Nicu Anghel „Ministeru”-cel mai mare saxofonist al Banatului.O viata arsa prea repede….


Banatul a avut si are saxofonisti valorosi in zona muzicii populare. Cu deosebire in zona de munte a Banatului saxofonul este instrument  principal,secondeaza  sau urmeaza la solo-uri dupa solist. Cum tot asa avem  si cantece  unde saxofonul este   solist.

Incerc sa readuc azi in memoria celor ce l-au uitat sau sa  le  starnesc interesul celor mai tineri cu  cateva cuvinte despre Nicu Anghel-„Ministeru”. Pe internet cu deosebire pe You Tube dar si pe alte site-uri de muzica  (www.trilulilu.ro) observam o crestre a vizionarilor la video-clip-urile   cu  Nicu Anghel. Cine il aude si-l vede descopera dintr-o data, fara efort, un mare interpret si se mira cum de au trecut atatia amar de ani si   este aproape necunoscut.Se stiu putine despre Nicu Anghel-„Ministeru”.

Cei ce au cantat cu el,cei ce l-au admirat si l-au cunoscut bine nu se straduie sa-i publice macar cateva randuri biografice.

Este o enigma pentru multi si  porecla „Ministeru”  si poate  cei ce-i stiu dedesubturile vor aduce lamuriri. Se stie  ca murit in 1994. Ca  ar fi  originar din Orsova  sau din satele de pe Clisura Dunarii desi altii il dau bastinas din Maciova de langa Caransebes. Ca cantat in marea trupa a lui Nana Florea  de la Armenis cum si in alte  zeci de formatii incropite pentru vreun eveniment,o nunta, un botez.

Unii dau ca an al nasterii 1954 altii 1957. A murit tanar,  in jurul varstei de 40 de ani si este inmormantat la 06.10.1994  se pare  la Timisoara.

Atat se poate  spune despre viata lui pana in acest moment.Sunt convins ca  fostii lui colegi stiu mai multe dar nici unul,  cel putin din  documentarea mea, nu a  vorbit in vreun interviu sau  text  tiparit despre el. O tacere profunda care este dureroasa. Pentru ca  Nicu Anghel-„Ministeru” a fost un mare talent care a ars intens si  a sfarsit tragic-  asa cum am spus- la o varsta tanara. Nicu Anghel nu a fost  un  muzicant de   birt(desi a cantat cu deosebire prin astfel de locuri). El a fost un  virtuoz al saxofonului.

Recunoscut inca din timpul vietii in mentalul colectiv din Banat ca unul dintre cei mari,daca nu cel mai mare,Nicu Anghel si-a castigat traiul cantand in zeci de localuri,la nunti sau alte evenimente.  Rutina acestor locuri n-a pus amprenta pe  muzician.A  cantat oriunde  constient de valoarea lui. Urmarind inregistrarile pastrate il vedem    pe scena imbracat ingrijit,la costum sau camasa alba ,avea tinuta si respect pentru spectatori.Apoi  creativitatea si talentul  de compozitor. Fiecare melodie  preluata de Nicu Anghel poarta inconfundabil marca,personalitatea lui. Cum o canta el nu au cantat-o ceilalti si nu o va mai canta nimeni.Parte din sufletul lui se transpune aproape in fiecare cantec. Se cunosc peste zece cantece,doine in general, compuse si interpretate de  el la saxofon    si care au intrat  in folclorul banatean fiind cantate azi   de altii fara sa li se mai stie autorul. Prezenta lui scenica atragea ca un magnet.Omul avea har, il raspandea in jur si, oamenii cei simpli de la sate sau tineri ajunsi la oras, il simteau imediat.

