Aproape de Sanzaiene …..


Sanzaienele de la natura le vedeti in fotografia de mai jos….


( sursa foto:www.doc.ro)

Celelalte „sanzaiene” sunt  adunate si pastrate alandala intr-un sertar al memoriei…

Mircea Eliade si  cartea lui”Noaptea de sanzaiene(1971), amestec de real si fantast este prima care-mi vine in minte. Nimerit intamplator  in zona veche a Bucurestiului (acum  aproape un an) m-am trezit pe strada Mantuleasa. Si de aici intr-o impletire de real si ireal  am ajuns la Sanzaiene….nu  vedem nici una prin amiaza  populata de zurbagii a orasului si totusi  mi se pareau a fi o chemare  ispititoare  precum o fata morgana….. Am iesit cu greu din  atmosfera  amestecata a amiezii reale,a strazilor pline de praf  si covorului de verde pe care se unduiau niste fete frumoase  neaparat imbracate in alb sau deopotrive asa cum le-a facut mama lor…. Si care purtau neaparat o coronita pe crestet….. De aici la   Eliade si  exilul lui, pana la urma  deloc ispititor,intr-un loc strain si  croit  altfel decat  i-realul strazilor  din jurul Mantulesei Mi-am adus aminte de interviul luat de adrian paunescu  in 1971,era primul contact  real  al  lui Eliade cu presa,mediul  romanesc aproape oficial….. Apoi  de multimea de stiri  si pregrinarile scriitorului intre Chicago si paris…. Eliade ar fi putut poate ramane/deveni doar un mare scriitor.Avea toate datele. A fost  profesor la universitati,a predat istoria religiilor si a scris   istorii/enciclopedii despre religie…. S-a  cheltuit  vreme de  aproape  30 de ani  trudind la catedra si facand o cariera stiintifica…. desi datul era de scriitor.de mare scriitor .de  scriitor care ar fi putut   scrie o capodopera…. A fost profesor si savant  ca sa poata trai decent si sa fie recunoscut. Era un scriitor roman care a scris numai in romaneste  literatura si  literaura lui Eliade nu interesa Occidentul….

Apoi  este sau ramane glasul „mamei noastre”(de fapt bunica pe linie materna) care ne-a crescut  si de la care stiu de sanzaiene.Si acum imi suna in  minte modul absolut aparte aproape   de pe alta lume cu care rostea(patrunsa  de fior) cuvantul „sanzaiene”…. Nu stiu multe,nici n-am vrut sa stiu mai ales  pe linie mitologic,obiceiuri,traditii   …..despre sanzaiene…. Cuvantul,sarbatoarea,floarea  toate la un loc alcatuiesc  un fel de magie mereu prezenta in mintea si sufletul meu,o magie care vine in mine si catremine  purtata de glasul aproape cantat al „mamei noastre”.Glasul si vibratia acestuia, discretia, darzenia,simplitatea  cu care si-a urmat drumul pana la sfarsit raman pana cand eu nu voi  mai fi…..

N-am petrecut niciodata o noapte intreaga  de sanzaiene….Doar mi-am imaginat-o in scurte si intense secvente fara sa zabovesc mult…..

Vara si sanzaienele.Nici nu putea mai mult dar nici mai putin…. Totdeauna este vara si  bobul de grau sa sa plesneasca din/prin  chinga spicului…..

Si de aici pana la batoza care  duduia la marginea Gavojdiei  si  la marginea unui teren imens,miriste desigur,unde asteptau  siruri de baloti  de spice  sa intre in  grebla  masinii nu mai este mult.Era praf,ma dureau ochii de la  resturile dezghiocate de pe bob  si mai ales era cald…Caldura Pustei…. Si oameni arsi de soare deloc voiosi,mai degraba incrancenati cu  broboane de sudoare siroind pe chip cu toate palariile care le acopereau crestetul. Si  acolo nu departe de locul unde  treiera batoza am avut intr-o seara, revelatia,planul  cartii care nu va fi terninata probabil niciodata:”Trompeti la amiaza”!

In sfarsit,  amintirea unei biserici prin care plutesc cohorte de  ingeri  nevazuti,ingerii care ne apara  si ne arata calea,trimisii Domnului …Biserica asezata  pe   marginea  unei vai fabuloase   si care impreuna cu cele cateva cladiri alcatuiiesc o manastire care nu seamana deloc   cu o manastire…… si despre care am aflat ca are sarbatoarea(nu-mi place  cuvantul hram) de sanzaiene….

 

Reclame

3 gânduri despre “Aproape de Sanzaiene …..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s