Am fost la Castelul de la Talisoara- Covasna.ACTUALIZARE 2


Vreme splendida de inceput de aprilie,iubiri  care se petrec departe unul de celalalt si………. castelul de la Talisoara…

Iarba care da,magnolile  care vestesc primavara inaintea oricarei alte flori si campiile  verzi ale coltului din  vestul  Secuimii…..loc care pare  uitat de lume,incremenit intr-un timp care nici nu urva nici nu coboara si  unde se afla castelul…..

Primavara in   splendoare si iubirile care se petrec in aceste zile inutile numai  in mintea si sufletul nostru,departe unul de celalalt…..

Castelul este doar un conac splendid renovat care poarta numele Daniel(dupa cel ce l-a construit in alte veacuri…..) are vechime (pe un zid  anul este de la 1600….) este cu circuit inchis,are opt camere si o liniste totala in jur….Un loc unde sa mori sau sa iubesti….. fara grija   lumii din jur…..

L-am cunoscut pe Atilla Racz,proprietarul…Tanar, pana in 40 de ani,par roscovan prins in coada .Ii laud lucrarea si el imi arata o constructie aflata in proces de renovare  la cativa metri de castel(cu 12 camere restaurant  si wellness)…..

A lasat(impreuna cu sotia) Bucurestiul si a  venit in Secuime unde a cumparat acest castel…… Povestea  sau drumul castelului  de la ce a fost la splendoarea de azi nu o stiu…Poate o voi afla candva….  Poate, niciodata.Ne strangem mana si  ne uram sa ne revedem…..

Gandul este departe…… la cativa zeci de kilometri de aici…

Tinutul Secuiesc mai ales partea  de nord vest -zona din jurul oraselului Baraolt- ramane uitata de lume. Pe aici nu trec trenuri, nu  este o sosea care sa lege  cu  orase mari,nu este un drum de legatura asa cum este cel din partea de est a judetului Covasna(spre Moldova).Ai senzatia ca  esti intors-intr-un fel- intr-un timp nu de acum 30 de ani ci  acum aproape 80 de ani. De la soseaua Brasov -Sighisoara am intrat la dreapta spre judetul Covasna. La o intersectie de drumuri fara indicatoare am intrebat un localnic care este drumul  catre Aita Mare.Eram in Apata,ultima comuna din judetul Brasov …… Era amiaza,satul  pustiu si am dat  de un tanar aproape de ultima casa.Sa fi avut putin peste 20 de ani. Omul s-a apropiat de masina,l-am intrebat care este drumul spre  Aita Mare si mi-a raspuns sincer si incurcat ca nu stie romaneste ca este dintr-o comuna vecina. Am nimerit -asa cum mi se intampla de cele mai multe ori-bazandu-ma pe simtul de orientare pe care-l am si am ajuns in Aita Mare.Comuna locuita numai de unguri.De aici mai departe spre Miclosoara. Am retinut  numele localitatii  de la vizitele pe care Printul Charles le -a facut prin zona.Aici se afla castelul Kalnoky.Il reperez imediat  si ma plimb  cu masina pe o straduta  vecina ca sa-l vad  din mai multe unghiuri.Impozant, cu un paraias care odata era o bariera contra „navalitorilor”,un parc(se zice englezesc  din secolul XIX) cu alei asfaltate si destul de aranjat.Cladirea  renovata dar nu finalizata.Cel putin cat am vazut-o pe dinafara.Castelul dateaza din secolul XVI-XVII,arhitectura lui este un amestec  intre elemente renascentiste si elemente ce tin de resedintele din Ardealul  secolelor amintite. Asupra lui s-au amestecat cu prilejul diverselor reamenajari  o multime de tendinte si stiluri dar in totul este o cladire interesanta.

La poarta principala este un lacat  mare si un panou  care atesta  accesarea de fonduri europene si    destinatia   de „muzeu al vietii transilvane”.  De interes dar deocamdata este numai lacatul care inchide orice dorinta de vizitare.

