Masa Dinescu.Si Mircea Dinescu


A murit la numai 58 de ani Masa Dinescu.Traducatoare insemnta din literatura rusa. Fata unor specialisti in literatura rusa… i-am numit pe  doamna Elena Loghinovskaia si   pe domnul Albert Kovacs.

Mama a doi copii acum oameni maturi.

Si   cu voia  celui de Sus…… sotia lui Mircea Dinescu.

Nu am cunoscut-o pe Masa Dinescu,am citit si am auzit multe despre  fiinta inteligenta,intelectualul rasat care a fost….  A marturisit in acest sens marele poet Dorin Tudoran   caruia Mircea Dinescu i-a prezentat pe Masa Dinescu cand aceasta avea  18 ani iar poetul din Slobozia implinise 30 de ani……..

.Am aflat  numai de bine  despre   aceasta fiinta fragila care a stiut sa traiasca  discret in preajma „derbedeului” si „lumpenproletarului” Mircea Dinescu. Am preluat cele doua  caracterizari chiar de la poetul Dinescu nu sunt inventia mea…. Ce mi se pare  frumos,ce mi se pare extraordinar este ca cei doi (Masa si Mircea) au trait impreuna o viata,au copii mari si au rezistat ca si cuplu  in timp…

Esentiala este  cred  eu in acest caz iubirea dintre ei…. Mircea Dinescu  usor  turbulent  in manifestari publice dar altfel introspectiv ca orice poet care se respecta   se pare ca a ales bine pe ….aleasa  lui….. Il stiu pe Mircea Dinescu  de multa vreme….. de la volumul de debut. Pentru cei multi sa notez ca este    cartea de poezii „Invocatie nimanui” aparuta in 1971 cand Dinescu avea 21 de ani….Este  cartea  cu care a spart barierele   lumii literare si a devenit unul din rasfatatii vietii literare de atunci.

Si ce lume ….si ce oameni…

Dinescu a fost ingaduit in preajma unor scriitori mult mai in varsta,care  l-au primit in cercul lor si a devenit prietenul lor…. Se poate spune ca Dinescu a facut o alta  facultate in preajma acestor mari scriitori,repet mult mai in varsta…Enumar pe Marin Preda,Emil Brumaru,Lucian Raicu,Fanus  Neagu,Ion Baiesu si multi altii…..  Dinescu a stiut sa se retraga la timp, sa-si intemeieze o familie,sa aiba urmasi si…… sa scrie…… Mircea Dinescu  cu bune si rele(asa cum suntem toti) ramane un fruntas al generatiei naostre…. Este ca mai multi dintre noi  „baiatul de la tara” ajuns  „domn” la oras care-si pastreaza intacte valorile primite de acasa:bunul simt,munca,respectul  fata de celalalt si un fel critic si poate sceptic  de a privi lumea….. neobturat de  trecerea vremurilor si a modelor….

O pereche  frumoasa a  vietii si ….a literaturii romane…

Iar Mircea  Dinescu a scris poate  cea mai  buna carte a lui  prin aceasta iubire si con-vietuire alaturi de aleasa lui….. pana la moarte.

Dumnezeu sa o odihneasca pe Masa Dinescu!

Lasă un comentariu