De ce au pierdut alegerile PNL( si Iohannis care l-a sustinut)……?


Dupa alegerile din 6.12.2020 PSD se situeaza in fata PNL cu cateva procente.Cu alte cuvinte este partidul care a castigat alegerile. Stie lumea ca nu am nici in clin nici in maneca cu PSD.Dar respectul pe care il am fata de sine ma obliga la adevar. Ca PNL va forma (intr-o alianta) noul guvern este altceva….Matematic,scriptic dar si moral au pierdut aceste alegeri…. Sa vedem cateva cauze:

1.Absenteismul dezarmant de la urne. Avem un procent de cca 32% electori care au votat.Mult sub 2016 care a fost un an rau pentru participarea la alegeri. Si acest absenteism a contribuit la infranfgerea PNL. Cauze :pandemia dar si modul in care PNL a luat unele  masuri  sau decizii de un si un partizanat politic si talibanism greu de conceput …..(cazul „Apele” de la Mures,decorarea unei necunoscute din MAI,etc)

2. Orban Ludovic a cautat sa impace si capra si varza.adica a mentinut aproape o serie de baroni PNL care categoric trebuiau inlaturati…Si la locale si inainte de locale dar si dupa…. A vrut sa faca un „echilibru” intre vechea garda (care chipurile aduce voturi) si noua garda poate mai impulsiva, mai transanta mai putin dispusa la compromisuri.Reprezentantul acestei noi garzi este categoric Rares Bogdan…. (secondat de cativa:Robert Sighiartau,Florin Roman,Florin Catzu,etc,etc.). Un exemplu care l-a costat mult pe Orban  in Timis:a pus pe locul intai in judet la senatori pe Alina Gorghiu…. Gresala evidenta,doamna Gorghiu si-a trait traiul pe timpul coabitarii PNL-PDL si cu asta ….gata…. Mai sunt cazuri la Suceava ,Arad,etc,etc…..

3. Insistenta cu care presedintele Iohannis a sustinut inchiderea totala a scolilor. Era mult mai util,mai benefic (si fara urmari) sa se fi pastrat hotararea initiala:cursuri la scoala pentru clasele 1-4,8 si 12….. Parintii copiilor au venit sa voteze( sau nu au venit) in sectii de votare organizate in scolile acum pustii… Lamureste-i sa voteze, mai mult, sa voteze PNL cand cel putin pentru clasele citate se puteau organiza cursuri….. Spatiu exista din belsug…Alegatorii nu l-au iertat pe Iohannis pentru aceasta decizie.ar acceptat pentru restul claselor dar nu pentru cele terminale(urmate de examene) si pentru cei mai mici.

4. Habotnicia de care a dat dovada Guvernul Orban in cateva cazuri punctuale legate de biserica. In loc sa lase manifestarile sa se desfasoare si sa impune amenzi formidabil de mari daca popii nu respectau regulile, Orban s-a mentinut intr-un NU categoric in cauze in care nu avea cum sa castige:pelerinajul de Sf Parascheva de la Iasi si mai ales cel de la pestera Sf Andrei…. N-a fost in stare nici sa aiba o pozitie de forta fata de Teodosie nici sa impuna reguli drastice si sa lase manifestarea sa curga….Presa aservita in general PSD a speculat prompt situatia,a facut din tantar armasar si rezultatul il vedem….Locul doi….

5.Pandemie,pandemie dar liderii PSD,baronii locali au stiut sa-si mobilizeze electoratul fidel la urne si rezultatul s-a vazut.Vezi judetele din sud si parte din Moldova…. Trebuie sa recunoasca cei de la PNL ca baronii PSD sunt animale politice cu mult peste ei….

6. „Miopia” serviciilor secrete….. Este absolut aiuritor ca tu partid de guvernamant sa nu fi informat despre campania care se desfasoara paralel cu mijloacele de informare oficiale(televiziuni,radiouri,ziare) de catre un partid care a intrat cu surle si trambite pana la urma in Parlament. O campanie care mi-a amintit de perioada ultimilor ani „80-era Ceausescu cand media oficiala nu sufla o vorba despre ce se intampla de fapt in Romania(nemultumiri ale populatiei,actiuni in forta ale partidului) si tu sa stai de lemn-tanase. Abia cu trei zile inainte de alegeri Rares Bogdan a anuntat ca AUR va intra sigur in parlament…Era prea tarziu….. ca tu partid care guverneaza tara sa nu sti,sa nu contracarezi concurential acelasi partid care si-a facut o campanie desavarsita in Diaspora….. Chiar nu a fost informat Guvernul de campania desfasurata de AUR in Diaspora?

7. Prezenta insistenta si de la „catedra” a lui Iohannis in ultimele doua saptamani pe toate canalele oficiale (televiziuni,etc,etc…). Seful statului a repetat ceea ce trebia spus odata de doua ori si pe un ton care sa patrunda in mintea alegatorului…..Vizitele lui Iohannis decis sa anunte deschideri de drumuri,etc nu au fost bine primite de populatie…. si nu au ajutat PNL.Din contra…

8. PNL nu a actionat unitar la nivelul tarii…. PNL are doi mari si importanti politicieni care si-au facut datoria fata de alegatori si fata de partid. Este vorba de Emil Boc si Ilie Bolojan. PNL a castigat categoric in Cluj si Bihor desi si aici prezenta n-a fost cea mai buna…. dar cu doi oameni(care au actionat doar in doua judete) nu poti face primavara in tara…..Cat timp restul de lideri PNL au fost sublimi dar au lipsit cu desavarsire incepand cu Alin Nica la Timis continuand cu influentele si conducerea din umbra a filialeleor Arad si Alba a PNl de catre Falca si Hava…    apoi cazul de la Suceava cand un baron  al judetului parca  cimentat in glie a pierdut net in fata PSD….

 

ACTUALIZARE-8.12.2020: acest text a fost scris in 7.12.2020 inainte de pranz dar nu a aparut atunci pe blog. Intre timp s-a intamplat ceea ce trebuie si este normal sa se intample: Ludovic Orban si-a depus mandatul,si-a dat demisia din  calitatea de sef al Guvernului…. Gestul este de apreciat…Rar se intampla la noi….Ai pierdut alegerile  desi ti-ai propus sa le castigi… si atunci pleci….. Simplu….. De fapt era soi momentul ca Orban sa plece.A facut si lucruri bune, a si gresit de multe ori….. A avut de gestionat si o periooada grea,foarte grea!

Evident ca si Presedintele Iohannis a avut un rol in  depunerea mandatului  la fel si aripa tanara din PNL.

Sa vedem ce premier gaseste  Iohannis si cat de repede se incheaga coalitia….

 

Lasă un comentariu