„Trenuri strict pazite”.”Trenuri strict supravegheate”.Jiri Menzel


A murit, la varsta de 82 de ani, Jiri Menzel. Un mare regizor de film ceh care a facut parte din ceea ce se cheama „noul val cehoslovac”. Prefer aceasta titulatura care cuoprinde si pe cehi si pe slovaci.

Disparitia lui Menzel m-a facut sa verific si sa constat ceea ce stiam/banuiam ca majoritatea regizorilor care au alcatuit noul val cehoslovac’ au murit. Milos Forman,pe care l-am admirat atat mai ales pentru extraordinarul film „Dragostea unei blonde” cu neuitata Hana Brejchova in rolul principal. Tot de la Forman si tot din perioada ceha sunt marile filme:’Asul de pica” si „Balul pompierilor”.Filmele facute peste ocean de Forman sunt foarte cunoscute desi mie imi plac mai putin:”Zbor deasupra unui cuib de cuci” si „Amadeus”. vrand-nevrand au ceva din gradaroarea naiva de mucava de la Hollywood….

Jiri Menzel a fost unul din membrii importanti ai gruparii de film de la Praga si filmul „Trenuri bine pazite”(mie imi place titlul sub care filmul a fost difuzat in Romania,„Trenuri strict supravegheate”) a luat Oscarul pentru cel mai bun film strain in 1966 si a ramas peste timp, un mare film … Ca si Forman,Menzel a facut multe filme, de retinut „Ciocarliile pe sarma” film interzis in Cehoslovacia pana in 1990.

I-am admirat pe regizorii din noul val cehoslovac.Filmele lor aveau ceva aparte,o naturalete absoluta, o aplecare spre viata reala de fiecare zi,dincolo de mucava si cartoane…..  Doar Pintilie a mai reusit asa ceva in „Reconstituirea” desi nu este legatura intre el si cehoslovacii din noul val.

Menzel ca si Vera Chytilova(o mare regizoare,vezi filmul „Margarete”) spre deosebire de multi dintre colegii din „noul val” a continuat sa lucreze in Cehoslovacia(Cehia)…Ceilalti sau o parte,ma refer la Milos Forman si Ivan Passer dintre cei foarte cunoscuti au plecat si apoi au lucrat in SUA.Se intampla dupa neuitatul si tragicul moment al invaziei sovietice a Cehoslovaciei in august 1968….

Filmul „Trenuri strict supravegheate” (folosesc aceasta traducere facuta de oameni cu mare experienta in film nu de pitifelnicii rom-englezi de azi!) este un film frust,direct, foarte bine lucrat, avand in plan secund experientele sexuale ale unui tanar normal si deloc mascul, laolalta cu importanta lupta contra nazismului tratata exemplar prin coborari si urcari in real si imaginar….

Un film formidabil, de vazut pentru cei care n-au avut prilejul….

Jiri Menzel ramane un mare regizor…. peste timp…..

Lasă un comentariu