In Romania toata lumea face „proiecte….”


De la gospodine rutinate care-si anunta vecinele ca au un „proiect” nou …..de pranz sau de cina….O ciorba de varza noua cu afumatura  amorsata in fum curat, ecologic eventual de la Pol.Polul Nord sau Sud.

Pustii din clasele primare au de facut „proiecte”.Lucrari de indemanare sau de dexteritate sunt numite cu o adanca emfaza…..proiecte…. Cand ele sunt niste lucrari  de control sau compunere(cat de socant si vetust va suna termenul,nu?)care pun  in miscare  indemanarile,inteligenta si celelalte deprinderi de dezvoltat ale copilului.Nu pustii sunt de vina ci (probabil) metodologia  sau mai exact programa scolara.

Nu sariti in sus,m-am incurcat eu……. este vorba de curricula scolara…….c-asa zic marii specialisti in educatie.Curricula in loc de (simplu) programa scolara….. Ministerul Educatiei  este plin de asemnenea „vorbe” importate  si in spatele caruia se afla ….nimicul….

Pe strada  aud doua tinere care vorbeau cu o imensa pretiozitate care le umfla degetele (de atata  explicatii cu mainile) ca ele au de facut proiecte…… M-am gandit ca sunt studente si le cainam(pana la lacrimi) ca pe caldura asta  trebuie sa traga la atari  lucrari pretentioase unde iti pui mintea la contributie…M-a inselat  sigur pentru ca de fapt  una vorbea de amenajarea locuintei iara aialalta de  un curs de limbaje p-e calculator….

Se foloseste  intens  termenul de „proiect” de ai senzatia ca tot poporul roman  studiaza,concepe, construieste proiect peste proiect si Romania va fi in curand o tara inundata de proiecte ….

Este o bataie de joc la adresa celor ce fac proiecte cu adevarat. Termenul se afla  si  in limba engleze s-a folosit si la noi de  mult dar intr-un sens strict,oarecum  stiintific. Nu pentru sarmale,ciorbe si  cursuri de invatare cum sa apesi  cu piciorul pedal masinii de cusut.

La facultate ( nu numai tehnice) studentii au de rezolvat  proiecte.Legate de o materie de studiu…… Faci un proiect de masina,dispozitiv .Il concepi,il proiectezi adica il translui pe hartie (calculator) si aceasta munca inseamna  calcule sau parte scrisa si desene….

Acum se numesc  …. examene….. Sigur sa faci un proiect  este un examen dar un examen  inseamna sa raspunzi in fata unei comisii sau  a unui profesor la intrebari legate de materia invatata la curs… Proiectul il faci acasa inspirandu-te de unde vrei,cu cartile pe masa…..

La examen nu ai voie cu cartile pe masa,trebuie sa  inveti sa retii ce trebuie…..

Francezii au un termen mai apropiat de real  decat anonimul si mult prea filfizonul   termen englezesc „project”.Ei folosesc pentru proiecte  tehnice care implica  analiza, solutii, conceptie constructie(adica ceva creat prin sudoarea mintii)  termenul de „Etude”.Adica studiu…. Parca pare mai adecvat….

La noi este o moda.Toata lumea este cu  „proiectul” in dinti ca sa para mai interesanti sau ca asa este moda….

Moda lui peste,generatiile noi  nu-si dau seama de ridicolul in care zac …. Din pacate nu numai generatiile noi….

sa lasam proiectele si sa facem  cu adevarat ceva nepretentios,simplu, firesc si normal. Doar normalitatea il face pe om adevarat.

 

Reclame

2 gânduri despre “In Romania toata lumea face „proiecte….”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s