Dupa Pasti.Privire peste lume….


Asa cum  stiam/banuiam, imediat dupa  Sarbatorile de Pasti lumea si-a revenit din   asteptare si reculegere pioasa  si se misca…..seamana cu eruptia unui vulcan…. Un vulcan care a clocotit in adencuri si  din care    suliti/limbi  de foc tasnesc  catre cer….

Dintr-o data lumea parca s-a trezit si miscarile sunt  din cele mai  neasteptate (unele) sau altele (aproape) asteptate….

Theresa May a anuntat  alegeri anticipate pe 8 iunie in Marea Britanie….  Un anunt care i-a socat mai  sanatos decat orice altceva post-Brexit pe  adormitii  sefi de la Bruxelles  ai Europei….Se presupune o victorie    fara dubii ca  pe mai departe guvernul May sa poata trece  prin Parlament rapid legile  Brexitului…. asa cum  isi doresc cei din Marea Britanie…. democratia este democratie  peste tot deci si acolo si ea se aplica prin Guvern si Parlament…. Cei din Marea Britanie au spus Nu   Uniunii Europene asa cum este ea astazi,nu Europei(atentie!)…. Insularii raman in Europa nu fug nici unde dar  vor sa fie in continuare o natiune(sau o suma,discutia la ei este  nesfarsita…..) care  se dezvolta dupa regulile stabilite de ei si nu impuse  de o   grupa mare de birocrati de la Bruxelles…. Vor sa aiba in continuare comert cu restul Europei si lumii dupa acorduri  reciproce si  nu vor (asta este adevraul) sa mai contribuie la  nivelarea tarilor din UE. care daca au reusit ceva pana acum este bine,daca nu….. asta este…..

 

In Turcia referndumul  privind unele schimbari constitutionale a dat castig de cauza lui Erdogan…. Care  presedinte va avea puteri  mai mari decat inainte si va conduce guvernul….. Intrebarea esentiala este  daca Erdogan vrea o Turcie moderna si laica  conforma trasajului facut de intemeietorul republici-Kemal Ataturk- sau vrea un  de islam cu urme ( de ochii lumii,usoare) de modernitate….?

Vrea Turcia sa   fie europeana adica sa imbratiseze deplin sistemul democratic sau va ramane la rascruce de vanturi intre un Islam tot mai acaparator si mai violent si o Europa care o va privi tot mai  circumspect?

Asta este intrebarea esentiala.

Nu stim acum daca cei ce au votat DA la referendum  au facut-o in cauza…. si daca intentile lui Erdogan sunt spre o Turcie moderna…. Semnele sunt ca  islamului  supermoderat,aproape naturaL,asa cum la  intronat si directionat Ataturk   i s-a facut loc unui islamism agresiv care se vede cu ochiul liber …de la portul    femeilor(cu basma,probabil va urma si burka,adica  fata acoperita) pana la barbile crescute  haotic   pe obrazul smead al turcilor…. De remarcat ca  impotriva  lui Erdogan au votat  cei din marile orase :Istanbul,Ankara,Izmir ….Cei din  Turcia asiatica  au fost sigur cu   viitorul „sultan”.Diferenta dintre Ataturk si Erdogan este colosala.Primul  a vrut  sa faca o Turcie modrerna cel de al doilea vrea sa fie sultan…. Surprinzator votul DA din orasele   unde locuiesc comunitati mari de turci din Germania(pro-Erdogan)….

Mai este de vazut in ce masura armata, dupa epurarile masive facute de Erdogan, mai pastreaza ideea de garant al libertatilor democratrice asa cum a  stabilit Ataturk si cum s-a intamplat 96 de ani  incoace sau  au ramas doar elemente fidele  islamizarii ……

Si  ramane  de urmarit   care este  pozitia lui Erdogan in aceasta islamizare.Este la centru si clericul Gulen de care tot pomeneste si-l vede  dusman este mai la   dreapta lui,mai extremist decat el…este neclar……

Daca  va mai ramane ceva din Turcia asa cum   am stiut-o……. stie  numai  Armata …

Aici este cheia in continuare……

Vom afla curand daca ea se invarte spre Europa sau spre Asia….

 

In sfarsit o a treia intamplare de forta de dupa Pasti vor fi alegerile prezidentiale din Franta de duminica 23 aprilie.Trei candidati  se afla  sau se rotesc pe primele trei locuri:Le Pen,Macron si Fillon.  Prima face parte din extreme(nu se stie daca stanga sau dreapta),cel din mijloc este un moderat  mai degraba stangist si imbibat de „politica corecta” iar ultimul   este de dreapta….

Nici unul nu  s-a distantat in sondaje,sunt  aproape egal(in jurul a 20-22 %)… daca  castiga Le Pen   probabil   va urma un referendum  pentru Frexit. Cu ceilalti nu cred ca se pune deocamdata problema Frexit insa raman alte probleme  care stau in spinarea Frantei  din care in primul rand problema integrarii  magrebienilor(nici acum terminata) si a altor imigranti …. Oricum nici unul n-a castigat  sufragiile alegatorilor tacuti si nealiniati, semn ca n-au convins…… Prezenta la votul de duminica va decide cine va fi presedintele Frantei…. Si este posibil ca Franta ca forta politica sa nu mai fie la fel ca pana acum……

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s