Ioan Holender este banatean!
Născut la Timișoara,fost student la Poli(tehnica),arestat de regimul comunist in 1956,a făcut cariera muzicala în Austria.A fost peste douăzeci de ani, director al Operei de Stat din Viena iar Romania a recunoscut si realizarile muzicale la una dintre cele mai prestigioase Opere din Europa,numindu-l timp de mai multe ediții ca director al marelui Festival George Enescu.
Ioan Holender a participat la festivitatea de deschidere a TM-2023-CCE ținuta în prea frumoasa sala Operei dar a plecat inca din timpul desfasurarii. spectacolului,dezgustat și dezamagit de calitatea acestuia.Ce a declarat veți citi mai jos.
Marele producător muzical da de pământ cu echipa de curatori a lui D.Fritz arătând ce trebuiau sa facă.Nu sa caute prin piețe olandeze vreun pianist ci sa încurajeze un solist roman oferindu-i sa cânte.
Holender critica dur aspecte sesizate dar o face din perspectiva banatenului convins de valorile din Banat și Romania.
Ioan Holender:Pianistul, pe care nu îl cunosc, cânta într-un ritm încet, anost, parcă de înmormântare. Totul avea aceeași tonalitate. O muzică fără calitate, inferioară. Totul a culminat atunci când a început să facă dedicații pentru fiică și soție. Atunci am spus: <<Ajunge>>. Cred că suntem într-o lume liberă, în care ne putem spune părerile. Nu exprimam o insultă. La Opera din Viena, publicul strigă <<Buu>> atunci când este nemulțumit. Totul a fost îngrozitor de plictisitor. Am plecat din sală, cum au făcut mulți alții. Nici măcar nu s-au mai oprit în foaierul operei, unde așteptau bucatele apetisante, și unde puteau să mai socializeze, din cauza pianistului îngrozitor. Nu știu cine este, dar cineva l-a angajat. Cred că am fi găsit un pianist român care să cânte”.
Holender mai spune că a fost contrariat când a primit invitația de a merge la Palatul Culturii: ”Eu știu de Opera din Timișoara, denumită acum Opera Română. Numele Palatul Culturii nu are sens. Nu știu cine i-a spus așa, dar este greșit”.Maestrul Ioan Holender a spus că a apreciat expoziția Brauner, dar crede că ar trebui organizate și expoziții cu pictori timișoreni.Nu i-a plăcut deloc schela din centrul Timișoarei. ”Am înțeles că aici vor fi ceva plante, dar nu văd rostul acestui lucru.”
„La Timișoara s-au cheltuit milioane de lei, și important este ce va rămâne după. S-au reparat câteva clădiri, dar chiar cea din stânga Operei arată deplorabil”, spune maestrul.
De la Opera,Ioan Holender a mers in Piata Unirii:”Se cânta îngrozitor, boxele erau la maxim. I-am spus și primarului (Dominic Fritz, nr), dar nu știa cine a decis programul artistic.(!?). Cum nu știa nici de schela din centru (!?). La fel nu a știut să îmi spună cine l-a angajat pe pianistul catastrofal. A vorbit doar de curatorii (cei angajați la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, nr), care au decis programul”.
Este mai mult decât o palma data primarului Fritz și echipei lui.
Tot textul aici:https://www.ziuadevest.ro/
Ca la noi la nimenea!
ApreciazăApreciază