Fotbalul nostru amarat….O opinie


Imi place fotbalul. Sa-l privesc, ca joc, ca un joc…..Nu este cazul de a-l mai practica….

Un joc „nebun” care place la milioane de „nebuni”…. Redus la maximum fotbalul este un joc in care 22 de indivizi(impartiti in doua echipe) se chinuie sa introduca mingea in poarta echipei adverse….. Cine reuseste sa bage de mai multe ori mingea in poarta,castiga. In cazuri de egalitate cu sau fara minge bagata in poarta se asterne peste combatanti si spectatori amareala. „N-am castigat nici n-am pierdut”….

Peste toate jocul are farmecul lui aparte, permite „jocuri”,tactici,cateodata si „stiinta”…. se pariaza masiv la fotbal, se invart si bani destui…. Un fenomen? Mai mult de atat,este o realitate in care traieste mai bine de treisferturi din populatia globului….  Grav este ca fotbalul  a devenit pentru multi, un mod de a „deveni”,de a „ajunge”….o directie de viata sau pentru viata….. iar pentru altii o afacere.O afacere super banoasa…. Venita in principal de la televiziuni dar si alte surse din care se storc bani…… Este o vreme cand tot felul de jucatori, straini evident  de mana a doua sui fara perspective jioabca in cele doua ligi ale fotbalului de la noi.Majoritatea sunt nereusiti pe plan fotbalistic desi au in CV  tot felul de echipe  galonate pe unde au trecut doar sa miroase aerul…… Foarte rar apar la noi jucatori straini  deosebiti……. daca-i numeri nu ajungi la toate degetele de la o mana.

 In rest nulitati  ca si  mare parte dintre jucatorii romani….. Jucatorii romani? Majoritar  cu studii precare, fara liceu sau liceu abandonat  si in permanenta goana dupa bani/castig.
„Sa plec la mai bine” a devenit  sintagma favorita  celor ce dau azi cu piciorulin minge.LLa mai bine  inseamna sa prinda un contract in strainatate  la echipe evident de mana a doua  unde (daca au noroc)  raman  un an ,maxim doi.Sub acoperirea contractului clubul  le tolereaza neputiinta pana la prima ocazie cand capata un sut final in fund…. Pe acest tablou a aparut moda jucatorilor tineri si la noi….Se fac „academii’ peste „academii”,de fotbal evident,  spre care sute de parinti isi indruma copii….In speranta unei „scoliri” in fotbal de unde  cineva (daca copilul are  ceva talent) sa puna ochii pe el si de aici  sa prinda un contract.La o echipa      din Romania.sau visul(grandios) la o echipa  din vestul Europei”.Scoala,ma rog mai ………    ca la „academia” de fotbal….. Amn urmarit   cateva cazuri de tineri  pana in 20 de ani care au fost cumparati la 16-17-18 ani   de echipe faimoase din vest.Nici unul nu a reusit sa se impuna.Toti s-au ratat.Fe nu aveau talent fie nu au fost ob isnuiti cu munca si competitia. La ora asta mai avem un caz care pare a reusi.Este vorba de jucatorul Radu  Dragusin care a reusit  sa prinda in cateva partide prima echipa a lui Juventus si a jucat bine…. Sa fie cu noroc…. Inca nu a implinit 19 ani….Dar asta nu schimba problema. Faci fotbal dar  fa si scoala cu acesti tineri….. Dezvolta-le personalitatea,ajuta-i sa  incropeasca un sistem de valori….Nu manele,nici  lucrari simfonice…dar ceva intre,normal…. Ajuta-i sa vada in carte   un obiect de valoare.Sa nu creada ca  amaratul  de „ciololar” si  mizerabilul hardau care este netul sunt valoarea acestei lumi…. Ai „ciololar” ai net  …. cu  celelalate (facebook,tik-tok,twiter,insta-gram) ai ….valoare… 

Sportul si miscarea in general sunt benefice…. Statul (dar  si  privatii) trebuie sa vada in acestea un mijloc pentru pastrarea sanatatii natiei….Dincolo de sport si de talent…. Dar cate terenuri de sport s-au  construit in Romania in ultimii 20 de ani….? Le numeri pe degete.Care sa fie si pentru sportul de masa..?Lasam numai strazile si parcurile pentru alergat? 

Cate(arene de sport) s-au daramat si au lasat loc unor imobiliare? O, cifra sare sus…..

Si daca vrea sa incurajeze  sportul   statul dar si cluburile de fotbal sa aibe in vedere performanta si apoi miile de euro….Un  mucos  care da cu oarecare dexteritate in „lopta” se trezeste cu un salariu de mii de euro.Ce justifica acest salariu….?

Care este scara de valori     sau a adevaratei valori…Ce incurajam?

 Nimic!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s