Sistemul Garantie -Returnare(SGR) si….. noi „aparitii” in peisajul orasului


De ceva vreme pe langa magazinele de tip market sau supermket au aparut niste cosmelii la care se face coada…. Oameni cu saci de sticle de plastic goale asteapta sa le arunce in burta masinariei de strivit.

Am fost de vreo doua ori pe la astfel de „instalatii” si de fiecare data am dat de lume. Unii cu cateva sticle altii cu saci intregi. Ultima data am asteptat minute bune pana cand un barbat trecut de treizeci de ani a reusit sa-si goleasca(manunind cu mare dexteritate sticlele) sacul. Toate de o jumatate de litru. Omul a incasat bani frumosi,55 lei…. Altadata am dat peste o echipa: mama,tata,copil avand saci cu sticle amestecate care si ei s-au ales cu ceva bani…Sistemul functioneaza, mai trebuie putina dexteritate la introducerea pe canal a obiectului….. Toate bune si frumoase,ne aducem obolul la reciclare prin acest mecanism…..

Timp in care au aparut noutati in peisajul orasului.

Centrul istoric este intesat de terase si…… de cosuri de gunoi…. Pe la orele 18 trecute isi fac aparitia cei veniti la lucru in Romania. Din Asia si din tari cum ar fi Nepal,Bangladesh sau Sri Lanka. Oameni cu tenul mai negrut, unii cu trasaturi frumoase care cu una, doua sacose in mana iau la rand tomberoanele sau cosurile de gunoi din centrul istoric al Brasovului.

Cauta sticle de plastic goale, la orele acelea cred (ei) ca s-au adunat deseuri multe…insa….

Vin in ture, la scurt timp unul dupa altul si multi nu au ce sa culeaga din cosurile de gunoi.

A fost alt asiatic mai rapid,mai iute de mana si de program si a facut curat….

Cei ramasi,in general destul de modest dar curat imbracati, trec repede la alt cos si de aici mai departe…..

Este destul de mare perimetrul central si multi in aceste zile de vara care consuma lichide…..

Ulterior vor navali peste locurile unde se primesc astfel de ambalaje, zamband fericiti ca au castigat ceva banuti.

Schimbare majora de „peisaj” !

Lasă un comentariu