Inregistrarile pastrate -facute de amatori- ne arata  un Nicu Anghel in tinerete parca atarnat de mustata  severa la barbatul matur care  punea la punct(  aplicandu-i o  corectie fizica pe un nuntas  care intrecuse masura la o nunta tinuta  la „Continental”-ul din Timisoara anului 1989 )pana la un  figura obosita,trupul sleit de puteri  si glasul stins  doborat de boala care continua sa cante.Cu ultimile forte, cu ultima suflare. Banii curg la picioarele lui,localul este stramt si publicul  dornic sa-l asculte cu alta si alta melodie. Nicu Anghel nu mai poate.Nu mai poate  sustine  o noapte de nunta cantand. Face o pauza si apoi canta iara.Marcile si sutele de lei   se strang la picioarele lui dar se pare ca este tarziu.Boala l-a acaparat in mrejele    viclene si sunetul  lugubru  acopera  galsul saxofonului lui de aur. Se poate reconstitui o istorie a Banatului anilor ’80 si inceputul  anilor ’90 urmarind inregistrarile  facute publice pana acum de unii si altii cu Nicolae Anghel.Atmosfera de samizdat, de underground a safrsitului deceniului opt cand constient de imensul lui talent,urmarit de nesansa,nerecunoscut oficial  Nicu Anghel a continuat sa cante.La o nunta, la o ruga, intr-un birt.Fara a face rabat de la tinuta si calitatea muzicii lui.Aclamat de putini  dar care stiau sa cearna valoarea.

Viata lui pare a o poveste extraordinara sfarsita tragic.Sfarsitul, cand i-au fost aproape cativa prieteni(Iancu Popovici si Carmen Popovici Dumbrava).Poate si altii nu stiu…..

Un saxofonist daruit de la Dumnezeu care a ars ca o lumanare. Se pastreaza cateva secvente  cu inmormantarea  care par desprinse din  filmele lui Alexandr Petrovici sau Emir Kusturica. Aparatul panorameaza un bar-birt din Banat cu rafturi si servetele puse in colturi pe care troneaza sticle de bautura,pachete de Kent lung sau Marlboro,cateva fotografii ale artistului apoi ajunge la un televizor  cu ecran mic pe care ruleaza secvente din inmormantarea .Din off   se aude o doina,saxofonul  cu sunetul de aur  a lui Nicu Anghel.Pe ecran vedem trupul neinsufletit a celui ce a fost apoi bulgarii de pamant care cad peste sicriu,saxofonul suna  straniu, salbatic neomenesc si aparatul revine la aceleasi rafturi cu sticle de bautura ,tigari… Cercul s-a inchis. O poveste in cateva imagini……

Probabil cel mai mare saxofonist pe care l-a avut Banatul si printre cei mai buni din Romania.Un interpret, un artist.

Sper ca putinele mele  randuri sa  aduca noi  informatii despre Nicu Anghel „Ministeru” si poate cineva va face un film-document din inregistrarile ramase. Poate fi un film formidabil. Povestea exista….Si  altcineva sa scoata un CD cu  cantecele lui. Merita!

Mai jos doua doine,  pastrate  pe  memoria peliculei, care dau seama asupra imensului talent.

Si o lista cu  cele mai cunoscute  melodii unde apare ca solist.

Nicu Anghel Ministeru’ – Ardeleana
Nicu Anghel Ministeru’ – Ciocanitoarea Uddy
Nicu Anghel Ministeru’ – Doina (in memoriam Ghita Cioc )
Nicu Anghel Ministeru’ – Doina 1
Nicu Anghel Ministeru’ – Doina 2
Nicu Anghel Ministeru’ – Doina 3
Nicu Anghel Ministeru’ – Hora Stacatto
Nicu Anghel Ministeru’ – Hora
Nicu Anghel Ministeru’ – Joc de Doi
Nicu Anghel Ministeru’ – Joc Moldova
Nicu Anghel Ministeru’ – Joc rapid
Nicu Anghel Ministeru’ – Joc
Nicu Anghel Ministeru’ – Muzica de masa
Nicu Anghel Ministeru’ – Prezentare

44 de gânduri despre “Nicu Anghel „Ministeru”-cel mai mare saxofonist al Banatului.O viata arsa prea repede….

