Primii ghiocei.Intorsatura Intorsurii-o coborare pe urmele Povestii.ACTUALIZARE 3


 

Am vazut   in a treia zi de martie un buchet de ghiocei-primii din acest ani-rasariti,culesi la Intorsura. O femeie- taranca demna,de toata stima(azi li se zice fermieri la tarani!)-  care trudeste toata ziua la pamant,vite si  traieste din vanzarea roadelor obtinute, a adus ghioceii acasa la noi..  Femeia vinde  produsele ei  la Brasov unde vine in fiecare saptamana  si le duce direct acasa la clienti.Este greu,este  munca  dar este acasa! Exemplul ei este tonic  fata de atatia  romani necajiti care  pleaca la lucru in Vestul Europei  impinsi de nevoie dar mai ales de mirajul   lui euro.Ca acesti euro se fac greu si acolo, ca trebuie sa suporti destule si sa-ti asumi in primul rand conditia de imigrant  este o alta poveste  pe care nu o vom spune aici!

In Banat a   vinde lapte cuiva (in care operatiune este inclus si   livrarea lui la domiciliul clientului) se cheama cont.Bunica noastra avea mai multe conturi de lapte.Avea o vaca imensa de care ma speriam, cu un uger enorm si coarne imparatesti(asa credeam eu,ca sunt coarne imparatesti!) si cred ca exista prin  albumele  mele una sau doua fotografii in care apare si  prea distinsa,omenoasa si bogata vaca. Nu lipsesc  si eu din poza,  gras de parca as fi fost umflat cu pompa la cei  cinci-sase ani cati aveam,bunicii dinspre mama si tatal nostru. Tata cu o palarie  cu boruri largi care-l facea  si mai chipes. Eu,amaratul,  gras si bucalat  stateam ceva mai departe de  vaca, cred ca in bratele tatalui.Abia scapasem de „perioada crunta” din viata in care nu puteam  spune litera „C”. Care litera devenise in  chinul meu de a  o rosti  corect, abia „T”. Asadar  cuvantul vaca   iesea din gura mea „vata”,cocosul,„totos” si altele la fel de  pline, acum, de umor. „Vata” producea mult lapte, mult peste nevoile familiei  si bunica avea cont de lapte la niste vecini.Mergeam in fiecare seara  cu ea sa ducem(livram) laptele. Bunica il livra in niste recipiente din tabla,cu capac,smaltuite pe dinafara si pe dinauntru carora in Banat li se zice „chiscante”/”chiscant”. Era chiscantul de lapte,era chiscantul  de/cu untura,  fiecare de diverse marimi/dimensiuni. Bunica ma lua cu ea si ascultam  vrajit povestile ei cu vecinii. Am mai scris si  in alta parte,  din vizitele prilejuite de contul de lapte am  aflat de  mersul evenimentelor de la Budapesta,revolutia maghiara din 1956,si  aud si acum cum vecinul nostru ungur(si care asculta radio Budapesta) o  informa plin de speranta pe bunica:” Doamna B.  acum,acum……. o sa ajunga si la noi.Scapam de rusi….”

Femeia de la Intorsura aduce laptele in PET -uri de apa minerala . Dupa cum apuca.Fie  sticle   de  apa ‘Borsec” fie de la ‘Perla Harghiei” Nu  prea am vazut sticle foste  de apa minerala  provenind din alte zone ale tarii….

Si  in primele zile de martie a venit si cu buchetelul de ghiocei. Primii ghiocei de la Intorsura Buzaului. Adaug imediat ca Intorsura este  o asezare de  aproape 10.000 de  locuitori  asezata in interiorul cotului pe care il fac Carpatii de Curbura, in Ardeal,in estul Ardealului si nu are  de-a face deloc,dar chiar deloc,….. cu Buzaul. Cu zona de dincolo de munti care  apartine sudului tarii….  Intorsura este o comuna -oras,nu stiu exact si chiar daca as sti nu are prea mare importanta… in jurului carei graviteaza  celelalte asezari din Depresiunea Buzaielor: Sita Buzaului,Vama Buzaului,Barcani.Asezari mari, ardelenesti suta la suta si romanesti.Pe langa acestea, satele mai mici:Ladauti,Acris,Saramas,Dalghiu si altele….  Nu departe de Intorsura(vreo 7 kilometri) se afla manastirea Valea Mare,una din cele mai frumoase,mai deosebite, mai  fascinante  manastiri construite dupa 1990 in Romania .Se afla pe marginea unei Vai(Valea mare),  un loc minunat, un loc de poveste…….  a fost construita prin  efortul  staretului Avram(nici o legatura cu subsemnatul) si cu ajutorul extraordinar al  uneia din cele mai mari,importante personalitati ale Romaniei de azi,Ioan Selejan,acum Mitropolitul Banatului,atunci (la vremea zidirii) Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei… Mai toti ati auzit ca si mine de Intorsura, in primul rand prin temperaturile   extrem de coborate care se inregistreaza iarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Minus douazeci de grade-Intorsura”    apare frecvent la stirile despre mersul vremii in timp de iarna si asta iti da senzatia ca oamenii din zona Intorsurii sunt inchisi,posomorati,tot timpul „stransi” in hainele lor de postav(a fost candva!) si  locul, unul de  nevizitat. Nu este asa….

