Amiaza- parte din povestea care urca…(din cartea „Unul-bunul celuilalt”)


Era amiaza fara trompeti….Un rau de munte care se napustea catre baraj,

Dincolo soseaua pe care trec TIR-uri grabite si parca legate unul de altul.In stanga si dreapta pe versanti  padurea care  s-a facut mare adica tanara.Acum douazeci de ani, precum ocantareata cheala,  padurea era    retezata in „avantul” idiot si prostesc  care ne  inghiontea „sa facem bani”. Nu toti….Eu n-am facut bani….Dar multi si-au lasat meseriile si au vrut sa faca bani….Majoritateadintre ei s-au intors cu coada intre picioare de unde au plecat….

Era amiaza fara trompeti si eram intr-o vale acoperita de o esarfa imensa,   verdele primaverii…. Fara caldura inbabusitoare a verii, fara soarele  ca doua sulti si fara vegetatie uscata si praf….. Si-n mijlocul peisajului suprapusa lui,intr-o camasa neagra ….tu….

Nu era linistea de mormant care plutea peste piata incremenita,nu eram intr-o piata,obsesia care a dat nastere unui roman niciodata terminata care se cheama „Trompeti la amiaza”….

Acolo  zbura aripa mortii aici este numai viata….

Clipocitul regulat al   apei, parul tau dezlanat de vant si iarba verde de acasa….. Un loc, o amiaza parte din povestea care urca….. Cu  rochia prea scurta, cu ochii ca niste fantani,cu sutele de rotite care se invart in creier. cu pistruii ca niste invadatori care  vin,cotropesc si uita sa mai plece…. Si cu un lantisor  de care atarne niste pietricele  sclipitoare,legat la glezna dreapta… De ce la dreapta si nu la stanga  n-am sa stiu niciodata…Lumea era acolo cu boi si langa noi,viata se face din zeci de gesturi,fapte  marunte legate intre ele…. Gesturile faptele mari vin rara si ele sunt urmarea acestei lkegaturi intre cele mici….

Nu ma gandeam  la  nimic….

Doar la povestea care urca…. Si care va ajunge intr-un punct de unde  va exercita asupra noastra o presiune   fara egal incat sa nu  mai putem fi singuri…. Niciodata singuri…..

Si presiunea povestii ne va atrage ca un magnet,  ca aerul necesar sa traiesti….

Aerulfara de care mori….

Noi,adica aerul care ne face sa traim….

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s