„Trăiască farmacistul român care n-a plecat încă în Anglia! „


 Petre Barbu( pe http://www.adevarul.ro) scrie  despre o situatie devenita cronica si pe care  institutiile statului si noi  nu o bagam in seama si facem prea putin pentru  a o indrepta….

„Probabil că cel mai bun loc pentru a cunoaşte oamenii din România este farmacia.

Aici, convieţuiesc suferinţele pacienţilor, interesele patronilor şi birocraţia Casei de Asigurări de Sănătate. În acest spaţiu, abia mai supravieţuieşte farmacistul, transformat într-un vânzător în halat alb.

 Cine doreşte „să ia pulsul naţiunii“, să-şi facă o părere despre starea de sănătate fizică şi mentală a poporului, mai ales mentală, ar trebui să-şi petreacă mai mult timp în farmacii. În cele independente, câte au mai rămas, şi în cele din reţelele cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro. Galeria de „personaje“ este foarte mare, dar cu răbdare s-ar putea stabili cât de labilă este starea psihică a clienţilor.

Sunt clienţi pentru că, de ani buni, patronii farmaciilor, în goana după profituri, nu-i mai numesc pacienţi, ci clienţi”

In goana lor dupa profit   lanturile de farmacii sunt preocupate  numai  de vanzare.

Farmacia(in acceptiunea   frecvent/normal inteleasa ) este un loc pe  scara medicala  asezat intre  pacient si medic.De multe ori  farmacia (evident prin oamenii care lucreaza aici) este aceea  ce contribuie direct  si fara  ajutorul medicului la alinarea unor dureri/suferinte.

Cu reteta sau mai ales fara reteta!…

Ce altceva este farmacia decat,in primul rand un loc de vindecare/alinare a suferintei….? Farmacistul sau asistent-ul  farmacist sunt cei ce lucreaza direct  pe segmentul  extrem de sensibil al refacerii,al alinarii suferintei  si/sau vindecarea  pacientilor…. Farmacistul este interfata intre  pacient si medic…. Farmacia prin farmacisti este   institutia care poate contribui decisiv la ameliorarea/mentinerea starii de  sanatate a unui popor.Cu doua conditii: farmacistii sa fie ceea ce sunt(sau ar trebui sa fie), adica  niste „tamaduitori” (care te  asculta si-ti gasesc leacul)si nu vanzatori obligati  sa-si faca norma  pentru ca altfel   pierd la salariu si doi, salariile acestora sa fie decente,oneste  si multumitoare astfel incat gandul lor odata ajunsi la serviciu sa fie la pacienti .Pe care in primul rand sa-i asculte.Le trebuie o rabdare infinita,le trebuie dragoste de meserie,  le trebuie  onestitate si constiinta meseriei…Altfel nu se poate….. „Povestile” cu economia de piata se pot corecta.In bine ….

Interesul lor este sa vindece sau sa  amelioreze durerea  nu sa  faca cu orice pret vanzare.Numai in capul  tumefiat de „noul capitalism invatat la seral” al unor  manageri( de fapt directori…..) sta in primul  rand   vanzarea (voit nu  folosesc  termenul de marketing care suna   ca si   glasul unei babe surde  cantand o arie de opera….)…..

Farmacia  este un loc in primul rand al vindecarii si al  alinarii suferintei iar farmacistii apostoli ai vindecarii si alinarii….. Abia apoi este  o societate comerciala….. Cine stie sa le imbine perfect castiga…. Cine nu,   transforma  o institutie  fundamentala pentru sanatatea unui popor in  butic,alimentara(magazin).

Am intalnit ( ceva  mai rar, este drept ) farmacisti extraordinari, devotati meseriei….. Am intalnit printre farmacisti  si functionari acri  ce asteapta sa se termine programul desi el abia a inceput….

Celor buni,elogiul si multumirile mele…

Celorlalti,  ca si managerilor ce-i tolereaza, le recomand  sa  plece ….in Anglia….Acolo umbla asa de multi caini cu covrigi in coada incat  au toate sansele sa  prinda gaura(din covrig…..). Si sa se „realizeze”….

Iar aici, daca nu se schimba ( repede) ceva in  functionarea sistemului farmaceutic riscam sa  devenim toti clienti ai unor alimentare unde vanzatoarele umbla cu halate albe si atat!.

Dar, pentru ca este prea important  rolul unei farmacii, trebuie sa scriem,sa luptam  pentru  a le aduce   acolo unde este rostul lor….

Rostul  lor,repet,  este  vindecarea,ameliorarea suferintei…. si nu de  agentura de vanzari…

Or suferinta, iubite domnisoare si doamne,iubiti domni nu se  cuantifica nu poate fi „vanduta” sau  tratata la gramaj. ea necesita altceva, ceva  la care medicamentul dar si  constiinta celui ce-l vinde contribuie din plin….

Esential si important!

Subscriu  la analiza lui Petre Barbu.

Tot textul aici:http://adevarul.ro/news/societate/hai-farmacie-1_590ad2395ab6550cb8c819a8/index.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s