Trec saptamanal prin librarii.Imi place mirosul de carte….Imi plac cartile asa cum stau ele insirate pe raft sau direct pe mese..
De asta data am fost la „Humanitas”, libraria(editurii cu acelasi nume) din Piata Sfatului Brasov,ultracentral si ….cu vad…Ipotetic pentru ca desi duminica,desi frig afara lumea nu s-a inghesuit la carti…Eram pe parcursul a a mai bine de jumatate de ora intre patru si sase persoane.Am vazut fete si baieti abia trecuti de majorat si m-am bucurat.O fata ochelarista pe care am gasit-o acolo si am lasat-o acolo trecea de la raft la raft si rasfoia pret de minute cate o carte…In general datele de pe coperta a patra pe care le pun editurile,poate cuprinsul,poate pagina de colofoniu cu date despre carte si autor…Nu stiu……. dar mi-a dat un sentiment tonic ca nu este totul pierdut….
Carti cu duiumul. si trebuie sa recunosc usor de privit/cautat.Toate au titlurile la vedere,sunt (unele destul de rasfirate) cat sa te faca sa ai rabdare sa parcurgi cuprivirea teancul….Cartile editurii gazda desigur in anumite sectoare,in vitrina doua afise mari care anunta ultimle carti ale lui Gabriel Liiceanu si Radu Paraschivescu….dar si carti aparute la alte edituri…Edituri mai mici sau mai mari care au apelat la reteaua de difuzare nationala a editurii „Humanitas”.Nimic rau,chiar dincolo de orice atitudine pro sau contra Liiceanu care persista in lumea apropiata de carti(nu zic literatura). Mi se pare un gest normal ca libraria editurii sa gazduiasca si cartile altor edituri…..
Revenind la titluri.Multe traduceri.Intorc la coperta paginii a patra si cand vad lucraturile de marketing ale editurii devin circumspect.Multe carti traduse din spatiul american,englez sau francez.Cand citesc o recomandare scrisa unul din ziarele mari ale Americii trec mai departe.Am scris ziare si nu reviste literare….Probabil multe sunt carti de raftul doi…. carti bune unele ,rar foarte rar apare cate una foarte buna si din mai multe asemenea carti foarte bune ….o capodopera…Este firesc sa fie un asemenea grund/baza…..Nu toata ziua literatura ne ofera ….capodopera…
Remarc din nou efortul remarcabil al Denisei Comanescu(ea face parte din vechea generatie de scriitori care au prins Uniunea Scriitorilor de dinainte de ’90) de sincronizare cu literaturile lumii prin colectia „Raftul Denisei”. Nu este simplu,nu este usor sa publici aproape saptamanal o carte tradusa…alegerea este importanta,posibilitatile de copyright sunt cum sunt si de aceea truda Denisei Comanescu trebuie apreciata…chiar daca uneori cartile nu spun mult sau nu sunt mereu cele mai bune…. Colectia poate ar trebui sa se numeasca „Truda Denisei”….
Pe masa din centru o serie de carti capodopere.In editii cartonate,unele alcatuiesc o serie din acelasi autor…Faulkner,Hesse,Dostoievski,Tolstoi,….Thomas Mann….. Lipsesc James Joyce si cativa sud-americani(sigur Sabato) …. si desigur atatia altii.
Capodopere,…… cartile sunt in editii cumva de lux, mai scumpe.Le vad de mult timp in acelasi loc,fara sa fie miscate…..Dar important …ca ele exista acolo…Poate se va gasi un tanar,doi care sa cumpere una doua carti…esentiale,adevarate….
Nu vad francezii de calibru….. afara de seria de opere Camus de la Polirom…Nu vad „Moarte pe credit” sau „Calatorie la capatul noptii” a lui Celine….,carti esentiale…Nici chiar Malraux….(aparent depasit…. si fara …capodopere….!).Numai in sistemul meu de valori „Calea regala” este o carte extraordinara pentru orice este tanar….In schimb abunda tot felul de contemporani fara valoare de la Bruckner la …. Houellebecq……Si tot felul de rusi pripasiti prin Occident….. care sunt departe de un Cinghiz Aimatov sau Ulitkaia….
Editura gazda ne ofera mute carti ale lui Mario Vargas Llosa….Nu zic,nu……
Apoi o serie de edituri necunoscute mie…..
Altele care incep sa se ridice si remarc aici editura „Corint” cu o multime de aparitii in cateva colectii bine alese si care fac mai usoara alegerea cititorului…..
Si totusi senzatia este de biblioteca …unde cartile stau in raft si asteapta cititorii abonati sa le imprumute…
Cartile se vand greu…. Un tiraj de 1000 de exemplare vandute este aproape o victorie,un succes. Stelian Tanase a reusit sa vanda in 2019 in jur de 18.000 de exemplare din cartea lui”Repertoarul amorului”.Este un succes pus fata in fata cu cele majoritar sub o mie exemplare vandute….
Cred ca incet incedt publicul se intoarce la carte..Ma bazez pe capacitatea de renastere a romanilor,,,,care ajunsi la pamantul livid al gropii reusesc sa se re-intrupeze…. Si in schimbarea la fata a celor tineri…
Fara carti….. cu tot IT invatat,cu toate programele de calculator (nu va speriati si eu stiu destule …si programe mari nu ” ajutor de parcare a masinii”….) ai un mare hadicap…. Acu tinere draga nu-l simti…O sa-l simti peste cativa ani pentru ca lumea se schimba si ceea ce pare ca sti acum (cateva programele) va deveni loc comun…Care nu face diferenta… Si nu-l uitati pe Serban Foarta?andrei Ujica:”Cartile vorbesc /si nu ne mintesc”….
Este un proces greu in care editorii si librariile fac putin…. Autorii sunt dezinteresati desi toti spera marea lovitura..de educatia cititorului nu se ocupa nimeni….