Paleologu „al mic”


O  necesara explicatie.

„Theodor Paleologu este unicul fiu al marelui eseist si ‘boier” al  spiritului Alexandru( Alecu) Paleologu…. L-am citit pe Al Paleologu  asa cum am putut si cum m-am priceput  incepand de la  cartea lui de debut:„Spiritul si litera” aparuta la editura Eminescu in 1970.Intentionat n-am mai pus si subtitlul cartii: „incercari de pseudocritica”  care este mai mult o ironie(subtire) a autorului….Aveam putin peste 21 de ani cunosteam ceva din literatura romana aparuta dupa 1965  si  eseurile  domnului Paleologu le-am citit cu incantare  si infrigurare…ma gandeam cand am sa pot scrie ca el,cand o sa am in spate imensele cunostinte venite din marile carti ale lumii astfel incat topite in  ceea ce vroiam sa fie personalitatea mea sa pot scrie asa de  liber usor,exact,inteligent ca si  Domnia-sa….

Cand a aparut   prima lui carte (de  debut) Al. Paleologu avea  51 de ani. Prilej pentru cei ce erau atunci  „mistocarii” plini de cruzimea tineretii ai vietii literare sa  ia in deradere pe autor pentru debutul tarziu.Si mai ales cu o „culegere” de eseuri….. Domnul Paleologu a ramas(dincolo de aceste  sageti inamicale si crude ! )pana la sfarsit o personalitate importanta a lteraturii romanesti…..  Ceilalti,”mistocarii”……

Stelian Tanase-romancierul de ieri si de azi si abia apoi analistul politic- marturiseste  despre   nenumaratele conversatii  (extraordinare) cu Domnul Paleologu avute  in anii grei   de dinainte de ’89. Aceste  intalniri colocviale  au contribuit si ele(poate) la numirea imediat in ianuarie ’90 a lui Stelian Tanase(practic un necunoscut  publicului larg si marginalizat de  lumea scriitorilor) ca director al saptamanalului „22”.  Theodor Paleologu a crescut intr-o casa unde a avut prilejul sa intalnerasca,sa cunoasca intelectuali de marca…Nu este   chiar  neimportant sa apuci anii tai de formare alaturi de doua mari personalitati  culturale: Al.Paleologu si Nicu Steinhardt…. Candidatura la prezidentiale a lui Theodor Paleologu l-a scos la lumina….. A fost- trebuie sa subliniez- o idee foarte buna….Rar am vazut  azi  intelectuali( aflati in jurul varstei de 45 de ani!)  de anvergura lui Paleologu Theodor…. Prestatia lui in aceasta campanie a fost/este  -am mai scris- o mare si frumoasa  surpriza …. pentru cei  ca nu-l stiau sau si-l aminteau pe deputatul  care  lua cuvantul in Parlamentul Romaniei si facea analiza la zi a momentelor si schitelor nemuritoare ale lui I.L.Caragiale… si multora li se parea doar haios!

Pentru cei care-l stiau   a fost un prilej de satisfactie…Odata ca fiul este un demn urmas al tatalui….Ca este doldora de cultura,ca-i merge mintea si ca poate sa fie  si om de constructie nu numai eseist flamboaiant.Si atunci  l-au numit cu dragoste si   caldura Paleologu „al mic”.

Zisa lor a   razbatut si in presa….

Palelogu al mic este marea surpriza a  alegerilor prezidentiale din 2019.

Un om integru,curat(in sensul clar  ca nu este amestecat in acte de coruptie de nici un fel),un om citit,un om cu scoala facuta pe bune si la timp  vine si-si sustine ideile    despre cum sa arate Romania din punctul de vedere al Presedintelui tarii… Un om care spune ca era bine ca Romania sa re-devina o monarhie dar  republica fiind trebuie ca Presedintele sa fie ales prin sufragiu universdal si sa aiba puteri sporite intre cele mai  importante fiind: aceea de a putea dizolva Parlamentul ,de a convoca alegeri anticipate,de a fi un garant al  drumul Romaniei  prin capitalism si intr-o dreapta asezare  a aliantelor  euro-atlantice!

M-as bucura ca Paleologu „al mic” sa  urce cat mai sus in clasamentul  de la alegeri…Poate anul acesta nu este vremea lui.Dar sigur peste cinci ani va fi!

Lasă un comentariu