Analfabeta si natanga lume corporatista autohtona…….Cum ne-am „menegeruit” fiinta pana n-a mai ramas nimic…


Andrei Plesu este ca noi, este  unul dintre intelectualii cei mai normali si firesti …..Bine informat,critic atunci cand este nevoie cu Estul si cu Vestul,care nu cade pe spate  nici „la” America,nici „la” Europa. Nu este vorba de  un nationalism mioritic(de altfel  -cred ca si   Plesu este de acord cu noi……-.  ca Miorita este una din cele mai nocive exemple  despre cum nu trebuie sa fi roman…..!) Nu sariti in sus….o sa explic candva….. Aceasta  acceptare a sortii,capul plecat,nu are de-a face   deloc cu   firea   cel putin a unei parti insemnate a poporului roman…..

Dupa ’90 s-a dezvoltat mimetic o  lume corporatista  autohtona care,lipsita de  cultura esentiala si cresterea fireasca pe care  familia/scoala ne-a dat-o au luat in „gura” (scuzati expresia ,dar mi se pare de un plasticism uluitor!) toate tampeniile varsate aici de tot felul de  „cuceritori’ ai Estului  veniti  aici din Vest cu gandul  sa „educe”. Nu-mi sariti in cap ca marile „beneficii” ale asa zisei „europenizari”.Eu nu sunt Vadim Tudor….Las deoparte  faptul ca probabil mare parte dintre  ei  sunt cei ce trebuie educati.Parte insemnata a poporului roman ramasa  atarnata in vant(serviciu,siguranta zilei de maine….) au crezut ca acolo  este Eldorado,in acesti „cuceritori” veniti sa ne „analfabetizeze”  la seral sau la fara frecventa…. N-am in mine nici un gram de nationalism,accept  cultura si educatia Occidentului,ma folosesc  de ea  rational dar nu suport aerele de  „cuceritori”  ai celor ce au venit aici…. De parca eu as fi coborat  din copac cu banana in mana si  venitii ma invata cum sa o  cojesc(ca sa nu zic altfel,mai plastic si autohton…) Marea majoritate a romanilor au „pus botul” la   „cuceritori” si va mai trece mult pana sa   se spele de mirosul   greu/nociv ….. Admir,   am  cunoscut si cunosc  mare parte(esentiala) din cultura  „culturala” si economica Occidentului dar   incerc sa asimilez ceea ce cred ca este bun  si sa las  deoparte fara regrete ceea ce este rau… Ca exemplu personal  am  avut de-a face (si) in acesti 27 de ani cu tot felul de   „cuceritori” veniti din Occident,de la multinationala si firme mijlocii straine  (in care am si lucrat)  pana la firme  mai mici. Am plecat/sau am intrerupt  afaceri  cu toata pierderea pentru mine, imediat ce vreunul  dintre cei veniti a incercat sa ma  oblige la  morfolirea  idioata si  canibalica a culturii economice normale….. pe care si eu si ei o avem.  Am inteles sa le respect  spiritul regulilor stabilite de ei ,acolo unde am lucrat sau  sa tratez de la egal atunci cand am avut afaceri economice si comerciale.

De multe ori traduse si prin limbaj, demnitatea si autenticitatea  nu mi-au trecut niciodata, prin stomac …. Ma uit cum deja doua generatii  de romani (una   abia trecuta de 20 de ani ,alta trecuta de 40 de ani)  fac eforturi ca sa fie „cool” ( la moda) si  devin niste fiinte a nimanui, fiinte goale  pe dinauntru, apatrizi(in sensul corect si adevarat si  fara peiorative!), fara personalitate, niste  migratori/turme  fara speranta, care  cred ca viata este sa treci din iurta in iurta….

Rau sau bun, romanii au  preluat   cu bratele deschise  toata asa zisa „cultura” cu care ne-a  imbuibat  „cuceritorii”…..

