Texte onctuoase si bolnave de metaforita….ACTUALIZARE


Am cautat zilele trecute cateva informatii despre vulcanii noroiosi de la Berca-Buzau….Sau ma rog,din apropiere de Berca.

Paclale Mari si Paclele Mici.

Ma interesau cateva informatii curate despre loc,fenomen etc,curatate de  „talentul ” literar al celui  ce a compus textul. Am dat,  deviat de pe google.peste   un text de pe un   site  care pare ca se ocupa cu  „dezvaluirea” frumusetilor naturale ale Romaniei.

N-am putut sa-l citesc.L-am parcurs in diagonala  incercand sa aflu ce ma intereseaza.

Textul   era bolnav de metaforita.Metaforita este incercarea de multe ori gratuita de a scrie „altfel” decat in cuvante simple.Fiecare cuvant simplu  este „tradus” printr-o metafora reusita sau nu…

Pe langa asta textul era si onctuos.

Slinos.

Mostra:

„Sub soarele cald al oricărei zile senine, între pâclele de lângă Berca lenevesc poienile cu plete ierboase şi umbrele franjurate ale norilor poznaşi. În tot acest timp, dealurile se prefac liniştite, dând vina pe vântul vecin pentru că tulbură frumoasa nemişcare a naturii. Dar ele, ghiduşe, ascund în pântecele adânci foieli şi gâlgâituri din cele mai misterioase, răzbind la suprafaţă doar prin gurile deschise ale Pâclelor Mari şi Mici.”

Intentionat nu trimit la numele site-ului.Gasim exemple de  acest gen prin/pe multe site-uri.

 

L-am parcurs  asa cum v-am spus,in diagonala, si n-am aflat nimic.

Pe unii ii chinuie „talentul” si in loc sa ofere o informatie fluenta,corecta si  cat de cat exacta(ca de fapt asta era   menirea site-ului) ne lovesc cu un  vagon de metafore. Nu una, doua ci un lant.Cuvinte simple in loc sa fie scrise asa cum le-a facut mama sunt traduse intr-o propozitie care se vrea neaparat poetica. Si peste toate avem parte de exhibarea pe pagina a „trairii” celui ce a vizitat locul respectiv

. Inteleg sa ne spuna ca a fost frumos sau rau. Dar  textierul poet  se lasa  cucerit de boala metaforitei si ne imbarliga mintea cu un text care nu poate fi citit.

Fanus Neagu  a fost un maestru al metaforei in literatura romana. Cand a folosit-o cu masura textele lui erau  minunate.Mici bijuterii.ma refer la „cronicile” de fotbal. De la o vreme  Fanus a  exagerat  si a crezut ca succesul  se poate face dintr-un lant continuu de metafore. A devenit obositor si de necitit. N-a reusit  Fanus  Neagu sa  ataga cititorii (si este vorba de un maestru al  scrierii intr-o limba romaneasca nemapomemnita…). Cum sa transmita ceva un tip  de la  site presupus de popularizare care  crede ca daca umple textul de metafore ce exprima/traduc trairile lui  atrage cititorii spre  aceste locuri minunate care exista in Romania?

Nota:  am cautat  datele despre vulcanii noroiosi  pentru cineva care a vrut sa  faca acolo o excursie. A renuntat…

Reclame

7 gânduri despre “Texte onctuoase si bolnave de metaforita….ACTUALIZARE

  • @yonutr: Nu este nici o problema …… Multumesc pentru semnalare. La primul „ca” lipsesc doua litere” „re”….scapate din graba la scris si la corectura….. Am corectat…. Restul,subtila Dvs interogare(fara semn) a „problemei” ma lasa rece….Va astept oricand cu drag pe blog intr-o relatie civilizata….

   Apreciază

   • Unde vezi tu necivilizație, si lipsa semnului de punctuație? Mă refer, strict la mine, dacă te-ai referit cumva la altcineva/altceva.
    Te-a frustrat faptul că te-am corectat?! Eu zic să iei cu zahăr să-ți îndulcești viața.

    Apreciază

 1. În concluzie(glumind, sper să acceptați). V-a mâncat oarece să-l ajutați pe prietenul amator de vulcani noroioși și iată : nici nu v-ați dumirit, amicul s-a lăsat păgubaș iar Dv., așa pe gratis, ați și încasat de la 1 niște urecheli nemeritate. Păi mai bine dădeați o tură cu cățelul în fapt de seară prin târg. Toate bune !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s