De aici  ajungem la Baraolt unde intreb de drumul spre Talisoara.Nimeresc un localnic care   vorbeste romaneste si in cateva minute ajungem. Castelul este de fapt un conac,foarte bine  reabilitat.  O cafea si o socata  baute pe terasa castelului  intr-o liniste asurzitoare si gazonul verde tuns scurt si egal pot  fi niste  intamplari care atrag…. Masa se serveste numai in circuit inchis,deci pentru cei cazati. Nu insistam,regula este regula si trebuie respectata si-asa cum ne-am urat reciproc cu proprietarul-   sper sa ne revedem.

Merita…..  locul si oamenii….

La sugestia barmanului-chelner revenim in  Baraolt  si  ajungem la restaurantul „Rosza”. Baraolt-ul este un orasel  care  a avut candva   ceva industrie.Aproape de oras  au fost minele de la Capeni.. Blocuri in zona centrala, am numarat vreo 20,toate din perioada  ante-’89 mai putin unul ceva mai nou,  tip ANL. Un magazin „Profi” in jurul caruia se invarte lumea.

Restaurantul curat,elegant, chelnerul,un tanar iara putin trecut peste 20 de ani,  care vorbea foarte prost romaneste…..  si o masa   cu trei persoane care  erau romani(corect de etnie romaneasca), dupa vorba).Ne intelegem greu,noroc  cu lista de bucate(meniu).Cand a venit  vorba de  amanunte despre ce, cum este un fel de mancare,  baiatul n-a mai putut sa raspunda. A apelat  odata la telefonul mobil,internet si desigur dictionar Google dar nu i-a folosit.  Mancarea a fost gustoasa,preturile mai mult decat moderate,de bun simt,de zona saraca,de oameni care stiu  ce este leul…..  Cei trei    de la masa alaturat platesc si  promit ca vor reveni….. Si eu…..

Cerem la final  caltite si aici ne-am incurcat. Cu ce sunt umplute? Chelnerul zice un cuvant unguresc.Incepem sa ghicim: caise,corcoduse,visine,cirese,gutui…. Nici una nu se niumereste,baiatul    ne raspunde incurcat ca nu  dar de fapt nici nu stie  exact  traducerea in romaneste. In momentul  asta intra in sala un barbat la saizevci de ani  tuns scurt,numai in camasa.Se indreapta se o masa pe care scrie ocupatr.Aude „concursul” nostru de ghicit ,se intoarce si  ne spune simplu: prune!. Ii multumim  si  omul ne intreaba de unde sunte. Vorbea romaneste bine,cuvinte alese si  mai rar folosite  cu un accent  unguresc.  Aflam ca el  este patronul  restaurantului,ca  sta in Austria si in Romania,ca a fuigit inainte de revolutie  si a venit dupa…. A infiintat  multe firme,in general comert si restaurante. Venea aici odata pe an.”M-au furat de tot”.”Aici  si in anii ’90  ANAF-ul  ajunge greau este un colt de lume izolat,fabricile s-au inchis si sunt   cca 20 de romani in orasel”. Au plecat odata cu industria. Cei ramasi sunt in general familii mixte.Il intreb de ce nu se descurca cei tineri cu limba romana,pentru ca  am intalnit numai cazul chelnerului din localul al carui patron este….. .Nu mai fac la scoala, este raspunsul.Profesorii de limba romana au plecat sunt acum doar suplinitori (absolventi de liceu,de etnie maghiara care ei  insasi nu stiu bine romaneste.In plus, zice el, traind intr-un mediu inchis,fara legaturi cu lumea din jur care este doar la 30 de kilometri, nu au ocazia sa vorbeasca romaneste……  „Este trist” mai zice omul si ne invita la un pahar de vin.Intre timp masa  lui (pw care scria „ocupat” se umpluse de sticle de vin.
„Am niste musafiri din Austria”.Ii multumim frumos,nu beau si peste ceva vreme parasim localul…..  Ne salutam  cu caldura ,musafirii erau deja la masa si  ajungem in primavara si soarele de afara….

 

-va urma-

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s