Bloguri scrise de scriitori.Alta lume…..


Fenomenul este raspandit  in  tari si continente.Multi scriitori folosesc mijloacele tehnice  si tehnologia moderna pentru a scrie,  utilizand posibilitatile  unui  site ( cf.DEX:Loc în care se pot accesa informații utile <texte, imagini, sunete, programe> într-o rețea de calculatoare, de obicei internet sau altfel,  o alcatuire de pagini virtuale  care deschide ferestre  una dupa alta ca si cum ar  fi o revista sau ziar…. )  care este numit  conventional, blog.

Ce este blog-ul? Fara a fi oficializata (in DEX) definitia este:” BLOG – (termen din informatică).Prescurtare de la WeB LOG(blog).Blog este o pagina de Web care slujește la publicare prin internet a unor date specifice unui domeniu restrâns.De cele mai multe ori blog-ul exprimă stilul autorului acestuia.”

Sau :<<„BLOG„- Jurnal (3) online – pagină web frecvent actualizată, cu informații afișate în ordine invers cronologică, care contine eventual și linkuri cu/către pagini interesante de pe internet>>

Asadar initial  blogul a fost un jurnal on-line,frecvent actualizat.De aici,  unele bloguri au devenit  adevarate site-uri  cu un continut divers(texte,fotografii, exemplificari audio si sau video).Ele poarta amprenta personalitatii celui care le scrie si care de regula o face singur sau are unul doi colaboratori.

Blogurile tinute de scriitori  sunt adevarate reviste.Sunt profesioniste in toate si mai ales in talentul  si profesionalismul celui ce le scrie. Departe de amatorismul miilor de bloguri care au impinzit(impanzesc) netul…. De obicei sunt folosite pentru a da posibilitatea autorului sa se exprime,sa-si spuna opinia,analiza sau sa publice parti din opera  acestuia.Cateodata ele sunt si tribuna de  exprimare pentru alti scriitori. Blogul( ma opresc la aceasta denumire) ca sa reziste si sa fie citit trebuie sa aiba o „aoaritie” regulata,impune o disciplina  asumata de autor.Fara disciplina sau  fara a scrie cu regularitate,blogul isi pierde cititorii.Pentru ca fiecare dintre autori declara ca scriu  pentru ei dar in  subteran fiecare spera sa fie citit.

O alta caracetristica a blogurilor tinute de scriitori  este calitatea literara,eseistica,de informare  a textelor. OUnele texte de pe blog sunt preluate de reviste si site-uri  ale acestora

In lumea romaneasca sunt mai multi scriitoori care „tin”/”au tinut” bloguri.

Blog-ul lui George Pruteanu  a fost  printre primele tinute in Romania de scriitori si care a fost  scris cu regularitate pana la disparitia fizica a autorului.Talentul dar si puterea de munca a lui Pruteanu au facut un blog viu,o adevarat carte sau revista  care cuprinde  texte  de valoare pe langa altele,  datate. Nu ar fi rau daca cineva ar  tipari o carte   printr-o selectie critica asupra miilor de pagini scrise de criticul  literar iesean.Stiu,  Pruteanu s-a nascut si murit  la Bucuresti. Stiu  ca a lucrat,trait  buna parte  din viata la Bucuresti unde a si inchis ochii.Pentru mine ramane criticul iesean din extraordinara echipa de critici literari de la „Convorbiri literare”.Restul, „Expres”,alte reviste,colaborarile de la televiziuni,politica si deputatia raman chestiuni  colaterale. Blogul lui Pruteanu il gasiti aici:http://www.pruteanu.ro/0rapid/00index/00index.htm. Este un pionerat in domeniu, dar pana la urma o opera complexa  a unui intelectual,a unui scriitor  important pentru literatura romana macar prin extraordinara traducere a Divinei Comedii a lui Dante in limba romana si dincolo de vremelnicile tribulatii pe scena politicului. Cinste  si multumiri pentru cei ce tin care tin Blogul deschis cititorilor.

In continuare  ma refer la trei bloguri  scrise/tinute de trei scriitori. Ele sunt printre cele mai importante, expresive si   catre care indrum  spre lectura .

Fara o ordine anume ar  fi:

1.Blog-urile lui Dorin Tudoran

Dorin Tudoran este  un scriitor si publicist cu talent imens si ….o constiinta.

Primul blog  il gasiti aici:http://www.dorintudoran.com/.Si are titlul:CERTOCRATIA. Apare de 9 ani  si este  dedicat actualitatii…Scriitura fara cusur,un publicist de  calibru.

Scris  exemplar, profesionist daca vreti…… dar si cu talent.  Blogul este   reactia lui Tudoran fata de cele ce se intampla in lume dar mai ales in Romania. Actualitatea  politica dar si  actualitatea  Romaniei.Poti sa fi de acord sau  nu cu Tudoran dar nu poti, in ambele cazurfi,sa ignori opinia,analiza  lui.

