La „Ursu” si la „Groapa”


La  amiaza zilei de duminica am fost cu sa mancam.

Un local in care n-am mai trecut demult.  Aflat la subsolul cladirii asezata pe colt, la intersectia a doua strazi:  str Muresenilor cu Bulevardul Eroilor. Dupa cladire  incepe pe bulevard  complexul ARO iar ope cealalta  si   casele vechi  obisnuite de pe Muresenilor (fost 7 Noiembrie). Pe partea cealalta a cestei strazi    este cladirea rectoratului Universitatii Transilvania…. Istoria    localului  este   destul de  framantata. La parter  a existat un    restaurant  care  se numea in popor  drept “Ursul”.  La intrarea “sanfrenata” de pe coltul cladirii,deasupra usii (batante?) era  un cap de urs    (din gips probabil) stilizat, de aici si  numele localului. Erau si romanii inventivi la acea data.Suntem in anii ’60.  Localul era un restaurant cu autoservire  si cu tot felul  de  echipamente  care   serveau la pachet sandwich-uri etc. Dotarea   si idea  a fost a   lui Serbanica  importantul  director general al complexului   Aro Palace din acei ani si omul caruia I se datoreaza de fapt faima  si extinderea  si modernizarea lui. Apoi  s-a dat in folosinta si pivnita,intinsa    cu pereti si bolte din caramida(nu numai aparenta,deci lasata natural,la vedere)  si cu tot felul de firide. A fost la subsol, la inceput, o berarie  si  asta foarte cautata si care a purtat  un nume (neoficial ) stabilit tot  de popor:”Groapa”.

La “Groapa “ se adunau  studenti si nu numai….. In firidele( ca niste separeuri)   oarecum  despartite de restul localului, cei tineri si mai putin tineri petreceau ore   pana se ajungea la faza exuberantei bahice.  Sus in localul cu autoservire tot in acei ani am retinut o scena intr-o  cu poetul Darie Magheru, dezlantuit…….,inconjurat de o  ceata de prieteni boemi.

  Dupa multi ani  localul  de la subsol a fost reabilitat si-a schimbat  stapanul  si acum se afla  acolo un restaurant “prima clasa”   a   unei firma cunoscute :”Sergiana”. La parter in locul restaurantului  se afla sediul unei banci….

 Restaurantul initial(de la parter) si apoi beraria din “Groapa” au fost lansate in idea(bine gandita si materializata) de a avea si o carciuma populara,la care s-a adaugat  apoi si  beraria, care sa fie o  contraponedere  pentru alte straturi ale populatiei  care nu-si permitea sa mearga zilnic in somputoasele sali ale restaurantelor  din Complexul ARO. 

Localuri pentru tot poporul si astea facute la sfarsitul anilor  ’60,inceputul  anilor ’70  cand  aceasta mizerie( din care traiesc multi fara sa faca ceva concret) numita marketing nu “infestase” si Romania  la nivelul    anilor prezenti….

Dar si complexul ARO si restaurantul cu autoservire si “Groapa” au avut  un mare success in acei ani si de aici  si o mare faima….  

Lasă un comentariu