Propuneri de cititor:In absenta stapanilor-Nicolae Breban


Ireal,Nicolae Breban  a implinit 79 de ani pe 1 februarie curent….. Dintre toate romanele,cartile lui cred ca „In absenta stapanilor” ramane   cel(cea) mai bun(a)…

Romanul a aparut in 1966(scriitorul avea 32 de ani),a facut  cariera  printre critici ,poate mai putin la cititori…… Este o carte exceptionala,una scrisa de un prozator de mare suflu….. Trei capitole(trei nuvele zic unii)alcatuiesc cartea:”Batrani”,”Femei” „Copii”(Oglinzile carnivore) .

Scrisul lui Breban  aminteste de Dostoievski, este   strabatut  cand usor cand profund  de „tezele'”  lui Nietzsche si peste toate  este rezultatul talentului mare al autorului… Nicolae Breban nu poate sa scrie scurt, el se desfasooara pe sute de pagini,construieste personaje memorabile  traverseaza cu ele o epoca si peste toate  te obliga (aproape) sa-ti faci tu povestea ….

Inainte de toate si in primul plan, „In absenta stapanilor” este romanul unei  „tari”, a unei educatii, a unei culturi: Transilvania si Banat. Niciodata n-am mai citit pagini extraordinare  precum acelea in care din fundal se iveste orasul de la marginea pustei,amestec de romani,unguri si nemti. Orasul de la marginea pustei( nenumit) care este Lugojul…Si oamenii acelei „tari”!

Dupa acest prim plan oarecum biografic si pentru scriitor si pentru cititor(cazul meu)   avem planul mare al romanului: o lume fara barbati,fara stapani, este o lume  care nu mai este intreaga,o lume neterminata…. Si  al treilea plan:”  În absenţa stăpânilor poate fi considerat în întregime un poem, reprezentare – suavă şi terifiantă totodată – a feminităţii acaparatoare”(Alex Stefanescu).Toate cele trei planuri interfereaza si reusesc sa fie un tot…..

Frazele  lungi,ritmul aproape de melc in care se desfasoara romanul aduc un plus.Romanul a ramas in umbra  unor carti ale lui Breban de mare succes la public intre care cap de lista: Bunavestire.

Si totusi este marele roman a lui Nicolae Breban…..

Este una din cartile vii ale acestei literaturi…. V-o propun spre lectura,   putinele mele cuvinte trebuind a fi luate ca un semnal(venit,”scos” din  lista de valori, evident subiectiva a subsemnatului!).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s