Europa/Occidentul  inseamna un set de reguli comune adica democratie,libertate si valori autentice. Si cam atat.In rest fiecare trebuie sa si le aplice asa cum simte, sa le asimileze pana ele devin un tot  in trupul unui popor sau al unei natii…. Noi(adica mare parte a romanilor)ne-am  pospait   (adoptand cu un mimetism  care imi aminteste de cel al chinezilor) cu  tot ce  a venit din afara….fara a  gandi macar o secunda daca se potriveste cu noi  sau nu….. Ne-am prostituat. Si cele doua generatii   continua sa prostitueze  fara sa clipeasca  convinsi ca  asa este la moda,”cool”   si „firesc „……    Las deoparte- ca si Andrei Plesu-   pe toti amaratii Romaniei care vorbesc  de beneficiile „utopiei” adica de  cat de bine este acolo si ce idioti si bananieri suntem noi.Dar despre alta altadata….

Andrei Plesu scrie  despre ceea ce numim:”schingiuirea bezmetică a limbajului, prin traducerea unor termeni curenţi, la îndemînă, într-o suprarealistă „romgleză”…….”.

Dar pana sa ajunga la noi,   acolo in America – aplicand rahatul de „politicacorecta”-  cei mari au decis inlocuirea unor cuvinte cu altele Moptivatia esra de natura ideologica  zice corect Plesu.

Andrei Plesu :Şi în Statele Unite au apărut caraghioslîcuri lingvistice palpitante… Dar ele se explică prin precauţiile paranoic-ideologice ale corectitudinii politice. Nu e frumos să mai spui tablei pe care scriu elevii şi profesorii din clasele gimnaziale, „blacktable”. Sună rasist! De ce „neagră”? Cum s-or simţi tinerii de culoare, cînd aud acest perfid epitet discriminatoriu? Să-i spunem mai bine „chalktable”, adică tabla pentru cretă. (Deşi, dacă mă gîndesc bine şi asta sună prost: creta e „albă” şi cu ea se scrie pe „negru”, cu alte cuvinte „negrul” e un simplu suport pentru textul „alb”…). La fel, nu e bine „policeman”,  sau ”postman”, fiindcă acel „man” de la urmă face abstracţie de reprezentantele feminine ale profesiunii. Se va prefera, deci, „policeworker” şi „postworker”. Poate nu v-aţi gîndit, dar, pe această linie, ceva e în gravă neregulă cu termenul „history”, pentru că primele lui litere trimit la masculinul „he”. Mai elegant ar fi „shestory”!

Citeste mai mult: adev.ro/oqp3xt

Revenind  la Romania  astfel de  mutilari a limbajului  sunt numai „cool”…… Nu stiti ce este „cool” ?Intrebati pe toate  speriatele/speriatii care au prins un post la multinationale sau vreun serviciu la stat si va  vor explica cu o strambatura  si un ranjet in coltul gurii   ca inseamna sa fi la „moda”…….

Andrei Plesu:„Iată cîteva exemple. Nu se mai spune, cum se spunea „pe vremuri”, că ceva are sau n-are sens. Se spune „face” sau „nu face sens”. De ce? Pentru că ştim niţică engleză. Nu se mai spune „conţinut”, ci „content”. Nu „provocare”, ci „challenge”. Nu „a actualiza”, ci „a apdata”. Nu „a şterge”, ci „a deleta, nu „hotărît”, ci „determinat”. O situaţie complexă trebuie „menegeruită”, „diluită”, astfel încît să „impacteze” pozitiv „colectivul”. Să fii stimulat de ceva e vetust. Trebuie să fii „insentivat”. „Obligatoriu” sună strămoşesc. Se va spune „mandatory”. „Anexă” e termenul „cronicăresc” pentru modernul „ataşament”.

Si :„Dincolo de cuvinte, apar şi noi „deprinderi”: „team building”, adică să te împrieteneşti turistic sau chefliu cu „colegii”. Sau „mingling”, adică să „socializezi” (alt barbarism) cu „echipa”, să fii ingredientul zglobiu al unui ghiveci instituţional care să „sudeze” spiritele. Dar lucrurile astea s-au făcut, spontan, dintotdeauna. Nu era nevoie de transformarea lor în „procedee”, în „reţete” „manageriale” psiho-sociale. 
Las deoparte   observatia  foarte corecta si exacta a lui Andrei Plesu despre ” noua pedagogie:(unde n.m. ) elevul trebuie să vină la şcoală cu psihologia cuiva care nu vine la muncă, la efort, ci la distracţie.     Aceasta tampenie care bantuie mintile parintilor calaptati de  corporatism  merita o analiza aparte…

Cititi textul absolut exceptional al lui Plesu, aici:: adev.ro/oqp3xt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s