Zona Intorsurii este una din cele mai frumoase  din Ardeal si una in care s-a pastrat  un izvor de romanism/ardelenism  aproape neatins de veacuri….. La Intorsura se vorbeste ca si in restul Ardealului, ca si in Banat.La Intorsura-care a fost margine de Imperiu- oamenii traiesc in aceeasi morala si  aplecare spre lucrul trainic si bine facut ca si in restul Ardealului si in Banat….

Raul Buzau izvoraste din  muntii din jur(Ciucas) si  pana la Intorsura si mai ales in jurul Intorsurii face tot felul de ocoluri, de meandre.Parca  ar vrea sa nu plece,sa nu treaca dincolo de munti catre sud.

Si de  aici acele intorsaturi,incercari de a reveni catre matca,sa nu ajunga in sudul  parjolit. Din aceste incercari poate vine si numele de Intorsura ca incercare a  acestei lumi de a se impotrivi,de a intoarce raul  inapoi a nu-l lasa sa mearga la vale spre sud. Oamenii s-au pus in fata naturii  s-au luptat cu ea si pana la urma natura a invins  dar n-a invins/schimbat caracterul  oamenilor locului,ramasi mereu darji,luptatori  si mandri pana la capat.Ei, care sunt in zona o insula de romanism inconjurata de  asezari unde vietuiesc locuitori de etnie maghiara.

Si de la Intorsura au venit  acesti primi ghiocei  la inceput de martie 2017 adapostiti de mine intr-un paharel,”stampel” din care se bea rachia in Ardeal si Banat. Mari fata de cei obisnuiti,cu acel brau de verde  pe marginea  clopotului(parca pus de mana unui pictor),ei sunt semnele unei lumi care nu moare…. a unei lumi   care se trece acolo in Curbura Carpatilor,  nestiuta in restul tarii si mai ales al Ardealului….

Semnele unei lumi pe care o stiu foarte bine din Banat,mai ales de la bunicii nostri  ardeleni stabiliti  in Pusta cu foarte multi ani in urma, a unei lumi care mi se pare extrem de familiara cu lumea in care am crescut  si care sta sub acoperisul acelei   extraordinarei  invataturi  a  celui  matur,mai „batran” catre  cei tineri,copii:” Nu sta,c-ati sta norocul….”

De mic copil  sa inveti ca  tot timpul  sa „nu stai”,sa „lucri”……..Aici incap multe:de la invatat,la citit,lucru de mana, la scris,la cosit sau la sapa,la mesterit, sa ai un serviciu,sa nu astepti  uitandu-te in zare dupa postasul care vine cu pensia ….. si peste toate sa gandesti…. Si ganditul pe deasupra celorlalte sau in timp ce le faci pe celelalte,  este un mod de a  nu „sta”, de a „lucra”. Ca  acolo unde exista sanatate chiar daca macinata de  bolile inerente ale batranetii  trebuie sa „lucri”,sa nu stai, sa „construiesti” …. sa nu astepti cu mainile incrucisate, sfarsitul….Sfarsitul care vine cand vrea el,cand vrea Cel de Sus si nu cand vrem/nu vrem noi…. Am in fata   exemplul bunicului  nostru care la  72 de ani a construit de la fundatie o jumatate de casa(daramand  partea vechea din cladirea existenta )….

Si am auzit exemplul care ma incalzeste sufleteste (iata continuat de oameni  despartiti de o generatie -patruzeci de ani, de bunicul nostru )  al sotilor  Maria si Irimie C. din zona Intorsurii,oameni simpli dar luminati  asa cum au fost si bunicii mei si care  ajunsi la  optzeci de ani „lucra” in fiecare zi,nu stau in fiecare zi…. Nu stau pentru ca asa au crescut,pentru ca asa au fost invatati  si asa si-au crescut copii si nepotii… Si asta este rostul    vietii pe acest pamant…. Un exemplu  pe care vreau sa cred ca l-au transmis copiilor, nepotilor……. laolalta cu  una din  regulile aspre dar  firesti ale vietii: sa nu faci compromnisuri….cu tine in primul rand….