Al doilea,https://anamneze.net/ este dupa cum scrie Dorin Tudoran:„un blog dedicat doar trecutului, un fel de Jurnal imaginar (fiindcă nu am ținut un jurnal decât “pe sărite”), dar nutrit de întâmplări adevărate, documente autentice etc.” Aparut recent in spatiul virtual,  anamneze, poate deveni( chiar este) o carte exceptionala despre cum sa nu te desparti de trecut. Tudoran nu scrie  memorii,nu re-scrie  un jurnal….. Este o „carte”( in acest blog) a celui care a fost si este,a devenirii si mai ales o electrizanta poveste a unor ani ,o poveste  care  trebuia scrisa,o poveste cu personaje reale…..  Am trait aproape de  lumea literara a anilor 60-70-80,  am trait  este un fel de a spune pentru ca toate informatiile mele erau numai din lecturi.Lectura cartilor perioadei,lectura  revistelor perioadei ….. Blogul lui Tudoran imi lumineaza niste momente pe care nu le-am inteles/stiut atunci  si mai ales  lumineaza asupra  „sarbatorii continue”(intelege sensul de  disperare,tristete si bucurie) care a  fost   acea perioada. In plus si foarte important Tudoran repune  transant in „drepturi” o serie de autori  terfeliti in troaca  „politiciicorecte”sau in sictir in vremea celor deja peste 28 de ani trecuti….,aplecandu-se  cu intelegere dar si o  dreapta cumpana asupra  operei  si vietii  celor ce au fost. Exemplare sunt „restituirile” despre Doinas si  Paunescu.  Anamneze  este o poveste fascinanta scrisa de un scriitor care n-a facut  niciodata compromisuri(in/cu  scrisul  lui)…

2.Blogul lui Vasile Gogea: https://vasilegogea.wordpress.com/

Este un loc al opiniilor libere ,ferit de  manipulare,un blog evident  conservator(in sensul  crestin-democratiei),un blog foarte bine si atent scris(pana la acribie).A intrat in al noulea an de aparitie …..

Gogea  face parte dintre putinii scriitori de la noi care n-a facut  compromisuri majora cu scrisul  lui. Textele de dinainte de ’89 rezista  la fel de bine ca si cele de azi….

Figura ascetica, aparent absent,parul lung,prezenta  discreta care se prelinge pe langa zidurile batrane ale burgului.Asa mi-l aduc aminte pe Vasile Gogea din perioada  cand a  scris/trait la Brasov..

Un scris demn,un talent si  un blog deschis celor ce au in prim plan-valoarea….. Nu  exhibitia,nici mimetismul   clipei…. In acelasi timp un blog care in-formeaza.Se spune,am citit ca Gogea ar face parte din generatia ’80. Nu  sunt de aceeasi parere.Gogea se trage  din  generatia  exceptionala care s-a format la sfarsitul anilor ’60-inceputul  anilor 80 si care n-a putut influenta(din diferite motive   mersul Romaniei.

Blogul   lui Gogea este si un loc al restituirilor cu adevarat valoroase,este un loc   curat de orice  ideologie partizana ,un loc unde se face prin ce se scrie si ce nu se scrie si ….politica. Este un loc de intalnire aunei familii de spirite  care comenteaza  sub numele real diversele articole si texte, de la Dorin Tudoran , la  Magda Ursachi, la Liviu Antonesi , Radu Tuculescu la  pleiada de scriitori maramureseni(nu-i amintesc pe toti si cer iertare),A.I.Brumaru(maramureseanul de la Brasov),Mircea Pora.

Blogul lui Vasile Gogea a fost locul unde a scris,a comentat sub diverse pseudonime repede   dibuite, inegalabilul Luca Pitu.Citind revista lui Vasile Gogea simt ca mai exista   cealalta si aceeasi Romanie,alta,….  fata de  Romania turbulenta,fanariota,lipsita de directie dar si de scrupule pe care o vedem in fiecare zi.

 

3.Blogul lui Stelian Tanase:http://www.stelian-tanase.ro/

Neindoilnic este blogul unui scriitor.Unul important si prea putin luat in considerare si de unii cititori si de  institutia criticii literare.

„Vina” este si a lui Stelian Tanase….Pentru ca a lasat sa  se  astearna  in mentalul publicului imaginea unui analist  echilibrat dar  prins in vartejul politicii….. Lumea l-a perceput pe Tanase ca pe ala de la televizor care  da replica lui Dinescu sau pe  moderatorul care avea saptamanal 3 invitati pe emisiune …. Blogul   lui Stelian tanase este cel mai  expresiv ca forma dintre cele trei.Tanase pune la bataie,rubrici   pe care le alimeteaza zilnic,are o sectiune  care se ocupa de carti(mai mult cartile lui dar asta  conteaza mai putin) are un serial absolut deoebit despre Bucurestiul secret.Si peste tot, plombe  cu fotografii(despre cel ce scrie,de la evenimente,tablouri de pictura…..).

Blogul este scris  cu talent,profesionist,direct…… Scrisul lui Stelian Tanase a evoluat fata de  perioada de gazetarie de la „22” pana la ” uscaciunea”, precizia, concizia unii document de arhiva secreta…. Anii  multi petrecuti prin arhive( in cautarea unor raspunsuri) au influentat scrisul lui Tanase.Este un stil gazetaresc ,un stil  care   calchiaza ( parodic de cele mai multe ori) stilul notelor informative sau a analizelor top secret. cand scrie  despre actualitate. .

Dar  este un blog in primul rand personal.Tanase  scrie despre evenimente dar  si despre el si opera lui. Este o munca enorma,blogul are  „aparitie zilnica”.Este un blog scris cu graba,cu o disperare  abia simtita,cu un efort aproape inuman in a recupera  o perioada cand Tanase a scris sau publicat prea putin din diverse motive. Blogul  cuprinde fragmente de literatura  din cartile in lucru sau cele care  sunt in curs de aparitie.Un roman a aparut in foileton pe acest blog inainte de a fi tiparit   in volum

Sigur, Tanase se afla ca si Tudoran si Gogea de  aceeasi parte a baricadei,…..Romania pe care o doresc si pentru care lupta este, aceeasi.!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s