o padure.Pe cealalta, padurea ferma de brazi si manastirea…. Un lac  cu peste,apoi un iaz….Dealurile nu foarte inalte, dar ferme delimitand locul,facandu-l  dintr-o data al fiecaruia care ajunge acolo….

Sentimentul ca locul acela este si al tau…Ca nu esti un strain in vizita….turistica…… Sa mai bifezi o manastire cum fac cei ce merg la prea plinele de  comert manastiri din Nordul Moldovei…

Complexul de cladiri(care fac manastirea)  sunt asezate in usoara panta, parca rasfirate  si  totusi destul de aproape una de alta……  sunt parca rupte din   arhitectura  romaneasca,discreta dar apasat  „de aici’….

Totul fara imprejmuiri,fara gard,fara ziduri, cu mult aer in jur,cu multa lumina…..

Un loc unde trebuie sa vii singur sau  cu cea mai draga fiinta din viata ta si sa incerci sa  intri in legatura cu Domnul….

Da, Manastirea de la Valea Mare este un loc care te „pune” firesc  si fara intermediari in legatura cu Domnul…..

Sunt cativa calugari care traiesc firesc,normal,pamantean……  care    merg la Intorsura cu masinile dupa oarecare cumparaturi …. care te saluta si-si vad de treaba….. care sunt parca la fel ca si tine  si nu aratarile care se strecoara  ca niste umbre evlavioase pana-n varful unghilor de la manastirile din Moldova…..

Si biserica, supla, inaltata spre cer,cat o catedrala, totdeauna  fara lume,totdeauna deschisa… La Valea Mare  ca peste tot in tinutul Intorsurii este si frig…..  frig sanatos cu temperaturi(constant scazute si aspre…)  care sperie  pe cei din Sud,din Regat, obisnuiti cu soarele  mai ….. oriental…

La Valea Mare,iarna, este zapada sanatoasa,de peste jumatate de metru,la Valea Mare se ajunge usor si cu masina si pe  sirul de dealuri   unde sunt plantati, ca intr-o pictura de Viorel Marginean,  cativa copaci cu ramurile stinghere in albul zapezii…..  cineva a deschis o partie de schi.

Exact in fata manastiri…. sau si mai exact, pe zona de deal   vis a vis de manastire…. Acuma sa nu va inchiputi ceva nelalocul lui…La Valea Mare sa schiezi este ceva firesc,nimic nu are scortosenia bisericeasca si evlavia jucata  de prin alte locuri….

S-a facut o partie,un teleschi si panta este suficient de lina dar si de abrupta cat sa capeti viteza…… Aerul este total,departe de mizeria  gazeificata a ingramasirilor orasenesti, si  de acolo de sus de langa aluni, aluneci pe schiuri

Cu senzatia xa  la um moment dat o sa-ti iei zborul…Lin, asa ca intr-o saritura cu aceleasi schiuri de la trambulina…

Zbori ca o pasare   peste soseaua ce traverseaza/taie  mijlocul/matca   Vaii si aterizezi intr-un tarziu direct pe platoul din fata bisericii cat o catedrala….

Lasi schiurile,doua linii paralele pe zapada curata, si intri in biserica pustie si totusi primitoare…

Si acolo singur, sigur,   vei putea lua  legatura cu Domnul…..

 

Nota:

Intamplator si fara nici o legatura cu subsemnatul,pe staretul si ctitorul acestui loc minunat l-a chemat Avram,a fos din partea locului si  a trecut la cele vesnice  la numai 50 de ani!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s