In memoriam .Se moare pe capete…..


Preiau in titlu afirmatia, din textul scris cu emotie de Dorin Tudoran despre Ion Vianu, la distihul ce apartine lui Dan Desliu :„Era o vreme de murit/Ceva ce nu s-a pomenit”.

Pomenesc aici sirul de scritori care a murit in ultimile zile la care mai adaug o exceptie.

Ion Vianu, fiul marelui critic si teoretician al literaturii,Tudor Vianu. A murit la 90 de ani in Elvetia. Medic psihiatru cu talent la scris, autor a unor carti de eseuri care sunt importante in literatura romana.

Ioan Es Pop, poetul din Maramures, trecut la cele vesnice la 65 de ani.A fost ani in sir edityorul sef al excelentului supliment al „Ziarului Financiar” intitulat „Ziarul de duminica”. Supliment care il regret ca a disparut inghitit de tampeni9a si aversiunea unor cititori fata de cuvantukl scris si tiparit in fata acestei variante insipide si incolore care este scrisul pe net. Ioan Es pop este autorul unui volum memorabil de versuri :”Ieudul fara iesire” care confirma ca prima carte a unui autor de poezie extrem de talentat ramane pururi cea mai buna indiferent de cate a mai scris. Ieudul fara iesire”. Atunci s-a atins pragul de sus!

Constantin Stoiciu,prozator si scenarist bine cunoscut prin doua scenarii la binecunoscutele filme din anii ’60-’70:”Diminetile unui baiat cuminte” si „Filip cel bun” si cateva carti dintre care „Pestele de fonta”(povestiri) -1968. A emigart in Canada unde a si murit. 85 de ani.

Alexandru ( Al) Dobrescu.77 de ani,critic literar de mare forta dar si de finete. A fost o buna parte din viata critic literar si apoi redactor sef la una dintre cele mai bune reviste literare din tara” Convorbiri Literare”. A fost unul dintre cei importanti critici in anii ’80 si a impreuna cu o formidabila echipa de alti critici de varste apropiate au facut din „Convorbiri literare” una dintre cele mai citite si respectate reviste in acei ani. Sa-i amintesc si pe ceilalti : Daniel Dumitriu,Constantin Pricop,George Pruteanu. Regret ca dupa 1995 n-a mai scris sau nu s-a mai manifestat in cronica literara….. din motive pe care nu le stiu in amanunt…. si prefer sa trec….

Exceptia la aceasta duerroasa lista de scriitori este Donald Sutherland. Actor de prima mana , cu foarte multe filme si seriale la activ. O prezenta carismatica cu un chip si un joc care nu-ti ramane indiferent. Si cateva filme mari : MASH in regia lui marelui mestesugar- regizor Robert Altman, „Klute”,The Hunger Games” si roluri de mica intindere in filme mari si unde prezenta lui a eclipsat pe ceilalti. Un actor e care l-am urmarit totdeauna cu placere. Avea 88 de ani.

Lasă un comentariu