Intr-o librarie duminica la amiaza……


Trec  saptamanal prin librarii.Imi place mirosul    de carte….Imi plac cartile  asa cum stau ele insirate pe raft sau direct pe mese..

De asta data am fost la „Humanitas”, libraria(editurii cu acelasi nume) din  Piata Sfatului Brasov,ultracentral si  ….cu vad…Ipotetic pentru ca desi duminica,desi frig afara  lumea nu s-a inghesuit  la carti…Eram pe parcursul a a mai bine de jumatate de ora   intre patru si sase persoane.Am vazut fete si baieti   abia trecuti de majorat si m-am bucurat.O fata ochelarista  pe care am gasit-o acolo si am lasat-o acolo trecea de la raft la raft si rasfoia pret de minute cate o carte…In general  datele de pe coperta a patra  pe care le pun editurile,poate  cuprinsul,poate  pagina de colofoniu cu date despre  carte si  autor…Nu stiu……. dar mi-a dat  un sentiment tonic ca nu este totul pierdut….

Carti cu duiumul. si trebuie sa recunosc usor de  privit/cautat.Toate au titlurile la vedere,sunt  (unele destul de rasfirate) cat sa te faca sa ai rabdare sa parcurgi cuprivirea  teancul….Cartile editurii gazda desigur in anumite sectoare,in vitrina  doua afise mari care anunta ultimle carti ale lui Gabriel Liiceanu si Radu Paraschivescu….dar si carti aparute la alte edituri…Edituri mai mici sau mai mari   care au apelat la reteaua de difuzare nationala a  editurii „Humanitas”.Nimic rau,chiar dincolo de orice   atitudine pro sau contra Liiceanu care  persista in lumea   apropiata de carti(nu zic literatura). Mi se pare un gest normal ca libraria editurii sa gazduiasca si cartile altor edituri…..

Revenind la titluri.Multe traduceri.Intorc  la  coperta paginii a patra si cand vad  lucraturile de  marketing ale editurii devin circumspect.Multe carti traduse din spatiul american,englez sau francez.Cand  citesc o recomandare  scrisa unul din ziarele  mari ale Americii trec mai departe.Am scris ziare si nu reviste literare….Probabil  multe sunt carti  de raftul doi…. carti bune unele ,rar foarte rar apare cate una foarte buna si din mai multe asemenea carti foarte bune ….o capodopera…Este firesc sa fie un asemenea  grund/baza…..Nu toata ziua  literatura  ne ofera ….capodopera…

Remarc   din nou efortul remarcabil al Denisei Comanescu(ea face parte din  vechea generatie de  scriitori care au prins Uniunea Scriitorilor de dinainte de ’90)  de  sincronizare cu literaturile lumii  prin colectia  „Raftul Denisei”. Nu este simplu,nu este usor sa publici aproape saptamanal o carte tradusa…alegerea este importanta,posibilitatile de copyright sunt cum sunt si  de aceea  truda Denisei Comanescu trebuie apreciata…chiar daca uneori cartile nu spun mult  sau nu sunt  mereu cele mai bune…. Colectia poate ar trebui sa se numeasca „Truda Denisei”….

Pe  masa din centru o serie de carti capodopere.In editii cartonate,unele  alcatuiesc o serie din acelasi autor…Faulkner,Hesse,Dostoievski,Tolstoi,….Thomas Mann…..  Lipsesc James Joyce si  cativa sud-americani(sigur Sabato) …. si desigur atatia altii.

Capodopere,…… cartile sunt  in editii cumva de lux, mai scumpe.Le vad de mult timp in acelasi loc,fara sa fie miscate…..Dar important  …ca ele exista acolo…Poate se va gasi un tanar,doi care sa cumpere una doua carti…esentiale,adevarate….

Nu vad  francezii de calibru….. afara de seria de opere Camus de la Polirom…Nu vad  „Moarte pe credit” sau „Calatorie la capatul noptii” a lui Celine….,carti esentiale…Nici chiar  Malraux….(aparent depasit…. si fara …capodopere….!).Numai in sistemul meu de valori „Calea regala” este o carte extraordinara pentru orice este tanar….In schimb abunda tot felul de contemporani fara valoare de la Bruckner la …. Houellebecq……Si tot felul de rusi pripasiti prin Occident….. care sunt departe de un Cinghiz Aimatov sau Ulitkaia….

Editura gazda ne ofera mute carti ale lui Mario Vargas Llosa….Nu zic,nu……

Apoi   o serie de edituri  necunoscute mie…..

Altele care  incep sa se ridice si remarc aici editura „Corint” cu o multime de aparitii  in cateva colectii  bine alese si care fac mai usoara alegerea cititorului…..

Si totusi senzatia  este  de  biblioteca …unde cartile stau in raft si asteapta cititorii abonati sa le imprumute…

Cartile se vand greu…. Un tiraj de  1000 de exemplare vandute este aproape o victorie,un succes. Stelian Tanase a reusit sa vanda in 2019  in jur de 18.000 de exemplare din cartea  lui”Repertoarul amorului”.Este un succes  pus fata in fata cu cele  majoritar sub o mie exemplare vandute….

Cred ca incet incedt publicul se intoarce la  carte..Ma bazez pe capacitatea de renastere a romanilor,,,,care ajunsi la pamantul livid al gropii reusesc sa se  re-intrupeze…. Si in schimbarea la fata a celor tineri…

Fara carti….. cu tot IT  invatat,cu toate programele de calculator (nu va speriati si eu stiu destule …si programe mari nu  ” ajutor de parcare a masinii”….)  ai un mare hadicap…. Acu   tinere draga nu-l simti…O sa-l simti peste cativa ani pentru ca lumea se schimba si ceea ce  pare ca sti acum (cateva programele) va deveni loc comun…Care nu face diferenta… Si nu-l uitati pe Serban Foarta?andrei Ujica:”Cartile vorbesc /si nu  ne mintesc”….

Este un proces greu  in care   editorii si librariile fac putin…. Autorii  sunt dezinteresati desi toti spera marea lovitura..de educatia  cititorului nu se ocupa nimeni….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s