Locuri si oameni din Gavojdia(IV)


6. Susterul. Avea casa chiar langa  cea a bunicilor -partea mamei. Casa retrasa cu o gradinita   cu flori si zarzavaturi in partea catre drum.In curte alte acareturi. Casa este pe  colt la intersectia „drumului mare” cu drumul ce duce catre Biserica.

Susterul repara pantofi, era de loc dintr-un sat de langa Buzias  si-si ducea viata  cu susterita lui. Era un domn gras,rotofei la batranete si cu niste ochi mari mai degraba opaci la ce se petrece in jur.

Repara pantofi, era roman desi porecla  vine de la nemti. L-am vazut de multe ori in atelierul mirosind a piele argasita inconjurat   de calapoade si pantofi. Un placheu,  un petec,o talpa noua N-au avut copii.S-au stins unul dupa altul,susterul si susterita iar casa si pamantul a intrat  pe mana altor proprietari.

7.Meserii si bresle

In partea de comuna de catre fostul castel Bucovinschi  s-au asezat in timp  mestesugari  si comercianti. Asta s-a intamplat intre cele doua razboaie mondiale.In timp ce majoritatea  din comuna se ocupau cu lucratul pamantului au aparut  acesti mestesugari si comercianti care veneau cu o oferta de servicii.In jurul morii erau la un moment dat  asa cum am spus un suster, un birt si o pravalie,croitorie,un sanitar. Putin mai departe  dar inainte de podul peste Vana  se afla un alt birt combinat cu pravalie.

Marfa pentru pravalii era  cumparata de comercianti de la depozitele  din Lugoj. Se aduceau toate cele necesare de la zahar si ulei la petrol.” Electrica” s-a introdus tarziu  spre sfarsitul anilor ’50. Vinul  pentru birt era adus de la  Silagiu si azi inca o podgorie renumita. Sigur au mai existat    astfel de servicii si-n alte parti ale comunei.Unele au rezistat mai mult altele mai putin   depinzand si de  profesionalismul celor  ce le practicau.

8. Caminul de batrani-„Azilul”

Refacut  din ruinele fostului conac Bucovinschi. Initial o casa de batrani unde veneau sa-si petreaca ultimii ani oameni ramasi singuri  sau care nu-si mai gaseau   rostul.  Vazut de cei mai multi ca un loc ultim si  de speriat. Numai gandul ca puteai ajunge la” azil”  speria si   cutremura pe batranii obstei.

In prezent locasul a devenit Camin-Spital pentru persoane  cu nevoi  speciale

Langa Camin a existat candva un frumos parc facut de acelasi proprietar Bucovinschi. Odata ruinat pamanturile au fost  transmise(improprietarire) prin legea  agrara din 1945  unor  familii mai sarace  din comuna.

Exista inca in arhive fotografii  din acel frumos parc acum devenit pamant arabil. Poate candva  vor iesi la iveala.

Lasă un comentariu