Iris Murdoch.Un scriitor profesionist si de valoare


Uitasem, de Iris Murdoch. Cand nu ma  asteptam , mi-a fost adusa  aminte.

Citeacarteaei,poateceamaibuna: The sea,The Sea(Marea,Marea) premiul Booker 1978.

1978 anul fast.

Cand Iris Murdoch a luart cel mai prestigios premiu  de carte din Marea Britanie si anul  in care s-a nascut.

Nu aveam treizeci de ani atunci…..  Eram  nedezmeticit dupa   sensul  si mai ales caderea abrupta care se intampla in Romania. Si pe care putini o simteau.

Aveau sa o simta peste cativa ani…. Cu varf si indesat.

Anul cand m-am hotarat sa  fac mai ales inginerie si deloc sa mai scriu….Simteam ca nu mai pot…. Scrii ca sa si  publici,  ori eu la cum scriam  nu puteam sa public.Si atunci am ales calea comoda.N-am mai scris o vreme.

Cu  aceasta scuza mi-am petrecut cativa ani.

Aiurea.

Scuza lasa …..

Dar sa revein la Iris Murdoch.Face parte din categoria  sutelor de scriitori cu adevarat profesionisti,in stare  sa scrie o poveste cap coada care sa transmita ceva dincolo de poveste si transpune foarte bine  starile psihologice prin care trecem  unii dintre noi si nu stim sa le ni le spunem (noua sau altora!).Apartine  categoriei   scriitorilor (nu multi,  sunt cateva sute!)  din randul careia    au iesit apoi cele 10-15 capodopere ale literaturii acestei lumi in care traim…. Pe aceasta masa,baza solida sau din aceasta masa  solida  au iesit si mai ies(rar,foarte rar!) capodoperele….

Fara a fi o femeie frumoasa,  este englezoiaica si pare mai degraba urata,ca sa nu strice  tiparul, Iris Murdoch scrie admirabil….

Cand ai norocul sa o citesti tradusa de marea  doamna si traducatoare care a fost Antoneta Ralian.

Nu stiu daca originalul suna atat de bine de extraordinar ca si traducerea in romana a Antoanetei Ralian….

Cartea care am vazuta-o eu a aparut in 1983 la edituraEminescu(nu maieste!) in colectia „Romanul de dragoste”….

Si mai este  ceva :o carte trebuie citita la momentul oportun…. O incepi si simti dintr-o data ca ea vine exact peste un moment  din viata ta fata de care te regasesti in carte….

Au aparut  mai multe carti ale scriitoarei in limba  romana. pe unele le gasiti in librarii,pe altele numai in bibliuoteci.Si atentie la cine a tradus cartea…. si cum a tradus-o…

Enciclopedia Britannica:

„Doamna  Iris Murdoch, numele original integral Jean Iris Murdoch, căsătorită doamna John O. Bayley (născuta la 15 iulie 1919, Dublin, Irlanda-a murit 08 februarie 1999, Oxford, Oxfordshire, Anglia), romancier britanic și filozof a remarcat pentru romanele sale psihologice, care conțin elemente filozofice și comice.

O cariera extrem de prolific cu romane, cum ar fi:A Severed Head (1961), The Red and the Green (1965), The Nice and the Good (1968), The Black Prince (1973), Henry and Cato (1976), The Sea, the Sea (1978, Booker Prize), The Philosopher’s Pupil (1983), The Good Apprentice (1985), The Book and the Brotherhood (1987), The Message to the Planet (1989), and The Green Knight (1993). Ultimul roman lui Murdoch, Dilema lui Jackson (1995), nu a fost bine primit; unii critici au  atribuit defectele romanului bolii Alzheimer, cu care ea a fost diagnosticată în 1994. Soțul lui Murdoch, romancier John Bayley, a povestit  lupta ei cu boala în memoriile sale, Elegie pentru Iris (1999). O selecție a corespondenței sale voluminoase a fost publicată: Traind pe hartie.: Scrisori de la Iris Murdoch, 1934-1995 (2016).”

Sursa aici:https://www.britannica.com/biography/Iris-Murdoch

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s