Doctorul Mugur Popescu-un mare medic din Brasov


Doctorul Mugur Popescu-un mare medic din Brasov.

Inalt, cu parul  alb tuns scurt si chip emaciat,doctorul  paseste  elegant, sportiv fara  vreo urma a anilor pe culoarele spitalului.Iese si intra in saloane,asculta  concentrandu-se   asupra fiecarui pacient,nu-i place  vorba lunga,”povestirea”,  „plansul” nostru al romanilor (vazut de  noi ca o eliberare).Asculta,decide imediat si pleaca mai departe. Sala de operatii,operatii  in fiecare zi si clasice si  cu ajutorul camerei video si al laserului….Pare mereu preocupat de  fiecare bolnav,cum sa-l intoarca pe drumul cel bun…. Vorbeste putin,glasul lui este cald  usor baritonal,nu este nici popular  nu se bate pe umar cu pacientul,nici inghetat.

Fumeaza. Cateodata prins in vartejul   drumurilor si sala de operatie unde este chemat  traverseaza culoarele spitalului  fumand…. O face si n-ai cum sa nu-l respecti…. si trimiti inapoi la origini toata reclama asta paguboasa si aiurea  cateodata cu fumatul…. Nimeni nu-i spune nimic nici pacienti,nici  asistente nici doctori….El nu sta la taclale la un colt de culoar, el alearga de la un loc la altul si pe acest drum  vrea/simte nevoia  sa si fumeze….. Este dreptul lui pentru ca fumand,deplasandu-se, gandeste,cauta febril  o solutie si fumul de tigara parca il rupe de celelalte si-l lasa sa se concentreze asupra  a ce trebuie sa faca….

Trecut de saizeci de ani,absolvent  medicina de Bucuresti,absolvent al liceului Caragiale din Bucuresti,probabil iubitor al baschetului,este medic primar la Spitalul Judetean de urgenta Brasov-sectia Urologie. Atat. Nu-si etaleaza diplomele,(observ citindu-i   biografia) …. De mentionat ca a participat la  realizarea primului transplant de rinichi   la Brasov.

Un profesionist,un om deosebit, cu stiinta medicinii si  o aplicare si intelegere a umanului,a pacientului cum rar vezi….

L-am simtit  din prima…. asa cum mi se intampla cand am sansa sa cunosc oameni extraordinari si cred ca si el m-a simtit.Comunicarea noastra  in relatia pacient-doctor a fost scurta, exacta,admirabila,  cateva cuvinte….. Restul  a fost comunicare peste  vorbe…

Sunt absolut sigur ca  ne-am intalnit(fara sa ne cunoastem)  prin diversele locuri extraordinare ale orasului,in acea parte de Brasov de elita, fara fasoane care stie ce este adevarata valoare  si o respecta……

La externare  doctorul   a luat de pe patul meu cartea „Convorbiri cu Nicolae  Manolescu” a tinut-o o vreme in mana,mangaind-o, apoi a  luat intre degetele lungi si fine  de chirurg, revista „Orizont” aflata langa carte…

Doua cuvinte despre atmosfera din spital. Pacientii,oameni necajiti sau mai putin, simpli sau  cu urmele negustoriei de capitalism prin care trecem si care cred ca totul  se cumpara cu bani,  tarani sau fosti muncitori pe la uzinele brasovene,  ajunsi acolo  cu probleme de sanatate care inevitabil ajung  la operatie.

Toti au fost tratati foarte bine,  egal.... de  doctori pana la  asistente si infirmiere. Nu li s-a cerut,nu li s-a  sugerat nimic dar absolut nimic din vechile practici….  Ba chiar au ripostat toti(personalul medical) dur,energic,ultimativ…  la incercari.Vorba admirabilului  asistent al docorului Popescu,medicul rezident Valentin Valcea care mi-a spus cu mandrie:”Domnule Avram,nu uitati unde sunteti…La Spitalul Judertean de Urgenta Brasov,sectia Urologie…La noi s-a terminat demult cu   vechile practici….. Suntem altcineva,suntem   normali….”

Intre oameni,anumiti oameni,totul este peste cuvinte, cateodata.

Oamenii se  cauta,se inteleg,se simt   peste  cuvinte…. Anumiti oameni…….

Multumesc din  suflet  pentru tot domnule doctor Mugur Popescu…
Multumesc  din suflet domnule doctor Valentin Valcea…

Sunteti oameni deosebiti…..!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s