Sau exemplu profesorului Ovidiu Oltean ( din Ladauti),  director al Scolii din Sita Buzaului care a organizat la sfarsitul lui februarie curent, in  localitatea  unde  functioneaza ca apostol,   o ‘Sezatoare”(despre care am sa scriu!) absolut remarcabila,deosebita ca valoare  nu numai  culturala cat spirituala si morala  in care a incercat cu ajutorul a trei generatii (copii, tineri-maturi si batrani) sa reamionteasca    tuturor un lucru simplu „ca in viata nu trebuie sa stai,ca-ti sta norocul”…….

 

Ghioceii din povestea noastra de azi se cheama la Intorsura  „ghiocei bogati”, nume   care sa-i deosebeasca  de ceilalti ghiocei cu  care ne  inghesuie/imbie  pe la  colturi  tigancile  si care se cheama  ghiocei saraci.  Ghioceii bogati  apar, sunt cultivati chiar in gradinile oamenilor de acolo cum se vede in  foto de mai jos ( din primavara lui 2015).

 

Si ghioceii sunt asemeni fetelor din zona Intorsurii,…….

Fete frumoase in zona Intorsurii, bucalate adica rotunde la obraji,imbujorate de frigul; de afara si gata sa se ia in piept cu lumea,frigul si zapada sau arsita. Imi aduc aminte ca in iarna ce a trecut  la niste temperaturi  in jurul a  minus douazeci de grade  cei din Bucuresti (Primaria) au decretat o saptamana de  vacanta pentru elevi. In acele zile friguroase pe o temperatura de minus 25  de grade   televiziunile au difuzat un reportaj cui elevii din Barcani,    plini de viata,rosii in obraji  de asprimea gerului copii  care  se jucau  frenetic intr-o pauza  dintre orele de la scoala. Copiilor nu li parea o apocalipsa gerul de  afara,il tratau ca pe ceva firesc, normal departe de copii de „sera”,facuti  asa de autoritatile din Bucuresti(grijulii in primul rand cu ele si capitalul lor politic de tot rahatul……)  Copii de la Intorsura-Barcani au mers  in acele zile friguroase la scoala si nu s-a intamplat nimic.Copii de la Bucuresti au stat la caldura,feriti de  lumea reala  de afara.Nu stiu(de fapt stiu!) care au fost mai castigati.

Fetele din zona Intorsurii sunt   fiinte  frumoase,directe dar si atinse de aripa inefabilului…….,uneori  traind   cu nelinistea alaturi…..  Totul este un amestec pe care greu il gasesti prin alte parti, sunt usor nervoase si pline de tepi atunci cand cred necesar,niste urzicute  care te „electrocuteaza” cand nu te astepti sau cand simt nevoia,fara sa stea prea mult pe ganduri…. Fondul lor dincolo de  intepaturile de urzicute  sau de arici cu tepii scosi la inaintare,  este unul  deosebit,…….fondul unor fiinte bune,morale carora le place lucrul bine facut la serviciu,acasa, la scoala…….. si care doresc   ceva de la viata…. Si unele chiar stiu,afla  ce este important in viata si urmaresc  cu  insistenta si  inbdarjire sa se intample  ce este important……….

Priviti-i……… si cred ca o sa impartasiti emotia si bucuria mea…

Ii ofer la randul meu tuturor doamnelor si domnisoarelor !

Primavara-sunt convins demult,nu de acum- le face pe toate(femeile,fetele) mai frumoase!

Primavara este   anotimpul cand  eu si cred ca si voi toti  va simtit mai tineri sau va simtit asa cum vreti sa fiti!

Reclame

4 gânduri despre “Primii ghiocei.Intorsatura Intorsurii-o coborare pe urmele Povestii.ACTUALIZARE 3

  1. Frumoasă poveste. Este interesant că în zona rurală a Aradului chiscant înseamnă stropitoare (provine din germanul Giesskant = stropitoare) iar la vasul în care se pune apă i se spune cantă (din magh. Kanna). Canta este de două feluri : una până la vreo trei litri – cilindrică și cu mâner din sârma și lemn, cealaltă până pe la cinci litri – tronconică și cu toartă metalică. Ambele au capac cilindric din care se poate bea apa. Canta mai mica se poate folosi și/sau numai pentru lapte. Bineînțeles că acestea vă sunt cunoscute iar eu, ca să fac pe deșteptul, le-am explicat ca unui ”mitică”. Am sa va trimit prin e-mail un dicționar interesant.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s