  1. Eu sunt din balan jud salaj si vreau sa va transmit ca pentru mine doinele si sunetul saxafonului banatean se aud foarte rar la calitatea care o avea MINISTERU, cred ca de aceea era poreclit asa si spun cu toata credinta ca si cunoscator a muzicii , ca banatrul a avut instrumentisti si solisti intotdeauna si o sa se mai nasca altii mai buni sau mai putin buni.De aceea spun ,JOS PALARIA PENTRU BANATENI,si multumesc domnului AVRAM pentru REaducerea in tema a acelui care a fost,NICU ANGHEL ,,MINISTERU,,.MULTE SALUTARI DIN BARCELONA.

    Apreciază

      • Nicu Angel zis ministeru era și va ramine un saxofonist de mare valoare care cred ca nu se va mai naște altul ca iel ,am auzit mulți interpreți dar nici unul nu cita la saxofon ca Nicu Angel cind cinta iel alți muzicanți ca Budoita etc ii asculta muzica și ii baga bani la saxofon !!! Din păcate cum ați spus nimeni nu mai vorbește despre iel ca de exemplu muzicanți care cântau cu iel exp. Petrica Nicoara etc azi sint mari măiestrie !!!!! Dar un singur lucru care îl pot spune din păcate nu-i ajunge nimeni dintre ie nivelul îmi pare rău ca sa stins din viața prea de vreme am perdut un artist de valoare !!!!

        Apreciază

  2. multumesc din suflet domnului care a postat acest articol despre indragitul saxofonist MINISTERU….la-m citit cu mare drag si cu mare atentie ,aprecierile mele d-lui Iancu si d-nei carmen pentru ca i-au fost alaturi pana la capat ,astept cu nerabdare si alte postari despre acest inegalabil saxofonist .va marturirisesc ca mia-m dorit chiar sa merg la mormantul lui stiam din postari ca este inmormantat la orsova dar multumesc unor domni care m-au lamurit ca de fapt este ingropat la timisoara …voi citi si asculta cu mare drag tot ce postati despre acest unic instrumentist de la care au multi de invatat dar din punctul meu de vedere este omul care ma linisteste cand il ascult.multumesc.

    Apreciază

  3. ma bucur din suflet ca a-ti avut inspirata idee de al pomenii pe MAESTRUL saxofonului din toate timpurile, un mare ARTIST cum cred ca nu se va mai naste prea curand,
    am avut privilegiul de al cunoaste si de a canta alaturi de el, eram un copil pe atunci, dar personalitatea, rafinamentul si modestia lui mi-au ramas intiparite in minte pentru tot restul vieti, acum cant intr-o filarmonica din romania, si colaborez cu multe orchestre din strainatae, peste tot unde m-am dus am luat cu mine melodiile lui, si i-am incanta pe toti cu sunetul si virtozitatea lui.
    DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE , si mai ales cei tineri si foarte tineri , luati aminte, Ministeru, nu a fost doar un instrumentist desavarsit ci si un OM de o valoare inestimabila, un caracter, pacat ca sa stins asa tanar, pacat ca, cei care au ramas dupa el nu-si insusesc din calitatile sale……….

    intrun colt, langa regretatul Sandu Florea , ma afu si eu, un umil slujitor al muzicii

    Apreciază

    • @Dan:multumesc pentru cuvintele bune si frumoase.
      Textul meu are si rolul de a „convinge” pe cei ce l-au cunoscut pe Ministerul sa scrie cateva randuri despre el.Marturii care sa ramana pentru cei mai tineri.Alaturi, de repet, editarea(profesionista)a unui album cu melodiile adaptate,compuse,interpretate de el(pe care o asteptam!).
      Filmul prezentat aduce atmosfera entuziasta a Caransebesului inceputului de ani ’90.Gresesc?
      Pacat ca nu sunt mai multe imprimari cu extraordinara trupa a lui Nana Florea in componenta de aur.
      Am ascultat ultima data in 2003 trupa de la Armenis(sigur fara Nana) dar cu doi dintre copii lui si chiar si fara mentor suna formidabil.
      Va doresc o cariera muzicala implinita si va astept pe acest blog.

