Poate, dar mai ales nu poate fi ca in Turcia


Citesc un text al lui Catalin Tolontan in care descrie o posibila paralela intre alegerile locale din Turcia si cele care vor fi pe 9 iunie in Romania. Tolontan bazat pe o documentare a unui autor Contributors care a scris despre aceste alegeri, se intreaba:

Ca un vulcan neanunțat, electoratul a izbucnit și, în loc de rezultatele plate, „de dinainte cunoscute”, în Turcia a apărut efervescența. Cetățenii au pornit la vot ”ca la alegeri locale cu o atmosferă de alegeri generale”, așa cum le descrie, surprinsă și ea, presa din Istanbul. Printre explicații: partidul de la putere a fost superior, suficient și a desemnat la primăriile principale candidați fără forță, lipsiți de capacitatea de a mobiliza electoratul. Sună cunoscut?„(https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-27023341-opinie-risca-acelasi-lucru-alianta-lui-iohannis-desi-cetatenii-pareau-resemnati-campania-fost-plictisitoare-infrangerea-partidului-lui-erdogan-din-turcia-nascut-din-sentimentul-nedreptatii.htm)

Abordarea este interesanta dar raspunsul meu este categoric:NU poate fi o paralela, plina de pilde, intre alegerile locale din Turcia si alegerile locale din Romania. In Turcia am avut,mai este o situatie care ascunde sub faldurile democratiei,un regim autoritar condus de Erdogan.Nu spun dictatorial ci mai exact :autoritar. In ultimii aproape 35 de ani Romania n-a avutg parte de o dictatura,necum de un regim autoritar. Pe de alta parte situatia din Turcia este rezultatul confruntarii dintre doua forte inegale in acest moment: pe de o parte Turcia secularista a lui Mustafa Kemal Ataturk,pe de alta parte Turcia care aluneca spre un islamism moderat.

Este de fapt confruntarea a doua civilizatii una care are tendinte de a se apropia mult de civilizatia occidentala si alta care inclina spre civilizatia asiatica,islamista.

Romania nu se afla in nici una dintre aceste situatii. In al treilea rand inflatia din Turcia este datorata altor cauze fata de aceea din Romania.

Lasă un comentariu