Frectia și gardul Schengen


Exista un anume grad de așteptare în societatea romaneasca privind alăturarea României spațiului Schengen. Nu spun ca este mare sau mica.Spun ca exista.

Politicienii se agita in ideea ca electoratul sa vada ca ai „zis” ceva de aceasta chestiune.Atat politicienii din parlament cât și (mai ales) europarlamentarii care reprezinta România.Recent Parlamentul European a votat cu larga majoritate o rezolutie privind dreptul României de a fi în spatiul Schengen.

Și?

Este a patra rezoluție în ultimii ani și nu s-a intamplat nimic.Si probabil nu se va întâmpla curând.

Intrarea în spatiul Schengen se votează în UNANIMITATE de către Consiliul European.Nu știm,nu suntem atenți și ne încurcam între Parlament,Comisie și Consiliu.Toate Europene dar fiecare cu alte atribuții.

Este suficient ca o tara sa nu voteze,sa voteze contra mai clar, în Consiliul European și totul rămâne ca azi.

Politicienii și presa au pus umărul și sunt pe cale în a „declansa” o adevărată isterie legata de acest spațiu.Chemari nationalist-patriotarde:”acum ori niciodata”,”noi ca brazii și care <tinem> Europa” și atâtea altele.

Președintele Iohannis a fost reținut.Nu a trâmbițat întrarea în Schengen începând cu anul viitor.Si de fapt Președintele este cheia în acest moment.Este singurul care poate sa conducă spre o rezolvare.In spatele ușilor inchise și în afara pietii publice,a ziarelor se iau de fapt deciziile.Romania este punctual la acest moment(Schengen) de fapt Președintele Iohannis.Care știe exact situația din spatele declarațiilor frumoase.

Numai o răsturnare de situație generala în Europa datorita conflictelor din Est ne-ar putea aduce înăuntru.Nu avansez cu detalii.Presedintele își joaca …..istoria!

În rest,rezoluțiile, știu……sunt democrație dar rămân o frecție.

Mai este de pus întrebarea:dacă „gardul” va fi acolo și nu aici?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s