      Apreciază

      • Satul vaciova este un sat de lăutari aproape in toate cele 60 de case se găsește câte un muzicant .Un singur om i-a calcat pe urme (Gigi Mihai)iar acests îl slujește pe Dumnezeu.

        Apreciază

  4. DE CE NU L-AM PRETUIT CAT A TRAIT ? ASTFEL DE OAMENI SE NASC LA SUTE DE ANI POATE.REGRETELE SUNT TARDIVE. SUFLETUL ACESTUI OM SE AFLA IN SAXOFONUL SAU DE ACEEA CANTA CA NIMENI ALTUL.INSTRUMENTUL IN MANA LUI AVEA GRAI.DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA NICU ANGHEL ORI UNDE TE-AI AFLA. VEI FI MEREU IN INMILE MUZICANTILOR ADEVARATI .

    Apreciază

  5. IN PRIMUL RIND VREAU SA VA MULTUMESC PENTRU ACESTE CUVINTE PE CARE LE SPUNETI DESPRE ACEST OM MARE CARE A FOST MINISTERU,AM AVUT OCAZIA SAL CUNOSC SI SA CINT CU EL INCA DIN TIMPUL CIND ERAM ELEVUL LUI SCUMPEA STANESCU LA CARANSEBES CARE ESTE SI VARUL BUN A LUI MINISTERU CIND MIA FACUT CUNOSTINTA CU EL ADICA CU MINISTERU AM FOST FOARTE BUCUROS CA AM DAT MINA CU CEL MAI APRECIAT NU LAUTAR NICI MUZICANT CI CU UN MUZICIAN CU TOATE CA NU A AVUT O SCOALA MARE IN CEEA CE PRIVESTE NOTELE MUZICALE PENTRU EL ORCE MELODIE ERA EXECUTATA CU O FOARTE MARE VIRTUOZITATE SI IN ACELASI TIMP SI DULCE NU MECANIC VORBESC IN TERMENI MIZICALI .BINE SINT FOARTE MULTI SAXOFONISTI SI SOPRANISTI IN BANAT CARE SINT FOARTE BUNI DAR SA NU UITAM CA TOTI VOR SAL COPIEZE PE MINISTERU NU STIU DACA DUMNEAVOASTRA CARE CITITI ACESTE RINDURI STITI CA MINISTERU ERA UN FOARTE BUN CUNOSCATOR DE MUZICA MAGHIARA ASTA SE POATE OBSERVA DIN INREGISTRAREA FACUTA CU VIRGIL MUZUR VREAU SA SPUN CA MINISTERU ERA UN INSTRUMENTIST COMPLEX ESTE FOARTE TRAGIC CACI TOTI COLEGII LUI CARE AU CINTAT SI AU COPILARIT CU EL PROBABIL LAU UITAT SI ASTA SUNA LA SCUMPEA BUDOITA CIUCIULICA CARE AR TREBUI SA DUCA MAI DEPARTE ACEST NUME BINE INTELES CA NU ESTE OBLIGATORIU DAR AR TREBUI NU STIM DACA SE VA MAI NASTE UN ASEMENEA OM CU CALITATI MUZICALE CA SI MINISTERU DAR STIM CACI PINA ACUM PINA IN PREZENT NU ESTE NIMENI CARE SA FIE PESTE MINISTERU IN FINAL VA DORESC LA TOTI SA AVETI UN GIND BUN SI AUDITIE PLACUTA ORIDECITE ORI ASCULTATI MELODIILE ACESTUI MARE SAXOFONIST

    Apreciază

  6. Va multumesc si va rog face-ti un efort sa strangeti material bibliografic macar pentru o brosura. Daca nu o faceti voi cei apropiati muzicii Domniei Sale, cine sa o faca?

