Economia nationala.Ce a fost.Cine stie ce va fi?


Pana in 1989  ponderea industriei in PIB-ul Romaniei era de 49,1%.Acum ponderea industriei este de 25% din PIB.

Agricultura  avea o pondere de 16% in 1989 si de 6,5% in 2007.

Constructiile  aveau inainte de 1989  un varf de 9,6(19770) iar  in 2008 ponderea era de  12%.

Cifrele statistice sunt preluate de  aici:http://businessday.ro/02/2011/cum-s-a-schimbat-structura-economiei-romanesti-in-ultimii-40-de-ani/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Khrisro+%28Khrisro.ro%29

Toate ramurile au  ajuns la jumatate. Exceptia a fost  anii „boom”ului artificial din constructii de pe urma caruia zac si acum  apartamente si case  nevandute plus mari datorii ale  investitorilor la banci.

Industria din vremea vechiului regim era  energofaga,era omniprezenta si „totalitara”. Dand la o parte  excrescentele, retezandu-le, se putea ramane cu o industrie normala  care sa fie temelia oricarei tari. In situatia de azi ,dincolo de statistici,cred ca de fapt  industria raportata spre exemplu si la numarul de angajati este la 10 % fata de cea  ante-1989.

Agricultura nu a progresat din varii motive,cel mai  puternic fiind faramitarea proprietatii agricole in 1990 fara a acorda noilor proprietari inlesniri  majore ca sa cultive pamantul.

Raman serviciile care  se dezvolta greu pentru ca romanul  in actuala situatie materiala(nu stralucitoare) isi „repara” singur pantofii sau masina de spalat   in loc sa apeleze la o firma….

Constructiile nu vor mai avea  ritmul de crstere din 2004-2008 pentru o mare perioada de timp.

Si atunci revenim:industria si agricultura…..

Solutii sunt  dar nimeni nu  vrea sa le aplice.

Se asteapta piata.Piata sa regleze… Adica in Romania sa existe suficienti oameni cu bani(castigati  cum bine  se stie, nu dezvoltam subiectul) care sa investeasca in industrie…. Nu cred ca avem oameni  dispusi sa se inhame la un asemenea efort care presupune rabdare, putere si recuperarea investitiilor dupa un timp……

Iar in agricultura  cei batrani si saraci sa vanda pe nimic pamantul unor intreprinzatori agricoli care sa constituie mari exploatatii agricole…

Iara  putin probabil la nivel de tara….

Si atunci  statul acesta numit Romania trebuie sa gaseasca solutia ca sa  apara acele mici intreprinderi lucrative si oamenii care au   o bucata de pamant sa-l lucreze. Subzistenta? Poate pentru inceput.Dar noi n-am facut nici atat pana in momentul de fata!

 

Altfel Romania nu se modernizeaza…..

Lasă un comentariu