„Sa garantezi pentru…”.Zbor deasupra alegerilor


Ne apropiem de ziua alegerilor locale&parlamentare… Conducerile celor doua partide din Alianta, indeosebi PSD, fac eforturi exagerat de mari,pana la limita rezistentei fizice de a fi prezente in cat mai multe locuri din tara. Vizite,inaugurari si mai ales…..promisiuni…. Si la finalul „speech”-ului trantesc din inima si calcul: „va indemn sa votati pe X…,garantez pentru el…” Indeosebi Marcel Ciolacu, dar nu departe este si Nicolae Ciuca, trec din oras in sat de aici la o fabrica sau la inaugurarea unei biserici ca mai apoi spre seara si osteniti sa se asezele in tribunele Arenei Nationale si sa urmareasca meciul de adio al unei generatii care pare de aur in comparatie cu saracirea in talent si reusite fotbalistice a generatilor care au urmat.

Din vest in sudul tarii, cu ceva zile inainte a fost Iasiul la rand, cei doi nu precupetesc nici un efort si pun la bataie mijloacele de transport(diverse,masina,avion,elicopter….) ca sa cuprinda cat mai multe din localitati. Totul se deruleaza rapid conducatorii intra in multime si strang cu zambet obosit mana celor veniti sa-i intampine,saruta sau ating cate o icoana,isi obosesc ochii si mirarea la vederea unor hale industriale din care s-a vandut tot(urmare „marete „privatizari pe picior facute de statul roman prin guvernele succesive)dar absolut tot pana n-a mai ramas decat o intindere de asfalt cand ondulat cand lins numai bun de a pune la cale o miuta fotbalistica….

Totul se face dupa un program bine pus la cale,se au in vedere bazinele electorale unde sunt posibile voturi masive pentru;locurile unde nu au sanse sunt evitate elegant,vezi judetele din centrul catre nordul tarii.

Se joaca verbal si prin promisiuni, la nivel mare. Dincolo de aceste actiuni electorale cu mize mai mari sau mai mici….. pe fond…… se intampla cateva lucruri asteptate si interesante. Vezi autostrada Moldovei.

Daca adversarii externi scriu despre asta inseamna ca este cu adevarat importanta. Rusii consemneza despre aceasta mare lucrare subliniind amploarea ei,numarul mare de muncitori care lucreaza 24/24 ore, etc….. adaugand ca finalizarea ei va face ca Romania sa devina un important „hub” NATO(adica un loc central) si va face mai stranse legaturile cu tara de dincolo de Prut,Moldova…. Sigur ei marseaza si scriu despre unirea Moldovei cu Romania. Chestiune de domeniul Ffantastic in aceasta Europa bolnava.

In alta parte a tarii renaste un combinat siderurgic. Foarte bine,aplaud chiar sincer si ma gandersc cati antreprenori romani vor mai face ce a facut Umbrarescu la Otelul Rosu…. De retinut ca Umbrarescu a fost sprijinit cel putin al relatiei de afaceri ca sa fie convins de utilitatea economica a renasterii de la Otelul Rosu. I s-a aratat domeniul in care poate sa performeze acest combinat:producerea sinelor de cale ferata. Spre satisfactia intai a Romaniei(domeniu vital asigurat de la „intern” dar a si omului de afaceri.Care trebuiie sa investeasca bani seriosi ca sa re=puna pe cpicioare Otelul Rosu dar si satifactiile vor fi mari. Aici nu este vorba de „troc”,de „influenta „,este vorba de interesul statului roman pliat pe interesul omului de afaceri. Nu vad nimic rau in asta….

Mai greu si riscant este cu „garantatul” unor persoane spre a fi votate. Este dificil sa garantez pentru o astfel de persoana si se poate garanta intr-un singur fel: persoana ramane in cercul strict controlat al membrilor partidului. Cine garanteaza trebuie sa aiba o influenta foarte mare in partid si sa fie in stare ca la orice deviere a candidatului/alesului de la cele stabilite sa-l trimita imediat la „cosul de gunoi”. Garantarea este riscanta dar este un mod de a reusi in anumite situatii.Cei garantati sa se dovedeasca buni administratori si sa puna functia in care au fost alesi la bataie mai exact zbatandu-se sa realizeze programul propus…… in dauna intereselor personale. De aceea ce cine acorda aceste garantii isi asuma un mare risc. Trebuie sa se mentina in prim plan el si partidul lui vreme de ceva ani astfel incat sa sustina proiectele cu care candidatii garantati candideaza.Este daca vreti o sustinere care cuprinde un judet sa o regiune. Aici nu discutam de niste fonduri pentru mici dezvoltari locale intr-un sat sau orasel. Omul care garanteaza isi poate auto-demola statura construita cu grija de atatia ani. Si odata aceasta demolare urmeaza caderea intr-un abis din care nici dracu’ nu te mai ridica…

Modernizarea fortata sau in unele locuri renasterea industriala/economica spre exemplu din cele doua judete din vestul tarii:Timis si Caras -Severin sunt o mare miza. Daca ele dau gres fie si in parte totul se rostogoleste si caderea nu o va mai opri nimeni.

Nici caderea celui garantat dar si a celui care garanteaza….

Lasă un comentariu