    Apreciază

  7. Termenul de „probabil” pentru ocuparea fotoliului de lider al saxofonistilor din Banat este total gresit. Cand crezi ca ar putea exista un saxofonist din Anglia, SUA, Australia, China, Japonia, Groenlanda ( !!!! )etc mai bun decat cei din Banat , va inselati. Disputa pentru suprematie se regaseste NUMAI intre banateni si eventual aparitii sporadice si nedefinitorii pentru cei din Banatul Sarbesc …si cam atat. Nici o zona romaneasca nu va egala calitatea , acuratetea si „dulceata” cantecelor banatene.Fieful si liderii suflatorilor calitativi ai Banatului sunt concentrati in Caransebes. Orasul nr. 2 din Banat din acest punct de vedere este Orsova. Ministeru a fost persoana lipsita de diplomatie , totdeauna ( vezi cazul jenant cu d-na Comisel de la Bucuresti). Acest talent extraordinar castiga 6-7000 de lei , singur,din cei 10.000 la o nunta sau nedeie. Luni dimineata suma era sensibil diminuata prin oferte „parsive”ale colegilor muzicanti … la birtul DIERNA din Orsova. Este putin probabil sa mai avem sansa sa audiem saxofonisti gen Ministeru. Ii menajez pe cei care ii vad la emisiunile de folclor si care se scalambaie sau bat din palme singulari, numindu-i circari – vezi cazul penibilului cred ca Munteanu cu Mersan -acest individ prin aplaudacii de care se inconjoara , devine personaj comic- . Luati lectii penibililor batatori din palme de la rapsozi banateni care au calitate, gen: N Voica, C Dumbrava, L Laichici,M Petrean, L Laurentiu. M Petrovici, Irimica, Novac, Barbu, Conea, Brancu, Ghebaura, Moaca, Moise etc.. Ministeru este nascut in Maciova si a trait 26 de ani in Orsova,casatorit cu o localnica din Eselnita . A fost si este un idol al tinerilor suflatori banateni. Geniile au avut mai totdeauna un sfarsit regretabil de urat. Potentialul milionar al anilor ’80 din munca cinstita demonstrata prin talentul genial, a avut un sfarsit vizualizat si sustinut de inegalabilul Dorin Covaci in iunie 1994. In octombrie 1992 a cantat ultma data in Orsova la nunta lui Nicu Ionescu „Tili”. A fost rezervat in exprimare , nu discret , dar valoarea personala a dominat . Un mare TALENT. A fost si va ramane UNIC.

    localnica din Eselnita

    Apreciază

  8. buna ziua
    sunt FLAVIUS din ARAD am 35 ani
    vreau sa va scriu ca inca de la varsta de 10 ani iubesc saxofonul .am ascultat de n ori doinele si instrumentala ALE REGRETATULUI NICU ANGHEL si ai altora precum PETRICA NICOARA care a fost elevul lui MINISTERU ….LUTA POPOVICI .BUSCHIT ,REMUS CARPACI, SCUMPEA BUDOITA, IENEA , GODICI ,GIGI TABACAR,,,
    APOI AU VENIT MAI TINERII ADI NEAMTU S AMD…
    dar unde vreau sa ajung .. e ca nici unul nu are doinele lui NICU ANGHEL
    MULTUMESC tuturor care au facut posibila difuzarea pe you tube a muzicii cantate de toti maestrii dea lungul vremurilor

    Apreciază

  9. Personal as dori in viitorul apropiat ca :
    – teritoriul banatean din MH sa revina in Banat ;
    – forurile reprezentative locale sa organizeze un festival folcloric local „Nicolae Anghel – Ministeru ” si nicidecum C. Gherghina care nu este reprezentativ pentru noi, decat ca a avut locuinta in Orsova. Primul era localnic banatean , Gherghina fiind doar venit si asimilat Banatului. Ciudatenia sec. XXI pentru cei din nordul judetului MH , apare prin folclorul perpetuat de solisti gen Stoican, Zoican, Matu Stoian care canta NUMAI muzica olteneasca ceea ce nu cred ca reprezinta realitatea ( o spun locuitorii zonei ) ei considerandu-se hibrizi Banat-Oltenia. NU, gena banateana o au doar cei de pe Valea Bahna.

