Un spectacol de teatru


Gratie unei invitatii de la  fata noastra am ajuns la un spectacol de teatru.

Am vazut destule spectacole de teatru in anii trecuti.Am avut sansa sa vad cateva spectacole    de laTeatrul Mic(in anii’80) cand  director era Dinu Sararu. Nu intru in polemici dar  perioada cand Sararu a  condus Teatrul Mic  a fost marcata de un program clar si de spectacole memorabile lucrate  de regizori  importanti(Catalina Buzoianu si Silviu Purcarete) si in care au jucat actori  de prima mana(unii chiar dintre cei mai mari):Ştefan Iordache, Leopoldina Bălănuţă, Dinu Manolache, Olga Tudorache, Valeria Seciu, Mitică Popescu, Dan Condurache, Gheorghe Visu.

Nu  scriu aici despre spectacolelel memorabile din anii’70.

Am vazut  „Caligula” un spectacol  de neuitat cu Ovidiu Iuliu Moldovan in rolul principal…. Si  altele.

Teatrele  veneau la Brasov in turneu  cu cele mai importante spectacole. Spectacole bune,interes  mare  intr-un oras  dominat de industrie atunci.

De ani ani de zile n-am mai fost la  un spectacol de teatru. Din simplul motiv ca n-am gasit nici un spectacol care sa ma atraga dintre cele care vin la Brasov. Ajung  si aici tot felul de spectacole de teatru produse de  companii particulare(cu denumiri mai fanteziste sau mai naive-induiosatoare) regizate de actori si nu de regizori autentici,spectacole de turneu care mai inainte se numeau „susanele”. Actori putini,decoruri minimale….. De obicei  doi actori(se cauta actori cu  greutate cu impact la public) care de multe ori in propria lor regie savarsesc un spectacol pentru binele provinciei…N-am   marsat niciodata la susanele un spectacol este  rodul muncii unei echipe in frunte cu un regizor….Insailari,spectacole cu „carlig”(cand grosolan,cand mai fin) trec pe langa mine….

O situatie mai aparte are  spectacolul  „Straini in noapte” produs de Teatrul National Bucuresti in care joaca doi actori:Florin Piersic si  Medeea Marinescu.La premiera acestui spectacol si apoi cev vreme rolul feminin a fost jucat de  Emilia Popescu. Un spectacol  bun dar prea lung…cel ce a regizat spectacolul (Radu Beligan) nu a stiut sa fie si un bun regizor.

Spectacolul dureaza  mai bine de doua ore.Comedia    usor romantica,usor impinsa  spre drama este  de fapt o melodrama bulevardiera.

Au trecut anii peste spectacol,premiera a avut loc acum 13 ani.

Au trecut anii si peste Florin Piersic.Si peste noi toti.Este totusi remarcabila performanta actorului(are 84 de ani impliniti) care este prezent peste doua ore pe scena….

Sala a fost plina ochi la Brasov,a fost cald( in sala) si atmosfera a devenit la un moment dat aproape irespirabila…

Lasă un comentariu