Tunelul mizerabil al anilor 70-80


Am imprumtat de la Stelian Tanase aceasta expresie pentru mi s-a parut ca exprima foarte bine in ce am intrat noi romanii  imediat dupa publicarea „faimoaselor” Teze din iulie 1971 ale PCR.

Aud,citesc  tot felul de pareri despre Romania  acelor ani  despre cum a inceput teroarea…de fapt ea s-a manifestat cu un an doi inainte… Nicolae Breban a scris cate ceva despre asta in „Viata mea”-carte de memorii- desi sincer  de la   prozatorul plin de forta  si foarte analitic ma asteptam  la si mai mult. Nu uit gestul de fronda,singurul si cu atat mai notabil  al  marelui prozator care a demisionat din Comitetul Central PCR urmare aparitiei  acestor teze….. Stiam de atunci despre  gestul lui Breban,ma asteptam sa-l vad multiplicat dar a ramas singular!

Mai zice cate ceva  Ion Cristoiu dar in stilul lui,mai tot timpul pus pe dezvaluiri senzationale  si nu pe analiza serioasa…. L-am mai citit  scriind despre subiect  doar in treacat pe Vladimir Tismaneanu desi ar fi avut mijloacele sa faca aceasta analiza  care sa  evidentieze impactul major,absolut major asupra tuturor,asupra Romaniei  cand   vietile multora din generatia mea s-a schimbat sau cel putin modificat…..

Totul  a fost lucrat „ca la carte” in spiritul  „invataturilor”  venite de la Rasarit.S-a strans surubul  doar cateva „ganguri” cu un an mai devreme, cat sa nu simti pe moment,oamenii au continuat sa  creada si sa  se manifeste asa cum simteau,liber…. cenzura dormea(inca )  in barlog. Au fost Tezele aparute in „Scanteia” din dimineata zilei de 3 iulie 1971 si  dupa care totul s-a daramat ..Metodic,cursa lunga care a  continuat pana la 22 decembrie 1989. Sunt aproape 20 de ani de mizerie,de umilinte pe care romanii le-au inghitit progresiv,niste broaste  inghitite cu voie su fara voie….

Aproape  20 de ani…..Mult.Tineretea noastra…. Aveam douazeci de ani atunci  si dublu in decembrie ’89.

Un tunel mizerabil in care s-a intrat treptat.Pe  lungimiile de inceput ale tuneluluji era inca lumina.La inceput  destula apoi  cu fiecare kilometru lumina a scazut in intensitate pana  cand am ajuns la inceputul anilor ’80 sa orbecaim…. Un tunel  din care aproape nu puteai fizic sa iesi.au fost incercari,cele mai multe  sortite esecului  din start.

Ramanea  libertatea interioara.

Dar cati si-au permis-o?

Cati au avut taria  sa traiasca doua vieti?

Una  in tunel si alta in suflet si minte…

Putini,prea putini…

.Majoritatea larga a romanilor s-au aflat incolonati strabatand, fara veselie, dar neavand incotro,……  tunelul…..

‘Spiritul” Mioritei a functionat…..

 

Lasă un comentariu