Texte despre Brasov(IX)-Palatul Presei de pe strada Sadoveanu


Exista la Brasov in plin centrul   istoric o cladire care a fost candva Palatul  Presei. A adapostit(de la sfarsitul anilor ’60)  mai  toate redactiile ziarelor si revistelor  ce apareau la Brasov,birourile corespondentilor de la TV si Radio sau de la ziare centrale. Acum zace  parasita de ziaristi(nu  si de proprietar) si are atarnat pe usa de la intrare un  lacat cat toate zilele…. Cladirea(demisol,parter,doua etaje)  construita la inceputul secolului trecut a trecut  in proprietatea Bisericii Evanghelice CA-Parohia Brasov( lacasul de cult principal al comunitatii fiind cunoscuta „Biserica neagra”) dupa  ce a fost revendicata de la statul roman. De ce a ajuns asa cladirea ne poate spune doar proprietarul…. Cel  putin  patruzeci de ani  cladirea a fost una presei,a mediei cum se zice azi cu un termen  care suna  aiurea in traducerea  din engleza. Prin ea au trecut nume cunoscute sau mai putin cunoscute  de  ziaristi si scriitori din Brasov si nu numai.Acolo a functionat revista „Astra” si imi  amintesc  ca i-am vazut intrand sau iesind din acea cladire pe  Ion Lupu si Darie Magheru,pe Mihai Nadin si Daniel Dragan,pe A.I.Brumaru,pe George Boitor …. pe  Vasile Gogea….  si pana la  aspiranti care    se credeau scriitori si unii chiar erau cum este cazul lui George Puscariu. Pe  D.Gherghinescu Vania si  D.Gherghinescu Vania   nu-i „leg” de cladire in  memoria mea.

M-am intersectat ani in sir cu  domniile lor pe Sirul Livezii  strada ce urca in panta din centrul orasului. Eu locuiam la rudele mele pe Sirul Livezii foarte aproape de unde incepe iar in panta ( de asta data in sens invers ) strada Crisan unde sotii Gherghinescu aveau casa…. Pe D.Gherghinescu il vedeam totdeauna carand o servieta sau o mapa sub brat,altfel nu foarte inalt,trecut de saizeci de ani atunci si-mi inchipuiam ca  duce in genti, manuscrise…….Pe Domnita  Gherghinescu mi-o amintesc  destul de vag desi eram la curent cu legendele care circulau legate de povestile de iubire  platonica sau de muza  care au legat-o de Lucian Blaga sau Tudor Arghezi.

N-am avut legaturi  personale cu scriitorii din Brasov,nu sunt un „sociabil”,unul care sa faca si cultive relatii…. Citeam ce scriau,i-am identificat dupa fotografiile din reviste sau in alte imprejurari si atat. Scriam, eram unul din aceeasi „breasla” si era firesc sa stiu  cine sunt cei ce mai scriu  aici in Tara Barsei…..

O vreme a functionat un Club al ziaristilor in subsolul cladirii hotelului „Postavarul”( fost „Coroana”) unde intrai pe baza de legitimatie. Cei cu legitimatie de ziarist aveau dreptul sa aduca unul, doi insotitori.Eram in plin regim Ceausescu….. Am fost de cateva ori  acolo la subsol,era o atmosfera  faina,cateodata  chiar destul de lejera  aproape de un cenaclu  nenumit …..  Cred ca  am fost cu Stefan Pervulescu care  scria cronicile de sport la ziarul „Drum Nou”. Omul era un autodidact,cu ceva talent,preocupat de „meseria” lui ,altfel boem  pana peste …… Scria despre sport dar mai ales fotbal si era preocupat zile in sir de titlul pe care urma sa-l dea textului sau.Era epoca in care scriau cronica sportiva Fanus Neagu,Eugen Barbu,Ion Baiesu,Teodor Mazilu,Radu Cosasu pe langa-sa spunem- un Ioan Chirila. Cronica sportiva devenisee   prin cei de sus un loc unde gaseai  destule mici bijuterii  sub forma de propozitii  sau fraze sau imperecheri de cuvinte fabuloase.Datorita lui Fanus Neagu s-a ajuns  chiar la „metaforita” cand scriitorul purtat de inventia fabuloasa de cuvinte aproape uita  scopul textului, care era o cronica despre un meci de fotbal…. Pervulescu citea(ca un bun invatacel) maestrii cronicii sportive si prinsese de la ei gustul cuvantului rar sau al metaforei si se straduia sa tina si el o anume stacheta….Intre un pahar de alcool si o cafea mintea lui cauta cuvinte pe care sa le imperecheze si  sa fie un titlu…Un titlu care sa spuna ceva, care sa atraga si sa lase si o umbra de mister.Absolventii de la scoala ajutatoare de jurnalism de azi ar trebui sa afle de exemplujl  si de preocuparea  lui.Dincolo de toate, gazetarul sportiv( unul  la un ziar judetean) era preocupat de fiecare rand pe care-l scria, era  preocupat  de felul cum se prezinta la intalnirea cu cititorii lui,isi respecta asa cum putea  el mai bine,cititorii. Cei de  azi(jurnalistii)  dupa   atatea scoli ajutatoare nu stiu sa scrie bine   si atractiv pentru cititor.  Acolo l-am cunoscut  si pe George Puscariu,avocat cred…… si  autor de  povestiri si nuvele care au ajuns, cred,   in volum.Era si George Boitor,alt boem al orasului si  ca orice boem cu talent si  un bun baladist…. N-am stat mult printre ei….