    Apreciază

    • @Danutz19960:1. Orsova,Eselnita si restul de comune fac parte din Banat. Eroarea tactica de la infiintarea judetelor trebuie indreptata. Cand?
      2.Subscriu la acest gand al Dvs: un festival Nicu Anghel Ministeru…..Voi reveni pe subiect.
      3. Solistii amintiti de Dvs nu au nimic cu Banatul…… Ei reprezinta altceva, zona Severinului,a Baii de Arama etc. si nicidecum zona Orsova,zona care firesc face parte din Banat.

      Apreciază

  10. Sínt sas din Sibiu si vreau sá afirm, cá píná acum n-am auzit saxofonist din Románia mai distins si sincer decít Nicu Anghel „Ministru”. Un foarte, foarte mare talent: meritá un CD cu muzica lui, dar si o carte despre viata lui…

    Apreciază

  11. A fost din Maciova acolo stateau si parinti lui pe care iam cunoscut personal. A murit rapus de boala si pacat xa nici unul din mari interpreti care au cintat cu el nu au facut nimic sa ii tina vie amintirea. Al doilea nu se va mai naste. Cu stima .

    Apreciază

  12. Este inmormintat la timisoara . Acolo a si locuit in ultimi ani cu a doua lui sotie. Oricum ma voi informa dde la tatal meu si am sa va mai dau si alte detalii poate foarte importante . Sper sa va fie de folos pentru o biogafie cit mai exacta despre marele Ministeru Nicu Anghel. Cu stima .

    Apreciază

  13. Nu a fost casatorit de doua ori doar odata. A cintat la Timisoara la ansamblul Banatul . Cei de la ansamblul iau pus la dispozitie un apartament.Este nascut la Maciova cum am mai specificat iar numele lui intreg este Nicolae Anghel. Mama lui era verisoara primara cu mama tatalui meu.Este inmormintat la Timisoara pe calea Sagului cum intri pe stinga aproape la capatul alei.A murit de cancer la plamini.Si daca vreo data cineva va dori mai multe informatii despre el poate merge la Maciova sau la Maguri un sat de linga Lugoj unde sunt multi dintre muzicanti care au cintat cu el cum ar fi Scumpea Buschiti si alti.Oricum ar fi ceva deosebit ca cineva sa ii scrie adevarata biografie de cind sa nascut pina sa stins. Cu deosebita stima.

    Apreciază

  14. Sunt mult instrumentisti buni si foarte buni dar Ministeru e peste toti ,e cel mai mare,nici peste o suta de ani nu o sa fie altul la fel,a avut un suflet mare ,a fost un geniu,e atata frumusete in cantecele lui ca si daca ai avea inima de piatra tot te rascoleste,trebuie sa fii afon de tot in ce priveste muzica sa nu ramai fascinat cand asculti melodiile lui

    Apreciază

  15. Pacat ca cei ce au in arhiva personala nu posteaza clipuri cu acest Titan al muzici banatene..datorita lui si regretatului Tica Stangaciu am inceput sa ascult acest gen de muzica si pot spune ca din asta am avut de castigat in viata nu financiar pt ca nu sunt in domeniu..am prietenii multi muzicanti si cand pomenesc de Ministeru apleaca capul..a fost un extraterestru al saxafonului poate nu e cuvantu potrivit pt mine asta a fost..ceva ce nu sa mai vazut..pardon auzit.
    Postatii mai multe clipurii cu el chiar daca sunt de calitate slaba stim cu totii de ce a murit

    Apreciază

    • @Pavel cristian:Binevenit indemnul Dvs. Si eu am fost convins atunci cand am facut apelul catre cititori ca exista in arhivele personale video-clipuri cu Nicu Anghel Ministeru….. .Este pacat ca acest „extraterestru al saxofonului” sa nu aiba parte de recunoasterea meritata….,nici macar acum la peste 20 de ani de la disparitie….Va astept cu orice contributii biografice sau …muzicale la subiect.

      Apreciază

Lasă un comentariu