Sirnea fara struti.Si umbra lui Radu G.Teposu


Revin dupa  cinci ani la Sirnea.primul sat turistic din Romania  dupa cum scrie pe un panou aflat in mijlocul  asezarii…

Drumul de la soseaua   Bran -Rucar   a fost intre timp asfaltat,pamglica  serpuieste  printre colti  de stanca sau  dealuri domoale…In zare  inaltimile de piatra  sura ale  varfului Papusa…. si  o liniste care te doboara. Din centrul comunei  la vreo   doua sute de metri  se afla complexul turistic „Valea cu struti”. Pana sa ajung  caut cu privirea  aratarile pe picioroange   deloc sexy care altadata se plimbau in ciopor pe panta inverzita.Nu era  mai nimeni.Nici urma de struti….Ma apropii si  la intrare, pe  poarta metalica, un lacat   sanatos. Inauntru  totul arata   parasit…..Terenul de tenis pustiu si   absenta masinilor din parcarea pietruita……Un caine lup se plimba hamesit prin incinta ,soarele cauta sa strapunga plafonul de nori si dintr-o data  de pe un deal vecin  ajunge pana la noi un cor de femei   cantand: ‘Hristos a inviat/cu moartea pre moarte calcand/Si celor din morminte/Viata daruindu-le….

Glasurile femeilor sparg linistea si incremenirea din jur. Dintre ele rasare o voce puternica dar si plina de harul cantului care de fapt conduce corul…. Revin in centrul  satului turistic. Nu inainte de a mai privi odata cotetele- cabane in miniatura  unde se adposteau strutii…. Panta pare pustie, doar iarba  grasa, verde,cativa copaci in floare,……..aici(intre munti) apar florile mai tarziu….O mica intersectie,undeva sus este biserica,inalta,solida probabil din caramida….

Sirnea fara struti…. Miscarea   celui ce a facut  afacerea parea buna,locul capatase un plus pentru multi  care veneau in vizita…. Nu stiu de ce s-a inchis.Poate bietele vietati n-au  suportat gerul,zapada altfel abundente pe aici….Poate afacerea nu a mers.Cine sa vina pana aici si sa manance o omleta de ou strut…(dintr-un singur ou…..) Cine sa  manance la micul dejun un ou fiert de strut…. sau o supa de strut,evident cu taitei….? Si preturile erau  peste medie  dar poate ca merita sa incerci odata…. Strutii  intrasera in peisaj,erau de acolo  desi la inceput pareau ca nuca in perete in valea inconjurata de munti….

In mica rascruce de drumuri dau peste cladirea  caminului cultural Fundata (asa scrie), de fapt apartinand  satului Sirnea.

Pe zid undeva sus sub firma o placa memoriala si un basorelief.  Basorelieful reprezinta pe Radu G.Teposu  fostul director al saptamanalui „Cuvantul” (aparut in anii ’90)  Saptamanal de unde a pornit  mai apoi si vioaia revista „VIP” condusa la un moment dat de George Stanca…. Ai mai scris poezie George Stanca? Teposu este  autorul a trei carti  de eseu-critica care au devenit   in timpul vietii dar si  cu posteritatea  foarte importante:

  • Viaţa şi opiniile personajelor (1983)
  • Istoria tragică şi grotescă a întunecatului deceniu literar nouă (1993)
  • Suferinţele tânărului Blecher (1996)

Placa memoriala indica  dincolo de nume Radu G.Teposu  anul nasterii si al mortii…. 1954-1999. teposu a murit intr-un accident rutier intamplat la Magurele  langa Brasov, pe drumul pana la Sirnea. Masina era intr-o parcare, cu sofer si alta masina  a intrat peste ei.Moarte naprasnica,neasteptata. Teposu  avea 45 de ani si era cel mai important critic literar al generatiei care venea dupa  generatia celor mari :Manolescu,Eugen Simion, G.Dimisianu,Valeriu Cristea…..

Absolvent  al Universitatii din Cluj,trecut  cu nadejde pe la „Echinox” celebra si acum disparuta revista care  are locul ei  important in istoria si devenirea literaturii romane,Teposu scria excelent avea statura de  judecator si  a fost printre altele   si criticul generatiei ’80.Cu care nu stiu daca consona (ma refer la muntenii Cartarescu,Iaru,Stratan, T.T. Cosovei)…..  Cred ca era   mai atras  de poezia din jurul „Echinox”-ului care insa n-a avut parte de  lansarea, sustinerea  si impunerea (mai ales) de care s-au bucurat cei din „Cenaclul de Luni”.

Criticul era originar din Sirnea, Teposu este un nume  des intalnit in zona si  a murit in drum spre casa…. Sunt convins….. si pentru Radu G.Teposu  acasa era Sirnea  cu tot ce reprezinta acest cuvant acum inteles de tot mai putina lume. Lume care crede cu o usuratate  tampa ca acasa este acolo unde este bine.Am parafrazat dar nu vreau sa intru  intr-un patriotism de duzina care  tot arde la foc mocnit la noi….

Intersectia era pustie,fac  cateva fotografii in zona si evident caminului cultural cu placa memoriala Radu G.Teposu, slujba de la biserica s-a terminat si un ciripit de femei  batrane se aude dinspre scarile ce  coboara de la lacas… este amiaza  si este pustiu  printre casele aruncate ici colo  parca la intamplare pe tapsanele cu iarba cruda…. Vreau sa scriu,langa mine   trece un paraias cu apa limpede si  o fac in gand…„In afara de ochi raman buzele tale… Si ochii si buzele atunci cand ies din starea obisnuita fac sa ai un chip tulburator pe care-l port  cu mine prin lume…. Sirnea cu Valea cu struti dar fara struti… Corul fabulos al femeilor razbate din biserica pana la mine,nevolnicul nelinistitul…. Singur cu gandurile mele  prea ocupate cu tine.As fi vrut sa fi aici,sa te privesc fara sa ma uit la ceas, sa  patrund prin ochii tai,…… dincolo”.

Ma opresc….. Ce ramane? Un poem? Poezie? Dar eu nu mai scriu poezie din 1971…. Atatia amar de ani  de atunci… Poezia si cel ce eram sburau paralel  si nu se mai intersectau….Si atunci m-am oprit….. Cele de mai sus  sunt poate ceea ce a mai ramas din mine dupa refuzul poeziei… Este amiaza,  departe de a fi torida,amiaza cu soare  oblojit de crestele  muntilor din apropiere,este amiaza,o amiaza obisnuita de mai…… Ma gandesc la acasa al meu…cativa dintre noi mai avem un acasa... Sunt   singur…. Dar cu  gandul- intens-  cotropit de cineva….

Sirnea fara struti.

Fara Radu G.Teposu….

Cu mine……..

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s