„Povestea vorbei”-Miron Radu Paraschivescu versus „Cercul poetilor aparuti”-Liviu Antonesei


Luati prepozitia vresus drept:„comparat cu ” ….Nici contra, nici opus,pur si simplu o comparatie de bun augur a celor doua „suplimente” literare….Cu asta am dezvaluit ce se ascunde sub fiecare din cele doua titluri….Doua suplimente literare in care sunt invitati sa publice,debutanti  sau mai la inceputul activitatii literare.

La MRP(cred ca se stie acronimul)  au aparut  poeti si prozatori in general care nu au publicat in volum si care asteptau sa fie descoperiti si care  nu erau agreati in mediul literar de atunci……. Pentru cine nu stie, „Povestea vorbei” a fost un supliment al revistei Ramuri,revista care apare si in prezent la Craiova…. Miron Radu Paraschivescu era „tatal” si „mama” acestui supliment iar in paginile suplimentului au debutat sau au publicat multi dintre scriitorii deveniti mai apoi cunoscuti… si care nu aveau acces(din multe motive lierare sau  de cenzura ) la alte reviste literare.Iau  exemplul marelui,extraordinarului poet Leonid Dimov…. Apoi pe prea putini cunsocutii azi(din pacate) :Vintila Ivanceanu,Dumitru Tepeneag sau Norman Manea… MRP avea o pozitie singulara in literatura romana,suplimentul aparea la Craiova intr-o revista de bun nivel valoric dar oarecum in afara „valtorii” literare”…. Totul s-a intamplat la sfarsitul anilor ’60.MRP era si singurul care decidea cine publica si cine nu.Era „supremul”…..

Peste multi ani Liviu Antonescu reia, in mare, formula lui MRP, in conditii  diferite…. Suplimentul(„Cercul poetilor aparuti”) apare in cadrul blogului lui Liviu Antonesei(https://antoneseiliviu.wordpress.com/). Nu este tiparit pe hartie ci este in format electronic….Apar in general poeti,mai putini prozatori….Si la suplimentul ce apare on-line exista un singur „suprem”,scriitorul Liviu Antonesei. Poate unii dintre cei alesi si debutati sau publicati de Antonesei vor confirma si vor ajunge importante nume in poezie sau …proza….

Intreprinderea lui Antonesei vine la distanta de cincizeci de ani de la aceea a lui MRP, si in contextul actual este sigur singulara…. Antonesei ofera generos din spatiul propriu unora aflati mai la inceputul meseriei de …poet…. Poetul,scriitorul Antonesei face o munca grea,generoasa…. cu acest supliment …O face (sunt convins) din pura placere literara fara nici un fel de recompense materiale…El este si critic si redactor si „cenzor” al productiilor editate. Liviu Antonesei trebui aplaudat si trebuie remarcata generozitatea lui…Prea putini scriitori consacrati, putine reviste literare( sau poate nici una) care sa se mai ocupe de debutanti….Nu mai exista prin reviste acea cautata(de debutanti) rubrica numita „posta redactiei”.Infrigurati sa-si vada numele tiparit sub o productie literara sau sa citeasca un raspuns, scurt de obicei, al celui ce pastorea rubrica….. Si MRP si Antonesei gireaza cu personalitatea lor debutul unor scriitori….,este un semn  prea elegant si frumos de altruism…

Si in sfarsit, si unul si altul o fac la o varsta matura,cu o valoare literara recunoscuta.

MRP  a facut-o  cand avea 57 de ani,Antonesei o face cand are cu zece ani mai mult decat  autorul „Canticelor tiganesti”! 

8 gânduri despre “„Povestea vorbei”-Miron Radu Paraschivescu versus „Cercul poetilor aparuti”-Liviu Antonesei

  1. Pingback: Avanpremieră la Cercul Poeților Apăruți – Un articol de Ioan Avram | @ntonesei's blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s