Sotron pe zapada la lacul Sfanta Ana


Lacul  asezat pe un vulcan sau mai exact  ivit in craterul unui vulcan, undeva  la vreo 17 kilometri de Tusnad-Harghita

Un loc prea frumos  si vara si  mai ales iarna si toamna…Toamna cu  ruginiul frunzelor combinat cu verdele   brazilor, iarna prin pulberea de alb  asezata peste tot.O pulbere groasa acum inghetata si aflata sub soarele puternic si totusi cu dinti al amiezii.De la o bucata de vreme ,de la inmtersectia  spre Balvanyos,iarna este in toata splendoarea.Zapada multa  de o parte si alta a soselei  paduri de foioase si soarele  cu razele strecvurandu-se gingas  si  plin de viata totusi printre trupurile  subtiri as copacilor cu ramurile descarnate de frunze… Sus cerul de un albastru care se schimba in alte  nuante la fiecare curba a drumului… .

dsc09171dsc09178

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc09191

 

 

 

 

Pe masura ce urci  zapada este tot mai bogata si intinderea neatinsa decat de urmele unor animale ale padurii Si brazii sunt acoperiti de  zapada,brazii parca  imbaiati in valatuci de fum sau de ceata altadata  inchipuind vata…… de fapt zapada care  a fost retinuta de  acele  brasdului bine adunate…

dsc09185dsc09186

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc09244

Si soseaua acoperita de un covor de zapada bine batatorit pe care rulezi incet de placere si acoperit de liniste. Apoi locul de parcare, de intrare de fapt in rezervatie.Aceeasi cabana parasita altfel solida cu terasa in trepte   care „bate” catre soare  ..Pe un perete atarna  scrisul aproape  sters in maghiara si romana sau invers al  firmei…”.Cabana Sfanta Ana”. Casutele din lemn,cele trei masini tot-teren si o multime de sanii cu talpici late de schiuri.Si lume.Si masini.peste 50 de masini in parcare….

Frig.Soare. Singuratate in mijlocul  unei multimi….

De la intrare pana la lac  aproape doi kilometri  pe drum in serpentine.Si lacul…de fapt o intindere de gheta sub care banui apa.Lacul. Vulcanic,nevulcanic…  Cineva  aduce o freza si  foreaza in  gheata. Sub forma unui dop.Grosimea este de   peste 25 centimetri. Rastoarna o galeata cu mancare,pentru pesti zice.ma uit la intinderea  lacului si nu-mi vine sa cred ca acolo sub gheta se afla doar  atatia pesti cat sa se sature  dintr-o galerata cu mancare.Il las in pace.

Niste curajosi  coboara cu sanile de pe micul derdelus de la intrare pana adanc  pe lac.Saniile prind viteza si majoritatea sfarsesc cu tot cu  cei calare pe ele in cate un copac….

Soarele arde si totusi este frig,aerul este tare si  peste toate….. linistea.

Unii  s-au asezat pe sanii  catre mijlocul apei si iau o masa frugala  ca la iarba verde.Lipseste gratarul si  mirosul patrunzator de carne fripta.Berea,nu….

dsc09199dsc09200

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc09204dsc09205

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ies de pe lac si trec catre troita…. Tufele verii au disparut,au ramas copacii….Ajung langa locul sau chiar in locul unde  ea a desenat sotronul…Incerc sa-l refac cu  varful bocancului si de emotie  am si uitat cum trebuie sa-l desenez. Fac o laterala si nu mai ajung la cealalta.In fata imi joaca  macii imensi  desenati  pe panza rosie si   sariturile intr-un picior,  pline de copilarie si seriozitare din careu in careu, apoi rotirea  la 360 de grade…. Ma uit in jur si nici urma de  maci pe panza rosie… Caut si este doar pustiul  de alb.

Le ragasesc- macii si panza-  imediat in mintea/sufletul meu….numai acolo…..

dsc09219dsc09220

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc09221

 

Ajung iara la poteca ce urca spre drum.Ma intorc de pe lac si un om de zapada ma priveste aproape indiferent.La urma urmei cine sunt eu ca sa-mi dea onorul….?Sunt singur,ma strang in  haina vatuita si plec hotarat catre masina.Niciodata sa nu revii singur in locuri unde ai mai fost….

dsc09235

 

 

 

Anunțuri

2 gânduri despre “Sotron pe zapada la lacul Sfanta Ana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s