Romania un pas inapoi !? Urmeaza doi pasi inainte…….


Jocurile erau facute de ceva vreme.Rand pe rand cei care au sustinut Romania si pe Klaus Iohannis la sefia NATO au renuntat si il sustin pe Mark Rutte olandezul care va fi noul secretar general al Organizatiei Nord-Atlantice… Candidatura lui Iohannis a fost ca o lovitura de pumnal infasurat in catifea, a trezit orgoliile si a dezlantuit multe discutii,analize si decizii in spatele usilor inchise.

Mi s-a parut o candidatura perfect posibila(desi Iohannis si Romania nu au urmarit acest post!) in actualul context al lumii in care Europa de Vest se scufunda/inclina incet dar sigur (precum Turnul din Pisa) si Europa de Est devine noua putere a Europei.

O sa va mire dar asta este miscarea subterana care va ajunge si la lumina cat de curant.

Americanii au cedat deliberat ( din mai multe motive intre care si alegerile din SUA) deocamdata sefia NATO Europei de Vest prin candidatul olandez.

Acest candidat(viitor secretar general NATO) el va avea putine posibilitati de miscare si va fi un docil executant al SUA. Orice „razvratire”/nemultumire a statelor importante din Europa de Est( Romania si Polonia) va fi inghitita de acesta pentru ca asa cum am spus, asta este ….raspunsul la concesiile facute de cei din Est. Alegerea lui Rutte nu este importanta sau nu foarte importanta.

Iohannis a deschis inteligent, prin candidatura lui, Cutia Pandorei si de aici incolo urmeaza sa vedem ceea ce s-a stabilit exact….Cine contra ce ?

Oricum nu ma numar printre cei ce au luat in deradere aceasta candidatura…. Acestia sunt departe de adevar si traiesc intr-o bula in care traieste majoritatea celor din vestul Europei.

Pe scurt: Uniunea Europeana va exista in continuare (este nevoie principial de aceasta organizatie…. ) dar nu va mai fi la fel.

Putina rabdare….

Lasă un comentariu