Banatul in doliu! A murit PETRICA MOISE cel mai important muzician si interpret de muzica populara banateana


Am aflat vestea dimineata devreme. Scriu seara tarziu.Intre timp am fost cu vreo suta cincizeci de kilometri mai aproape de Banat(undeva in zona Sibiului) si m-am tot gandit la Petrica Moise. Categoric a fost cel mai important muzician, compozitor si interpret de muzica populata banateana din ultimii 30-40 de ani.Si istoria il va retine ca pe unul din marii interpreti de muzica populara ai Banatului si ai Romaniei.

LAm ascultata zeci de cantece ale lui.Unele devenite simbol al banatului…Pentru ca Petrica Moise a iubit Banatul cum putini au facut-o.A iubit Banatul si a crezut in Banat si in banateni.Chiar in vremuri grele cand aproape iti pierzi speranta de cat de dezlanati au ajuns banatenii,cat de lipsiti de mandrie autentica ivita prin munca si rezultate exceptionala si nu numai din gura,Petrica Moise a continuat sa se comporte ca un banatean mandru si constient de valoarea lui artistica….. Era unul dintr-ai nostri,banatean de pusta de la Chisoda, comuna de la marginea Timisoarei….”Bas” in centru la Chisoda o sa auziti aproape oricand muzica banateana si sarbeasca la localurile din zona… Muzician nascut dar si facut la inalte scoli:liceul de muzica din Timisoara,Conservatorul din Cluj,abandonat in anul doi de facultate dupa ce a ajuns sa cante in trupa lui Dumitru Farcas de la ansamblul „Martisorul”, absolvent al Facultatii de Muzica ce apartine de Universitatea de Vest din Timisoara….

„Iorgovan,frumoasa floare” poate fi chiar imnul nostru al banatenilor autentici,nascuti si nu facuti ….Si putini mai suntem totusi…. „Iorgovan” egal „Liliac”

O voce cu un timbru formidabil, un simt muzical desavarsit….. Si atatea cantari….Petrica Moise a cantat la sute de evenimente (cum le zic azi dinozaurii care merg cu trotineta electrica)care se cheama simplu: nunti ,botezuri si petreceri…Pur si simplu petreceri….Si desigur concerte….

Pe langa astea Petrica Moise a fost si un excelent orhanizator de concerte. Trebuie ca cineva sa scoata la lumina de pe canalul youtube „filmul”: Nunta la Teregova 1986. O Nicoleta Voica in cel mai fericit moment al carierei ei, imbracata intr-o rochie neagra (si cu o voce de inalt nivel) si Petrica Moise in costum alb,un minuscul papion si orchestra ….Cred ca putine trupe la momentul acela ar fi putut intrece trupa aliniata de marele cantaret al Banatului la acea nunta.O trupa de nivel national cu muzicanti/muzicieni unul si unul si condusa de inegalabilul si atat de putin stiutul si azi Nicu Anghel Ministeru’.Pavel Cebzan si Gigi Tabacaru la taragot, fratii Florea de la Armenis la trompeta si acordeon si altii….

Si mai departe dulcele hrai banatean in cre canta Petrica Moise…..

Banatul este in doliu.Profesorul( pentru atatia muzicieni,desi nu a profesat niciodata) a murit!

In seara de 2 octombrie 2021 Petrica Moise a murit. Din cauza Covidului.

Implinise 74 de ani in iunie.

Nici macar extraordinarii medici de la Clinica de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, in frunte cu marii medici Oancea si Musta nu au putut face nimic…. Conform unor surse medicale, interpretul nu era vaccinat. Banatul va fi mai pustiu fara Petrica Moise.

Ramane muzica lui.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Lasă un comentariu