Scrisori in asteptarea Invierii-2


Nimic nu este mai tragi-comic decat sa vad  in duminica Floriilor vechii activisti ai Partidului Comunist Roman, ajunsi acum la varste  unele  ceva mai venerabile, inchinandu-se de zor prin curtea bisericilor in asteptarea primirii unui snop de ramurele de salcie.Si salcia este simbolul primaverii,de fapt face parte din „recuzita ” Floriilor si este reconfortant sa vad oameni tineri asteptand la rand sa  primeasca cateva ramurele.Afara este soare dar un soare cu dinti care te pisca la mani si obraji.Curtea bisericii este destul de aglomerata.toti sunt imbracati  cu haine bune….. Dincolo de drum la evanghelici nu este nimeni.Nu exista  acest simbol al ramurilor de salcie.In schimb in  asa zisa curte a Bisericii Evangherlice   o casuta mica cu lucarne in acoperis este acoperita de  schele de sus  jos pana la acoperis.Citesc pe panoul de avertizare.Reabilitare  cladire  parter plus mansarda  cu pastrarea formei acoperisului si transformarea ei din locuinta si cafenea…. Este ziua de Florii pana la Paste mai sunt zile bune dar nu-mi reprim un rictus si un comentariu…. Multe dinte cladirile din centrul vechi al orasului au fost revendicate si retrocedate Bisericii Evanghelice. Este drept ca  biserica nu a  fortat oamenii care locuiau acolo in chirie de zeci de ani,sa plece.Inainte de  Biserica,cladirile au apartinut fondului locativ de stat.  Chiriasii au ramas,majoritatea sunt in varsta,singuri si chiriile nu sunt exorbitante. La cladirea din curtea Bisericii ,acum in renovare, probabil n-a mai ramas nimeni….Drept urmare  sefii impozantului lacas de cult au  gandit sa renoveze si sa faca o cafenea. Comertul,marketingul….. Sa scoatem niste bani.Plus   cateva clipe de hodina oferite turistilor…care vin ciopor sa viziteze  importantul edificiu…..

Este tragi-comic sa vezi  fostii acrtivisti de ieri   scuturandu-se  evlavios in cruci in ziua de Florii….Inainte nu-i vedeai prin astfel de locuri….Acasa  sigur tineau sarbatorile,”afara” mormant,nici usturopi n-au mancat nici gura nu……

Imi oarecum sila de ei,pe multi ii cunosc,m-au controlat  si admonestat strasnic pe vremuri ca am facut cateva ceva care nu era in linia partidului(eu sau oamenii muklti din subordinea mea…..)….

Oricum mi se par  cu mult mai comestibili decat „corporatistii „de azi,majoritatea tunsi scurt cu breton in fata,cu cefe groase vorba poemului  de ‘bulgaroi” sau multimea de  femei  trecute de treizeci de ani si majoritatea cliente  sau membre ale partidului Facebook……l Care uita o clipa de Facebook,barfa si alte „informatii”(cine cu cine) si se lasa prada senzatiei aproape  cioudate a  mangaierii ramurelei de salcam….

Tu nu faci parte din nici una din categorii…Nici eu nu fac,n-am facut nici inainte,nici dupa….

Am venit sa iau nister amurele de salcie….Nu ma gandesc la nimic,pur si simplu stiu ca in ziua de Florii trebuie sa iau salcie….Cum nu ajung in afara orasului la  pletoasele salcii,le iau de  biserica….In minte sigur ca pot sa-mi umble diverse dar raman la atat….Niste ramurele de salcii…care si ele simbolizeaza  priavara…fara  cruci in vazul lumii,de altfel  inutile……

Niste barbati  cu parul alb dar vioi in miscari   asezau pe mese cate un snop de ramurele….O doamna intreaba daca sunt sfintite….Batranul se uita aproape fioros la ea  si-i raspunde:”o,da mai incape vorba,doamna….?.”

Iau  snopul il intreb unde sa las banii si-mi arata cu un gest aproape de mahala o farfurie din tabla (in Banat se zice tas,si  cu farfuria asta,  in mana, umblau epitropii bisericii de la Gavojdia printre multimea prezenta in biserica la slujba de duminica sau  de sarbatoare,sa primeasca banii donati de  enoriasi … Era maruntis,monedele cadeau cu zgomot  la  contactul cu tabla si minute bune in biserica se auzea doar zgomotul de cartuse oarbe al  monedelor zanganind pe tabla smaltuita…..).

Las cativa lei in hartii, n-am vazut monede in farfuria de tabla  si plec….. E soare cu dinti,pe crestele muntilor in departare se vede  zapada care straluceste orbitor….. si revin pe strada…..Nu este nicio intrare triumfala,fiecare se strecoara pe langa celalalt si  nici vorba de entuziasm sau ovatii…Poate cativa sunt piosi sau simt piosenia….. Unii chiar o mimeaza….

O parte din ramurelele de salcie sunt pentru tine…. Nu vor ajunge  in casa ta dar…..  vor fi sigur in gandul tau….

Si tu traiesti intr-o asteptare care  se poate apropia de explozie sau nu va fi nimic…..

Importanta este numai asteptarea,mai importanta decat sarbatoare in sine…..

Reclame

Un gând despre “Scrisori in asteptarea Invierii-2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s