Darie Magheru era o figura speciala a   orasului si mai ales a centrului istoric. Aici  erau restaurantele de faima si de baza aici intalneai pe langa o lume plina de ifose si  o alta cultivata, fina, intelectuali   care se  „simteau” in cultura precum pestele in apa. Mic de  statura,   Magheru   purta barba, un fel de barbison mai evoluat catre perciuni si  mereu  cateva bucle  rebele de par  care-i jucau pe fruntea larga…. Si peste  toate  niste ochi mari care priveau cu  o forta deosebita lumea din jur…..   Rareori l-am vazut singur,era mereu insotit de  doi-trei, banuiesc, tineri aspiranti    ai scrisului. Nu-i uit niciodata  figura de profet si glasul  impunator ridicat cu care a acoperit intr-o seara   zumzetul  clientilor aflati in fostul restaurant cu autoservire (o inventie a anilor ’60,pusa in opera de Serbanica- fostul sef de la ARO) de langa ARO . Mai inante locul s-a numit  „Ursul” (avea un urs impaiat la intrarea  ce se afla pe coltul cladirii  aflate si pe bulevard si pe str.7 Noiembrie,acum Muresenilor). Darie Magheru  recita sau juca un rol    din textele(piesele) lui, era  usor euforic  si  cei  veniti cu el   abia  abia au reusit sa -l opreasca.Clientii din local l-au ascultat cateva clipe apoi si-au vazut de ale lor…. Magheru era cunoscut in lumea  sa zicem aparte daca nu buna   a orasului -lumea celor ce frecventau celebrele localuri din centru- pentru iesirile lui libere si slobode . L-am auzit odata  punand la punct  pe cineva care-l apostrofase (cred )   spunandu-i cu o aroganta bine sustinuta ca el este scriitor, ca este „pensionar” al  Uniunii Scriitorilor si  ca   daca nu este lasat in pace ia imediat legatura cu Zaharia Stancu. Stancu era  presedinte (atunci) al US  si  o persoana cu greutate  politica si scriitoriceasca..

Dintre cei tineri atunci in epoca  comunista a Palatului Presei de pe Sadoveanu  i-am retinut pe Eduard  Huidan (ziarist la „Drum Nou” si ulterior   sef al „Gazetei de Transilvania”) si pe Vasile Gogea. Huidan era  tipul energic  aproape sportiv,  dezinvolt in relatiile  incordate de atunci ,Gogea  parea ca se prelinge ca o umbra pe caldaramul strazii cu figura lui ascetica  si ochii aparent absenti la peisaj dar in permanenta  iscoditori. Huidan si Gogea erau   scriitori pe langa  „meseriile” lor de la „Drum Nou” si „Astra”…. Ulterior fiecare a scris si tiparit. Gogea a ajuns  o figura emblematica a generatiei  lui  un scriitor de clasa,Huidan s-a pierdut in  comentarii  de presa   unde  n-a ales bine „partea”(dupa parerea mea)….Cat priveste cartile lui,  daca mai  sunt,n-am citit-o decat  pe prima,debutul….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s